Vítáme chovatele, nové přátele.

Představte se v popisu, https://www.malochov.cz/ucp.php?i=ucp_ ... ofile_info
seznamte se v Pokecu, https://www.malochov.cz/mchat
zkoukněte Nepřečtené příspěvky, https://www.malochov.cz/search.php?sear ... nreadposts
počtěte si v Článcích. https://www.malochov.cz/kb/index
Založte nová Vlákna s vašimi dobrými i špatnými zkušenostmi. https://www.malochov.cz/
Sdílejte s námi čas, fotky, příběhy.
Řekněte ostatním Co vám dnes udělalo radost, https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=5
postěžujte si v Když se nedaří, tak se nedaří. https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=4
Inzerujte v prodeji i nákupu, vyměňujte, darujte. https://www.malochov.cz/viewforum.php?f=47

Nebojte se na cokoliv zeptat. Radíme si navzájem jak chovat, pěstovat, vařit, kutit, udržitelně a spokojeně žít.

Zužování česna

Uživatelský avatar
PavelIV
Co chovám: skot

Zužování česna

Nový příspěvek od PavelIV » 30 zář 2019 10:14

Ahoj kolegové, všude čtu, jak se mají zúžit, ale táta říká, že jen připevnit mřížku, aby se tam nedostali hlodavci. Vstup je skoro stejně velkej, jen tou mřížkou chvilku hledají, jak prolézt. Samozřejmě jsem to udělal, jak řekl, má to vyzkoušený. Prej potřebujou co nejvíc vzduchu a mají sice o něco větší spotřebu, ale jsou v pohodě. Očka jsou celoročně zavřený (tam kde nějaký jsou). Jedno včelstvo, co bylo už od jara slabý, ale docela se ho povedlo zotavit, si to zúžilo samo propolisem tak na 70% původního otvoru, tak jsem jim to vyrejpal a dal mřížku - no, dost se jim to nelíbilo :vytlem:
Zužujete? Popř. proč a jak, díky za reakce.
:PavelIV:

Uživatelský avatar
MartinR
Co chovám: drůbež, ovce, psy, včely a jiný hmyz
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od MartinR » 30 zář 2019 16:31

Ahoj Pavle, zúžuje se hlavně kvůli podletní loupeži včelstev. Ta už je teď v podstatě u konce. Já mám třeba přes jaro a léto česno velikosti cca 1cm výšky přes celou šíři úlu tj.cca 43cm. Hned jak vytočím naposledy med, zúžuju vložkou na cca 6x120mm - to jim nechávám celou zimu až do prvního rozšiřování najaře - přes zimu je to právě hlavně zábrana proti myším. Jinak všelstvo si poradí klidně s i větším česnem pokud je právě zajištěno že jim do úlu nevleze myš a hlavně pokud se netvoří v úle průvan - to pak mají právě tendenci česna přitmelovat - pokud tak dělají určitě bych jim to nechal - sami nejlíp vědí co je pro ně dobře :souhlas:

Uživatelský avatar
Kouťák
Co chovám: ptactvo

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák » 30 zář 2019 17:23

Nepolezu do jiného tématu o včelách když už jste zde.Ptám se jako naprostý laik.Mám doma 3 sklenice medu od třech včelařů asi měsíc.1./Tmavý,necukernatí a je stále stejný.2./Světlý hned po týdnu zcukernatěl.3./ Pavle od Tebe a ten cukernatí jemně a je chuťově nejlepší.Ptám se proč se tak děje?

Uživatelský avatar
PavelIV
Co chovám: skot

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od PavelIV » 30 zář 2019 21:03

Martine, díky, takže u toho včelstva, co tmelilo, zkontroluju, jestli není otevřený očko. Vlastně u všech.

Zdeňku, dřív nebo později zkrystalizuje každej. Řepkovej dřív, akátovej později, medovice (tzv. lesní) nevím, tu nemáme. Jsou to asi dva měsíce, to by tedy asi byl řepkovej, tátovi taky chutná nejvíc. Netuším, co zrovna rozlejval, ale prej po rozehřátí vydrží řepkovej 2 měsíce, tak to bude on. Uchováváme ho v 3l sklenicích a před rozléváním se rozehřeje.
:PavelIV:

Uživatelský avatar
Kouťák
Co chovám: ptactvo

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák » 30 zář 2019 21:31

Pavle,mě by nejvíc zajímal ten tmavej,protože jsem se dozvěděl,že ten včelař od kterého jsem ho dostal,s ním něco dělá,aby byl pořád stejný a že to není dobrý med.Co s medem neseriozní včelař může dělat?

Uživatelský avatar
MartinR
Co chovám: drůbež, ovce, psy, včely a jiný hmyz
Kontaktovat uživatele:

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od MartinR » 30 zář 2019 21:59

Všechny české medy (kromě čistého akátového) krystalizují. Obecně květové dřív, čím víc medovicový (lesní), tím pomaleji. Například pokud včely létají hodně na javory, med krystalizuje velice rychle a do tvrda, naopak například lipový med vydrží nezkrystalizovaný déle. Řepkový med krystalizuje rychle - v řádu týdnů od vytočení proto je třeba vhodný na pastování. Vždy záleží z čeho nektar včelky pro danný med donesou, proto i v případě českých medů jsou značné rolzdíly. Medovicové medy dokáží vydržet nezkrystalizované třeba i deset a víc měsíců.
Jak jsem psal jediný český med který nekrystalizuje je med Akátový ale musí jít o téměř čistý Akát, tj. že včelař měl čisté medníky před rozkvětem Akátu, byli ideální podmínky, včely neměli potřebu lítat na jiné květy a hned při nebo po odkvětu včelař hned vytočil. Občas vidím na trhu med co je vydávaný za akát přitom to je akát možná z pár procent.
Jinak pokud by včelař med přehřál může tím narušit chemické procesy a krystalizaci zamezit, zároveň tím ale med kvalitativně znehodnotí. Rozborama v laboratoři se toto ale dá odhalit (a žel dost často odhaluje), med má větší obsah HMF což jsou zase chemické sloučeniny které vznikají právě tým zahřátím nad cca 45stupňů a mají rakovinotvorné účinky.
No včelař, má na kvylitu medu také dost podstatný vliv. Těch aspektů jak pokazit kvalitu medu je celá řada... :plac:

Uživatelský avatar
Kouťák
Co chovám: ptactvo

Re: Zužování česna

Nový příspěvek od Kouťák » 30 zář 2019 22:13

MartinR,děkuji za vyčerpávající odpověď.To jsem potřeboval vědět,protože i ten zkrystalizovaný má výbornou vůni a ten asi přehřátý je sice na pohled hezký,ale chuť a vůně je úplně jiná.

Odpovědět