Lůj a jeho využití

Co se kam nevešlo
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 181 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od oreb1 »

Po porážce mám z koz i tuk, který je mi líto nevyužít. Část sežerou psi s uvařenou rýží a masem, ale těm dávám jen ten, který není úplně čístý. Podobný dávám ptákům na zobání.
A ten dobrý jsem nakrájela na malé kostičky a škvařila. Vypařila jsem všechnu vodu a škvařila několik hodin. Zpočátku to trochu smrdělo, ale postupně ten zápach mizel a nakonec mám docela voňavý lůj se škvarečky, který se dá využít podobně jako vepřové sádlo při vaření. Část jsem zcedila a smíchala s olivovým olejem a je z toho mast. Třeba na ruce i jinak. Napadlo mě to, když jsem si uvědomila, že jelení lůj na rty je vlastně taky lůj a pěkně na kůži vydrží. Taky se lojem dá namazat plotna nebo kožené boty.
Nezkoušela jsem s ním svítit, protože ho tolik nemám a ani nevím, jak ho na svíčku použít. Možná by taky smrděla, ale nevím.
Další využití už jsem nevymyslela, ale třeba ještě něco někoho napadne.

kosta
Příspěvky: 374
Registrován: 18 pro 2018 19:12
Dal poděkování: 50 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od kosta »

Já jsem také smíchala s trochou přepáleného oleje po smažení a natíram si pracovní boty, jedna paní mi poradila že vyškvařený lůj používá
na smažení koblihů.Vyzkoušela jsem měly krásnou křupavou kůrku .Přidala jsem do toho trochu oleje aby se tak tak rychle nepřepálil.Někdo dává
také do těsta na buchty.

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2434
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 659 poděkování
Dostal poděkování: 255 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od PavelIV »

Olej se ale přepálí při nižší teplotě než sádlo i hovězí lůj, tak myslím, že i kozí. Chtěl bych někdy zkusit smažit na hovězím loji. Sádlo je pro moji drahou polovičku moc cítit :smutek:
:PavelIV:

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4423
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 205 poděkování
Dostal poděkování: 480 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Hhippie »

Tak jsem si o loji neco precetla. Pry se nehodi do testa, ale na smazeni je to v pohode. A ze je desne rychle skazitelny, do 3 tydnu v chladu spotrebovat...musi se rozpoustet pri nizkych teplotach a jakoby tavit. Proste je to jina prace nez skvareni sadla...
Zajimave, dekuji.
:Hhippie: Bubáci forever!

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Janina »

Zajímavé. Naše jehňata při porážce mají málo loje, co pan B ořeže, zamrazíme a zkrmíme přes zimu v sadu ptákům. Dospělou, např. čtyřletou, ovci, porážíme velmi zřídka, a ani ty nemají moc loje.

přezdívka
Příspěvky: 629
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 140 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od přezdívka »

Lůj jsem používala i do těsta na buchty. Ale jenom trochu, asi tak 1/3 dávky. Zrovna tak, když je tučná slepice. To je ještě lepší. Všechno ostatní už bylo napsáno.

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 181 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od oreb1 »

Hhippie, není to pravda, že málo vydrží, je to naopak. Řekla bych, že je nezkazitelný, když je už vyškvařený. Já ho teda škvařím jako sádlo. Nevydrží syrový ani v chladu, to je fakt. Na vaření ho také používám, pod cibulku, na jíšku apod.
Když jsou kozy tlusté, tak to není jako tlustá nebo i normální ovce. Prostě mají trochu břišního tuku, v mase není nic. Ale mám tuk z mnoha zvířat a dohromady už se to dá na něco použít.

kosta
Příspěvky: 374
Registrován: 18 pro 2018 19:12
Dal poděkování: 50 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od kosta »

Oreb má pravdu když se dobře vyškvaří vydrží mluvím z vlastní zkušenosti.V chladu se nekazí.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4423
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 205 poděkování
Dostal poděkování: 480 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od Hhippie »

Vzdycky lepsi zkusenost nez psany teoreticky clanek. Diky za upresneni :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 181 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Lůj a jeho využití

Nový příspěvek od oreb1 »

Když už jsem vyrobila mast na mazání rukou z loje přídavkem trochy olivového oleje zatepla, zkusila jsem to použít i na boty. Kam se hrabe běžný krém. Pokud nepotřebujeme zabarvit nějaké odřeniny a proto použít třeba černý krém, je nakonec lůj mnohem lepší. Bez oleje s ním boty moc leštit nejdou, je na to tvrdý, ale s olejem to jde krásně.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host