Napaječka pro drůbež
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2909 poděkování
- Dostal poděkování: 6004 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Napaječka pro drůbež
Tak jsem se tu u kachen rozplývala, jak je super napáječka napůl zaplátovaný kýbl... ale už jsem vystřízlivěla.
Jak mají ptáci na zobácích mnoho bordelu, tak to zůstává na dně kýble a postupně to hnije. V létě dost rychle. A děsně blbě se to čistí. Vlastně se to vyčistit úplně nedá, protože tam prostě člověk ničím nedosáhne, jak je to jakoby do "S" ten vchod (viz první obrázek).
Takže vymýšlím novou napáječku, která by byla praktická. Nejsem moc pro různé misky s vodou - drůbež do nich vstupuje, zvrhává je, atp... nesnáším bajonetové uzávěry a naprosto nesmyslné napaječky, které se musejí plnit demontáží a otočením při tom, že se nedají postavit "na hlavu", protože mají třeba ouško k závěsu... to mě chytá běs!! Takže určitě chci shora plnitelnou, na cca 10-15 l optimum a dobře čistitelnou... a aby do ní nemohla zvířata lézt... zatím jediné, co mi z toho vyplynulo, jsou drahé barelové (stojanové) na trojnožkách (tam ale nevím, jak dobře se čistí ta spodní picí miska, když je to celé v rámci konstrukce, a nebo něco jako napáječka misková, přidělatelná na jakoukoli nádobu... ta mě asi zaujala nejvíc.
Z čeho pijí vaši opeřenci? Co se vám nejvíc osvědčilo? Za tipy děkuji.
Obrázek je bez dovolení zapůjčen z webu: www.vetvlcek.cz
Jak mají ptáci na zobácích mnoho bordelu, tak to zůstává na dně kýble a postupně to hnije. V létě dost rychle. A děsně blbě se to čistí. Vlastně se to vyčistit úplně nedá, protože tam prostě člověk ničím nedosáhne, jak je to jakoby do "S" ten vchod (viz první obrázek).
Takže vymýšlím novou napáječku, která by byla praktická. Nejsem moc pro různé misky s vodou - drůbež do nich vstupuje, zvrhává je, atp... nesnáším bajonetové uzávěry a naprosto nesmyslné napaječky, které se musejí plnit demontáží a otočením při tom, že se nedají postavit "na hlavu", protože mají třeba ouško k závěsu... to mě chytá běs!! Takže určitě chci shora plnitelnou, na cca 10-15 l optimum a dobře čistitelnou... a aby do ní nemohla zvířata lézt... zatím jediné, co mi z toho vyplynulo, jsou drahé barelové (stojanové) na trojnožkách (tam ale nevím, jak dobře se čistí ta spodní picí miska, když je to celé v rámci konstrukce, a nebo něco jako napáječka misková, přidělatelná na jakoukoli nádobu... ta mě asi zaujala nejvíc.
Z čeho pijí vaši opeřenci? Co se vám nejvíc osvědčilo? Za tipy děkuji.
Obrázek je bez dovolení zapůjčen z webu: www.vetvlcek.cz
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 918 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Napaječka pro drůbež
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Dal poděkování: 5613 poděkování
- Dostal poděkování: 6186 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pro slepice mám na zimu plastové misky a na léto zmiňovaný kýbl. Ale slepice se nekoupou.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Dal poděkování: 4942 poděkování
- Dostal poděkování: 3920 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Obrázek od Jana vypadá prakticky i pro kachny na pití, špatně by se jim v tom stálo, tak tam asi nepolezou.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Františko, myslím, že pro kachny by to nebylo použitelné vůbec. Možná jsou tedy různé průměry, ale co mám tuhle já, tak ta mistička má nahoře tak sotva 2 cm průměr. Je to fakt na zobáček. Aby si nabrala kachna, musí být nějaká hladina… pro ně by mi právě vycházel nejlíp ten zelený nástavec na kýbl..
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 4942 poděkování
- Dostal poděkování: 3920 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak kdyby to bylo velké jako na obrázku, to by asi šlo. Nenapadlo mě, že by to bylo zvětšené, to je teda finta jako u lahví s mlékem . Skleněné lahve tradičního tvaru mají dnes i velikost 0,75 l. Málokterého zákazníka v obchodě napadne, že nekupuje litr . Dokonalé zmenšení.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud bude zelený nástavec tak, jako na obrázku, tak to moc fungovat nebude. A když bude správně, pokud je kýbl 5-20 l tak to zašpinění stejně.
Ano, těch niplovych napájecí je celá řada,jsou i cca 5 cm průměr. Ony se naučí i na ten nipl bez misky . S kachna a husama je problém, že se tam nechtěj jen napít, ale i umejt .
To vědro s přepážkou nahoře je pro slepice a jiné hrabavé, vodní to zašpiní.
Ano, těch niplovych napájecí je celá řada,jsou i cca 5 cm průměr. Ony se naučí i na ten nipl bez misky . S kachna a husama je problém, že se tam nechtěj jen napít, ale i umejt .
To vědro s přepážkou nahoře je pro slepice a jiné hrabavé, vodní to zašpiní.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
To je pro slepice, ale ne pro prasata jako jsou kachny.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tak s nějakým odstupem opět řeším téma voda pro drůbež.
U kachen jsem to už vzdala. Těm je evidentně úplně jedno z čeho pijí. Mají několik vodních ploch, tak si mohou vybrat.
Horší je to u slepic. Tam jsme vyzkoušeli mnoho různých druhů kupovaných napáječek a nakonec jsme skončili u starého hrnce a každodenní výměny vody
I ty slepice, jak hrabou a ryjí v zemi a ve žrádle a mají špinavé zobáky, tak prostě nanosí děsně moc bordelu do té vody, když pijí a ty zobáky si v tom máchají… nejspíš by opravdu jediná možnost byl ten nipl… ale já se ho “bojím”, aby se z něj naučily pít…
U kachen jsem to už vzdala. Těm je evidentně úplně jedno z čeho pijí. Mají několik vodních ploch, tak si mohou vybrat.
Horší je to u slepic. Tam jsme vyzkoušeli mnoho různých druhů kupovaných napáječek a nakonec jsme skončili u starého hrnce a každodenní výměny vody
I ty slepice, jak hrabou a ryjí v zemi a ve žrádle a mají špinavé zobáky, tak prostě nanosí děsně moc bordelu do té vody, když pijí a ty zobáky si v tom máchají… nejspíš by opravdu jediná možnost byl ten nipl… ale já se ho “bojím”, aby se z něj naučily pít…
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Deset slepic má vodu v nádobě od lizu, hranaté , jak jsem dávala tuhle fotku, pak v tůnce, pak v odvodnovací stružce, a nejvíc pijí vodu z velkého kýble od lizu , který je tam pro ovce.
Prostě pijí kde co a z různých louží. Vodu pro ovce denně vyměnujeme a doléváme i přes den. Kýbl je na dvacet litrů. Už nic neřeším. Jsou tříleté a vypadají opravdu zdravě. Odmítám se s nima moc crcat.
Prostě pijí kde co a z různých louží. Vodu pro ovce denně vyměnujeme a doléváme i přes den. Kýbl je na dvacet litrů. Už nic neřeším. Jsou tříleté a vypadají opravdu zdravě. Odmítám se s nima moc crcat.
Janina
- Augenblick
- Dal poděkování: 2195 poděkování
- Dostal poděkování: 2190 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě přestalo bavit běhat s belíkama s vodou a koupil jsem tyto napájítka a přidělal na sud. Naprostá spokojenost, snad mě to vydrží. Kupoval jsem je na Aliexpressu 20ks za 300,-
https://dokishop.cz/produkt/poulcups-sa ... zrhV5zdCQz
https://dokishop.cz/produkt/poulcups-sa ... zrhV5zdCQz
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Augenblicku a jak to čistíš…?
Brojleři, co jsou na podestýlce, děsně caněj a voda je každý den na výměnu. Do tohohle by se určitě dostávala podestýlka hůř, ale nedělám si iluze, že by to za pár dní taky nenaplnily..
Měla jsem maličkou miskovou napaječku pro křepelky a ty jak se rochněj, tak jí měly za den plnou…
Jinak se mi to líbí!
My to bohužel stále uspokojivě vyřešené nemáme..
Brojleři, co jsou na podestýlce, děsně caněj a voda je každý den na výměnu. Do tohohle by se určitě dostávala podestýlka hůř, ale nedělám si iluze, že by to za pár dní taky nenaplnily..
Měla jsem maličkou miskovou napaječku pro křepelky a ty jak se rochněj, tak jí měly za den plnou…
Jinak se mi to líbí!
My to bohužel stále uspokojivě vyřešené nemáme..
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Já jí ještě nečistil, dneska jsem to namontoval. Podestýlka by se ti tam dostat neměla, když to nenamontuješ až u země. Já to teda mám venku, tak tam podestýlku nemám. Předpokládám, že jednou za čas to vytřu houbičkou a hotovo Mám jich na sudu namontovaných 5, možná to je zbytečně moc. Nikdy jsem neviděl, že by pilo 5 slepic naráz.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Prosím o foto zítra
Jj, když to má člověk venku, mimo ubikaci s podestýlkou, tak je to určitě lepší… ale já řeším primárně napájení brojlerů, kteří toho vypijí mraky a musejí být na podestýlce… teď napájíme z truhlíku na muškáty a je v tom bordel jak v tanku. Takže cca 10 cm výška je málo..
5 kolem dokola mi přijde fajn, páč k tomu mohou chodit ze všech stran
Jj, když to má člověk venku, mimo ubikaci s podestýlkou, tak je to určitě lepší… ale já řeším primárně napájení brojlerů, kteří toho vypijí mraky a musejí být na podestýlce… teď napájíme z truhlíku na muškáty a je v tom bordel jak v tanku. Takže cca 10 cm výška je málo..
5 kolem dokola mi přijde fajn, páč k tomu mohou chodit ze všech stran
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Dal poděkování: 7919 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 1070 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2125 poděkování
- Dostal poděkování: 4595 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Alespoň nedostanou angínu spíš bych se bál řas a možná pomalé výměně vody
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Do teď to měli ve dvou belíkovejch plechovejch napajeckách a to malé množství vody v nich se určitě ohřálo víc než větší množství v plastovém sudu, tak si nemyslím, že by ta teplota byla až tak velká, navíc o proto plechu můžu přidat do vody jablečný ocet a prodloužit trvanlivost...
Tykat, díkes ....