Vítáme chovatele, nové přátele.

Představte se v popisu, https://www.malochov.cz/ucp.php?i=ucp_ ... ofile_info
seznamte se v Pokecu, https://www.malochov.cz/mchat
zkoukněte Nepřečtené příspěvky, https://www.malochov.cz/search.php?sear ... nreadposts
počtěte si v Článcích. https://www.malochov.cz/kb/index
Založte nová Vlákna s vašimi dobrými i špatnými zkušenostmi. https://www.malochov.cz/
Sdílejte s námi čas, fotky, příběhy.
Řekněte ostatním Co vám dnes udělalo radost, https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=5
postěžujte si v Když se nedaří, tak se nedaří. https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=4
Inzerujte v prodeji i nákupu, vyměňujte, darujte. https://www.malochov.cz/viewforum.php?f=47

Nebojte se na cokoliv zeptat. Radíme si navzájem jak chovat, pěstovat, vařit, kutit, udržitelně a spokojeně žít.

Lůj a jeho využití

Uživatelský avatar
oreb1

Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od oreb1 » 18 lis 2019 22:55

Po porážce mám z koz i tuk, který je mi líto nevyužít. Část sežerou psi s uvařenou rýží a masem, ale těm dávám jen ten, který není úplně čístý. Podobný dávám ptákům na zobání.
A ten dobrý jsem nakrájela na malé kostičky a škvařila. Vypařila jsem všechnu vodu a škvařila několik hodin. Zpočátku to trochu smrdělo, ale postupně ten zápach mizel a nakonec mám docela voňavý lůj se škvarečky, který se dá využít podobně jako vepřové sádlo při vaření. Část jsem zcedila a smíchala s olivovým olejem a je z toho mast. Třeba na ruce i jinak. Napadlo mě to, když jsem si uvědomila, že jelení lůj na rty je vlastně taky lůj a pěkně na kůži vydrží. Taky se lojem dá namazat plotna nebo kožené boty.
Nezkoušela jsem s ním svítit, protože ho tolik nemám a ani nevím, jak ho na svíčku použít. Možná by taky smrděla, ale nevím.
Další využití už jsem nevymyslela, ale třeba ještě něco někoho napadne.

kosta
Co chovám: drůbež, kozy, včely a jiný hmyz

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od kosta » 19 lis 2019 07:48

Já jsem také smíchala s trochou přepáleného oleje po smažení a natíram si pracovní boty, jedna paní mi poradila že vyškvařený lůj používá
na smažení koblihů.Vyzkoušela jsem měly krásnou křupavou kůrku .Přidala jsem do toho trochu oleje aby se tak tak rychle nepřepálil.Někdo dává
také do těsta na buchty.

Uživatelský avatar
PavelIV
Co chovám: skot

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od PavelIV » 19 lis 2019 07:54

Olej se ale přepálí při nižší teplotě než sádlo i hovězí lůj, tak myslím, že i kozí. Chtěl bych někdy zkusit smažit na hovězím loji. Sádlo je pro moji drahou polovičku moc cítit :smutek:
:PavelIV:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Co chovám: králiky, ovce, kozy
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Hhippie » 19 lis 2019 07:55

Tak jsem si o loji neco precetla. Pry se nehodi do testa, ale na smazeni je to v pohode. A ze je desne rychle skazitelny, do 3 tydnu v chladu spotrebovat...musi se rozpoustet pri nizkych teplotach a jakoby tavit. Proste je to jina prace nez skvareni sadla...
Zajimave, dekuji.
:Hhippie: Bubáci forever! :srdicko: :vytlem:

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Bosorka Jana » 19 lis 2019 08:01

Zajímavé. Naše jehňata při porážce mají málo loje, co pan B ořeže, zamrazíme a zkrmíme přes zimu v sadu ptákům. Dospělou, např. čtyřletou, ovci, porážíme velmi zřídka, a ani ty nemají moc loje.
Tykání vítáno.

přezdívka
Co chovám: drůbež, ovce, kozy

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od přezdívka » 19 lis 2019 08:13

Lůj jsem používala i do těsta na buchty. Ale jenom trochu, asi tak 1/3 dávky. Zrovna tak, když je tučná slepice. To je ještě lepší. Všechno ostatní už bylo napsáno.

Uživatelský avatar
oreb1

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od oreb1 » 19 lis 2019 08:45

Hhippie, není to pravda, že málo vydrží, je to naopak. Řekla bych, že je nezkazitelný, když je už vyškvařený. Já ho teda škvařím jako sádlo. Nevydrží syrový ani v chladu, to je fakt. Na vaření ho také používám, pod cibulku, na jíšku apod.
Když jsou kozy tlusté, tak to není jako tlustá nebo i normální ovce. Prostě mají trochu břišního tuku, v mase není nic. Ale mám tuk z mnoha zvířat a dohromady už se to dá na něco použít.

kosta
Co chovám: drůbež, kozy, včely a jiný hmyz

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od kosta » 19 lis 2019 08:53

Oreb má pravdu když se dobře vyškvaří vydrží mluvím z vlastní zkušenosti.V chladu se nekazí.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Co chovám: králiky, ovce, kozy
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Hhippie » 19 lis 2019 09:26

Vzdycky lepsi zkusenost nez psany teoreticky clanek. Diky za upresneni :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever! :srdicko: :vytlem:

Odpovědět