Zužování česna

chov včel a rozličného hmyzu
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2332
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zužování česna

Nový příspěvek od PavelIV »

Ahoj kolegové, všude čtu, jak se mají zúžit, ale táta říká, že jen připevnit mřížku, aby se tam nedostali hlodavci. Vstup je skoro stejně velkej, jen tou mřížkou chvilku hledají, jak prolézt. Samozřejmě jsem to udělal, jak řekl, má to vyzkoušený. Prej potřebujou co nejvíc vzduchu a mají sice o něco větší spotřebu, ale jsou v pohodě. Očka jsou celoročně zavřený (tam kde nějaký jsou). Jedno včelstvo, co bylo už od jara slabý, ale docela se ho povedlo zotavit, si to zúžilo samo propolisem tak na 70% původního otvoru, tak jsem jim to vyrejpal a dal mřížku - no, dost se jim to nelíbilo :vytlem:
Zužujete? Popř. proč a jak, díky za reakce.
:PavelIV:

Uživatelský avatar
MartinR
Příspěvky: 230
Registrován: 21 říj 2018 10:58
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od MartinR »

Ahoj Pavle, zúžuje se hlavně kvůli podletní loupeži včelstev. Ta už je teď v podstatě u konce. Já mám třeba přes jaro a léto česno velikosti cca 1cm výšky přes celou šíři úlu tj.cca 43cm. Hned jak vytočím naposledy med, zúžuju vložkou na cca 6x120mm - to jim nechávám celou zimu až do prvního rozšiřování najaře - přes zimu je to právě hlavně zábrana proti myším. Jinak všelstvo si poradí klidně s i větším česnem pokud je právě zajištěno že jim do úlu nevleze myš a hlavně pokud se netvoří v úle průvan - to pak mají právě tendenci česna přitmelovat - pokud tak dělají určitě bych jim to nechal - sami nejlíp vědí co je pro ně dobře :souhlas:

Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 1083
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 880 poděkování
Dostal poděkování: 431 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák »

Nepolezu do jiného tématu o včelách když už jste zde.Ptám se jako naprostý laik.Mám doma 3 sklenice medu od třech včelařů asi měsíc.1./Tmavý,necukernatí a je stále stejný.2./Světlý hned po týdnu zcukernatěl.3./ Pavle od Tebe a ten cukernatí jemně a je chuťově nejlepší.Ptám se proč se tak děje?

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2332
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od PavelIV »

Martine, díky, takže u toho včelstva, co tmelilo, zkontroluju, jestli není otevřený očko. Vlastně u všech.

Zdeňku, dřív nebo později zkrystalizuje každej. Řepkovej dřív, akátovej později, medovice (tzv. lesní) nevím, tu nemáme. Jsou to asi dva měsíce, to by tedy asi byl řepkovej, tátovi taky chutná nejvíc. Netuším, co zrovna rozlejval, ale prej po rozehřátí vydrží řepkovej 2 měsíce, tak to bude on. Uchováváme ho v 3l sklenicích a před rozléváním se rozehřeje.
:PavelIV:

Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 1083
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 880 poděkování
Dostal poděkování: 431 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák »

Pavle,mě by nejvíc zajímal ten tmavej,protože jsem se dozvěděl,že ten včelař od kterého jsem ho dostal,s ním něco dělá,aby byl pořád stejný a že to není dobrý med.Co s medem neseriozní včelař může dělat?

Uživatelský avatar
MartinR
Příspěvky: 230
Registrován: 21 říj 2018 10:58
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od MartinR »

Všechny české medy (kromě čistého akátového) krystalizují. Obecně květové dřív, čím víc medovicový (lesní), tím pomaleji. Například pokud včely létají hodně na javory, med krystalizuje velice rychle a do tvrda, naopak například lipový med vydrží nezkrystalizovaný déle. Řepkový med krystalizuje rychle - v řádu týdnů od vytočení proto je třeba vhodný na pastování. Vždy záleží z čeho nektar včelky pro danný med donesou, proto i v případě českých medů jsou značné rolzdíly. Medovicové medy dokáží vydržet nezkrystalizované třeba i deset a víc měsíců.
Jak jsem psal jediný český med který nekrystalizuje je med Akátový ale musí jít o téměř čistý Akát, tj. že včelař měl čisté medníky před rozkvětem Akátu, byli ideální podmínky, včely neměli potřebu lítat na jiné květy a hned při nebo po odkvětu včelař hned vytočil. Občas vidím na trhu med co je vydávaný za akát přitom to je akát možná z pár procent.
Jinak pokud by včelař med přehřál může tím narušit chemické procesy a krystalizaci zamezit, zároveň tím ale med kvalitativně znehodnotí. Rozborama v laboratoři se toto ale dá odhalit (a žel dost často odhaluje), med má větší obsah HMF což jsou zase chemické sloučeniny které vznikají právě tým zahřátím nad cca 45stupňů a mají rakovinotvorné účinky.
No včelař, má na kvylitu medu také dost podstatný vliv. Těch aspektů jak pokazit kvalitu medu je celá řada... :plac:

Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 1083
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 880 poděkování
Dostal poděkování: 431 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák »

MartinR,děkuji za vyčerpávající odpověď.To jsem potřeboval vědět,protože i ten zkrystalizovaný má výbornou vůni a ten asi přehřátý je sice na pohled hezký,ale chuť a vůně je úplně jiná.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů