Hygiena v kuchyni
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hygiena v kuchyni
Napadlo mě, že by mohla být zajímavá inspirace od ostatních, jak se vypořádávají s hygienou v kuchyni.
Ne, že bych byla nějaká úzkostlivě savující uklizečka, ale pokaždé, když pracuji s masem, úpěnlivě řeším, jak co nejlépe a zároveň šetrně k přírodě, očistit předměty, které byly v kontaktu s masem. Hlavne z hlediska přenosu nějakých bakterií, které může maso obsahovat... (nejčastěji je zmiňována salmonela...).
Já se snažím vše, co přišlo do kontaktu se syrovým masem, oddělovat (např.ve dřezu) a důkladněji čistit. Poslední dobou používám na oplach těchto předmětů Sanitol a houbičku, kterou tím myji a hadr, kterým pak stírám např.linku od krve nebo šťávy, dávám hned do prádla a peru na 60st.
Ale přijde mi, že je možné, že si to dělám zbytečně složité...
Mám to jako prevenci. Veskrze pracuji jen s masem domácím a ve svém prostředí... ale nějak jsem takhle klidnější. Na druhou stranu je to práce navíc a třeba očekávám, že se tu sejde vícero názorů, že je to úplně zbytečné to takhle hrotit..
Děkuji za vaše názory
Ne, že bych byla nějaká úzkostlivě savující uklizečka, ale pokaždé, když pracuji s masem, úpěnlivě řeším, jak co nejlépe a zároveň šetrně k přírodě, očistit předměty, které byly v kontaktu s masem. Hlavne z hlediska přenosu nějakých bakterií, které může maso obsahovat... (nejčastěji je zmiňována salmonela...).
Já se snažím vše, co přišlo do kontaktu se syrovým masem, oddělovat (např.ve dřezu) a důkladněji čistit. Poslední dobou používám na oplach těchto předmětů Sanitol a houbičku, kterou tím myji a hadr, kterým pak stírám např.linku od krve nebo šťávy, dávám hned do prádla a peru na 60st.
Ale přijde mi, že je možné, že si to dělám zbytečně složité...
Mám to jako prevenci. Veskrze pracuji jen s masem domácím a ve svém prostředí... ale nějak jsem takhle klidnější. Na druhou stranu je to práce navíc a třeba očekávám, že se tu sejde vícero názorů, že je to úplně zbytečné to takhle hrotit..
Děkuji za vaše názory
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Mám všem líčit jak to chodí na jatkách ?
Porážka a expedice 3,5 roku plus půl roku ve výrobě / expedici uzenin
Porážka a expedice 3,5 roku plus půl roku ve výrobě / expedici uzenin
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Hhippie, jestli se ti chce, tak to nejlepší co můžeš udělat je, umýt horkou vodou a důkladně otřít octem. Hlavně prkýnka. Prkýnka polij octem a nech působit a pak vysušit na slunci, to je super.
Ale někde někdo má, že nejhorší je smrt z vyděšení.
Ale někde někdo má, že nejhorší je smrt z vyděšení.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Pouzivam ocet a roztok sody, stridam... nekdy vytahnu parni cistis, vyjimecce, vzhledem k tomu, ze s masem prijdu do kontaktu jen kvuli zradlu pro psa, tak to nekrajim, je to orez a ten jen necham povolit a balickuju na stole do krabicek od ramy, kde je pvc ubrus a ten se snazim osetrit, hadr k tomu urceny properu v ruce a pak necham zahrat v mikrovlne asi 20 vterin, no a jednou za cas hodim do pracky na 60°C...
Ted uzkostlive cistim linku kvuli syrum, co se mi jednou kontaminovali (ovsem ne nicim z masa), opet ocet a pak jedla soda... nacini vyvarim a necham oschnout, funguje to... uz jdou syry ok.
Ocet mam v ahvi od sanitolu, tak si vsichni mysli, ze pouzivam ten, ale nepouzivam...
Ted uzkostlive cistim linku kvuli syrum, co se mi jednou kontaminovali (ovsem ne nicim z masa), opet ocet a pak jedla soda... nacini vyvarim a necham oschnout, funguje to... uz jdou syry ok.
Ocet mam v ahvi od sanitolu, tak si vsichni mysli, ze pouzivam ten, ale nepouzivam...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
soda se da pouzit na prkynka sxpka, vlhke prkynko zasypat y nechat pusobit.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Davide, nedelam si iluze, jak to chodi v provozovnach jakehokoli druhu, kde se pracuje s potravinami.
Ja se vsak bavim o svem “provozu” - je to misto, kam mnohdy vstupuji jen potraviny z moji “vyroby”, takze mohu dobre ovlivnit jejich kvalitu... proto mi zalezi na tom, se trochu privzdelat. Ono v ruznych materialech lze vycist kdeco o hygiene - sama jsem soucasti absurdit, ktere si vymysleji instituce i na provoz lesnich materskych skol pri vydavani dovezeneho jidla (vlastnirucne varit je naprosto vylouceno)... ale pro svou domacnost odmitam pouzivat jednorazove savove ubrousky, jednorazove rukavice a podobne nesmysly... ale chci zajistit bezpecnost rodiny. Proto se ptam tu
Jani: o octu jsem slysela - ten mam porad na lince, tak to by mi vychazelo jako nejpohodlnejsi prirodni desinfekce, pokud to staci...
Ja se vsak bavim o svem “provozu” - je to misto, kam mnohdy vstupuji jen potraviny z moji “vyroby”, takze mohu dobre ovlivnit jejich kvalitu... proto mi zalezi na tom, se trochu privzdelat. Ono v ruznych materialech lze vycist kdeco o hygiene - sama jsem soucasti absurdit, ktere si vymysleji instituce i na provoz lesnich materskych skol pri vydavani dovezeneho jidla (vlastnirucne varit je naprosto vylouceno)... ale pro svou domacnost odmitam pouzivat jednorazove savove ubrousky, jednorazove rukavice a podobne nesmysly... ale chci zajistit bezpecnost rodiny. Proto se ptam tu
Jani: o octu jsem slysela - ten mam porad na lince, tak to by mi vychazelo jako nejpohodlnejsi prirodni desinfekce, pokud to staci...
Bubáci forever!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Davide, nedelam si iluze, jak to chodi v provozovnach jakehokoli druhu, kde se pracuje s potravinami.
Ja se vsak bavim o svem “provozu” - je to misto, kam mnohdy vstupuji jen potraviny z moji “vyroby”, takze mohu dobre ovlivnit jejich kvalitu... proto mi zalezi na tom, se trochu privzdelat. Ono v ruznych materialech lze vycist kdeco o hygiene - sama jsem soucasti absurdit, ktere si vymysleji instituce i na provoz lesnich materskych skol pri vydavani dovezeneho jidla (vlastnirucne varit je naprosto vylouceno)... ale pro svou domacnost odmitam pouzivat jednorazove savove ubrousky, jednorazove rukavice a podobne nesmysly... ale chci zajistit bezpecnost rodiny. Proto se ptam tu
Jani: o octu jsem slysela - ten mam porad na lince, tak to by mi vychazelo jako nejpohodlnejsi prirodni desinfekce, pokud to staci...
A co ty houbicky a hadriky?
Ja se vsak bavim o svem “provozu” - je to misto, kam mnohdy vstupuji jen potraviny z moji “vyroby”, takze mohu dobre ovlivnit jejich kvalitu... proto mi zalezi na tom, se trochu privzdelat. Ono v ruznych materialech lze vycist kdeco o hygiene - sama jsem soucasti absurdit, ktere si vymysleji instituce i na provoz lesnich materskych skol pri vydavani dovezeneho jidla (vlastnirucne varit je naprosto vylouceno)... ale pro svou domacnost odmitam pouzivat jednorazove savove ubrousky, jednorazove rukavice a podobne nesmysly... ale chci zajistit bezpecnost rodiny. Proto se ptam tu
Jani: o octu jsem slysela - ten mam porad na lince, tak to by mi vychazelo jako nejpohodlnejsi prirodni desinfekce, pokud to staci...
A co ty houbicky a hadriky?
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Joooo ocet, ten jsme taky potřebovaly každou chvilku !
O sanitárním dnů se při dávali do vapky na střídačku louhy a kyseliny plus něco co pěnilo aby to hned nesteklo.
O sanitárním dnů se při dávali do vapky na střídačku louhy a kyseliny plus něco co pěnilo aby to hned nesteklo.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Kdysi jsem pracovala v kuchyni hotelu Cholín na Slapech, pár let.
Vařili jsme 600 jídel denně, jeden kuchař, pět pomocnic. A večer minutky. Od jara do podzima, za komančů.
Vařilo se tam stejně jako doma. Ze stejných základních surovin, žádné polotovary.
Používali jsme profi myčku na sklo, talíře, příbory. Obří dvojdřez. Jar.
Klíčové bylo stěrkou nebo rukou odstranit všechny zbytky jídla. Pak horká voda, Jar. Ve velké nerez profimyčce fakt byla horká.
Všechny vály, štoky, prkna a prkýnka se denně omývala octem. Ocet se na ně nalil a nechal se působit. Řeznický špalek taky.
Houbičky a hadříky můžeš vyprat nebo tak něco.
Je dobré používat na maso jiná prkýnka než na zeleninu či ovoce.
Ocet byl vždy při ruce prostě.
Pokud porcuješ čerstvé maso, pak vše umyješ , čeho se bojíš?
Vařili jsme 600 jídel denně, jeden kuchař, pět pomocnic. A večer minutky. Od jara do podzima, za komančů.
Vařilo se tam stejně jako doma. Ze stejných základních surovin, žádné polotovary.
Používali jsme profi myčku na sklo, talíře, příbory. Obří dvojdřez. Jar.
Klíčové bylo stěrkou nebo rukou odstranit všechny zbytky jídla. Pak horká voda, Jar. Ve velké nerez profimyčce fakt byla horká.
Všechny vály, štoky, prkna a prkýnka se denně omývala octem. Ocet se na ně nalil a nechal se působit. Řeznický špalek taky.
Houbičky a hadříky můžeš vyprat nebo tak něco.
Je dobré používat na maso jiná prkýnka než na zeleninu či ovoce.
Ocet byl vždy při ruce prostě.
Pokud porcuješ čerstvé maso, pak vše umyješ , čeho se bojíš?
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Ocet je nutnost, strikam s nim vse, mam ho v rozprasovaci, obyc nejlevnejsi ocet.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- irčan
- Příspěvky: 2771
- Registrován: 28 črc 2019 14:43
- Dal poděkování: 983 poděkování
- Dostal poděkování: 401 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Gdysi dávno sem negde četl že hygienaby měla byt zhruba na úrovnikdy Křovák z Kalahari nebude vidět rozdíl mezi mnó a aseptickó britskó lejdy a aseptická lejdy nebude vidět rodíl mezi mnó a Křovákem.
Za mlada na vandrech sme vobčas taky neenašli dobré zdroj vodytak sme brali co bylo.Jednó sme už skoro za tmy došli na spací flek.Voda došla ale vedle byl potok,vypadal přijatelně tak sme tam brali vodu.No a ráno sme vo 50metrů véš v potoce našli nasraný vod krav,Nigdo neměl zažívací problém.
Já osobně sem měl problém jenom jednó ale ten stál za to.Vraceli sme se z Altaje a v jedné dědině,tuším se menovala Čuja sme si dali voběd a hned po tom sme nastupovali do autobusu asi na 450km přesun.Autobus narvané na doraz,zrovna tam končily prázdniny a děcka se vracely do velkéch měst gde studovaly.Já sem sedě vzadu vprostřed pětky a pro lepší pohodu zamnó trochu čudil véfuk do kabiny.Vedle mně pré seděla nejká mlaďóčká holčina keró si vůbec nepamatuju protože chvilu povodjezduse mě udělalo extra jako bych byl ale říkali vostatní že sme si spali na ramenech,vo tom nevím nic.Autobus naštěstí dělal každý asi tři hodiny zastávku takže sem se vypotácel ven tam se vyblil,vypustil průjem,vopláchl vodó,nadéchal vzduhua mohli sme jet.A tak to šlo celó cestu.Trvala necléch dvacet hodin.Ke koncu cesty už to nebylo takhrozný a vstupoval sem z áflu skoro použitelné.
Předpokládám že sem v té jídelně snědl neco špatnýho a ten komfortní autobus na makadamovéch cestách si taky přihřál polívčičku na můj úkorTý jooo,to bylo písmenek
Za mlada na vandrech sme vobčas taky neenašli dobré zdroj vodytak sme brali co bylo.Jednó sme už skoro za tmy došli na spací flek.Voda došla ale vedle byl potok,vypadal přijatelně tak sme tam brali vodu.No a ráno sme vo 50metrů véš v potoce našli nasraný vod krav,Nigdo neměl zažívací problém.
Já osobně sem měl problém jenom jednó ale ten stál za to.Vraceli sme se z Altaje a v jedné dědině,tuším se menovala Čuja sme si dali voběd a hned po tom sme nastupovali do autobusu asi na 450km přesun.Autobus narvané na doraz,zrovna tam končily prázdniny a děcka se vracely do velkéch měst gde studovaly.Já sem sedě vzadu vprostřed pětky a pro lepší pohodu zamnó trochu čudil véfuk do kabiny.Vedle mně pré seděla nejká mlaďóčká holčina keró si vůbec nepamatuju protože chvilu povodjezduse mě udělalo extra jako bych byl ale říkali vostatní že sme si spali na ramenech,vo tom nevím nic.Autobus naštěstí dělal každý asi tři hodiny zastávku takže sem se vypotácel ven tam se vyblil,vypustil průjem,vopláchl vodó,nadéchal vzduhua mohli sme jet.A tak to šlo celó cestu.Trvala necléch dvacet hodin.Ke koncu cesty už to nebylo takhrozný a vstupoval sem z áflu skoro použitelné.
Předpokládám že sem v té jídelně snědl neco špatnýho a ten komfortní autobus na makadamovéch cestách si taky přihřál polívčičku na můj úkorTý jooo,to bylo písmenek
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Jooo, tusim sonnet ma ucinny eko dezinfekcni pripravek.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
-
- Příspěvky: 178
- Registrován: 24 úno 2019 18:40
- Dal poděkování: 13 poděkování
- Dostal poděkování: 44 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Prkýnko od krájení masa posypu solí a zaleju po chvilce vroucí vodou z konvice.... ostatní nádobí protáhnu obyčejně myčkou, linku setřu papírovýma utěrkama, co je moc mokrý a zbytek haderkou s octem. Pravda, ja futruju maso syrový, tak mě to zas až tak moc neděsí, nějaká salmonela, vajca taky syrový, mlíko syrový, učím to i děti, máme kachní žaludky a to z čeho ostatní blejou a serou nám neudělá ani FŇ. Jediný co mě porazí a převrátí naruby je česnek. To většinou náhodou někde sním a pak mám horký chvilky v nemocnici s anafylaktickým šokem. Takže já se bojím česneku, ale fakt mocně, takže ten nesmí domů a ani na zahradu
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se objeví nějakej blbec co to neví, a udělá to...
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Omlouvám se, ale nejprve jsem četla HYJENA v kuchyni.... Docela mě to zarazilo, že bychom se zde posunuli k exotickým zvířatům... Osobně mám málo času a tak mám v téhle oblasti značné rezervy. Můj problém obvykle vyřeší odpolední volno... To má na hyjenu v mé kuchyni nejlepší účinek.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Bekkky! Nejhorší je smrt z vyděšení. Máš svatou pravdu. Ocet by platil na i na hyjeny i hyeny.
Porážíte si sami jehňata pro sebe? To by mne zajímalo. Jestli tedy nejsi vegetarián. Jestli je mrazíte a jíte celý rok a tak.
Porážíte si sami jehňata pro sebe? To by mne zajímalo. Jestli tedy nejsi vegetarián. Jestli je mrazíte a jíte celý rok a tak.
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Ještě abych řekla taky něco vážného, obecně, když se berou stěry na celkový počet mikroorganismů na pracovních plochách po sanitaci na jatkach nebo v mlékárnach, nejlepší výsledek mají plochy oplachnute ne otřené hadříkem nebo houbou. Pokud totiž hadřík není prakticky sterilní, plocha se zpětně kontaminuje. Na hrbolate plochy jsou dobré kartáče, které vytváříte, dají se sehnat, ale jsou dražší než normální. Je to opět poznatek z větší výroby. Jinak horká voda, pára, sůl, ocet. To je nej.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Bekkky, takze hadr s octem a finalne parni cistic by mohlo fungovat?
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Já myslím, že určitě.... Asi by mohlo dobře fungovat i střídání octu a soli. Dost často se v potravinářství používají kyselé a zasadit mycí roztoky na střídačku.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Používám ještě sodu.
Dnes jsme důkladně čistili naše kamna. Je to zdroj vytápění pro celý náš příbytek a od podzimka do jara na nich také vařím a peču.
Stojí v obytné kuchyni, naší největší místnosti, 30m čtere.. Pan B. vyčistil komín a pak odendal plotny, vše důkladně očistil, vysál, ometl. Na umytí skla ve dvířkách užíváme mokrý dřevěný popel, taková kašička se udělá, nanese, nechá působit a setře. Nijak to sklo nepoškrábe a je pěkně čisté. Kamnovec umyji sodou, octem. Celá kamna, jsou kachlová, pak teplou vodou s Froschem. Plotny trošku přetřu kůží ze špeku. Jsou litinové.
A můžeme zahájit topnou sezonu.
Kamna čistíme tak co 6 týdnů.
Dnes jsme důkladně čistili naše kamna. Je to zdroj vytápění pro celý náš příbytek a od podzimka do jara na nich také vařím a peču.
Stojí v obytné kuchyni, naší největší místnosti, 30m čtere.. Pan B. vyčistil komín a pak odendal plotny, vše důkladně očistil, vysál, ometl. Na umytí skla ve dvířkách užíváme mokrý dřevěný popel, taková kašička se udělá, nanese, nechá působit a setře. Nijak to sklo nepoškrábe a je pěkně čisté. Kamnovec umyji sodou, octem. Celá kamna, jsou kachlová, pak teplou vodou s Froschem. Plotny trošku přetřu kůží ze špeku. Jsou litinové.
A můžeme zahájit topnou sezonu.
Kamna čistíme tak co 6 týdnů.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hygiena v kuchyni
Já bych k tomu ještě přidala, že všechno nádobí by mělo pořádně uschnout. Prkénka opřu o kamna a nechám uschnout, hrnce na mléko nechám chvíli na plotně nasucho zahřát. Mám nevýhodu i výhodu, protože topím i vařím na sporáku na dřevo. Je s tím plno práce, ale rozpálený výduch nad plotnou proudí celou místností a tak se i dezinfikuje. Radiátory tohle nedokážou.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů