Drůbež společně
-
- Dal poděkování: 11 poděkování
- Dostal poděkování: 180 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Drůbež společně
Hezký večer. Chtěla bych se zeptat, zda je tady někdo, kdo choval krůty se slepicemi a kachnami dohromady (přes noc spolu ve velkém chlívě a přes den ve výběhu - nikoli metr na metr, ale opravdu rozmanitý výběh). Kachny a slepice chovám společně delší dobu a žádné problémy nemám.
Zajímá mne opravdu jen, pokud má někdo osobní zkušenost (ať už dobrou nebo špatnou) teorie jsem již četla nespočet
Chtěla bych zkusit koupit na jaře krůty pouze na výkrm a vidělo by se. Sousedé mě ale odradili, že jsou krůty opravdu náchylné a že to nezvládnu a zatáhnu si nemoci do chovu. Tak bych chtěla slyšet více zkušeností.
Moc děkuji
Zajímá mne opravdu jen, pokud má někdo osobní zkušenost (ať už dobrou nebo špatnou) teorie jsem již četla nespočet
Chtěla bych zkusit koupit na jaře krůty pouze na výkrm a vidělo by se. Sousedé mě ale odradili, že jsou krůty opravdu náchylné a že to nezvládnu a zatáhnu si nemoci do chovu. Tak bych chtěla slyšet více zkušeností.
Moc děkuji
Krásný den všem!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 6067 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Drůbež společně
Vlaštovko, budu reagovat jen na konec Tvého příspěvku.
Kamarád si kupuje krůty na výkrm. Už jsou napeřené, ale nevím, kolik jim je. Má je v přístřešku, co měl pro ovce - domek asi 3 x 3 m. Má jich tam třeba 20, podestýlá pilinami, aby nešlapali ve svých výkalech, ale moc se s tím nematlá. Nemá žádné úhyny a krocani mají při porážce mnohdy ke 30 kilům.
Tím chci říct, že je určitě řešení, mít je odděleně a bez velkých nároků je v pohodě odchováš
Kamarád si kupuje krůty na výkrm. Už jsou napeřené, ale nevím, kolik jim je. Má je v přístřešku, co měl pro ovce - domek asi 3 x 3 m. Má jich tam třeba 20, podestýlá pilinami, aby nešlapali ve svých výkalech, ale moc se s tím nematlá. Nemá žádné úhyny a krocani mají při porážce mnohdy ke 30 kilům.
Tím chci říct, že je určitě řešení, mít je odděleně a bez velkých nároků je v pohodě odchováš
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Hhippie za tip. Já nemám moc chuť ten výběh ani chlív rozdělovat na nějaké části. Bylo by to nešikovné v mém případě, takže je to u mě buď chovat společně(což ještě jsem se nerozhodla!) nebo nechovat vůbec.
Krásný den všem!
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2156 poděkování
- Dostal poděkování: 4704 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hybridní krůty se se slepicema chovat nedají. Trpý na černohlavost a Entizol ve veterinární formě je už zakázaný. Pro lidi je snad na předpis.
Krůty bronzové a podobné už tak náchylné nejsou. Při dobrých podmínkách je společný chov možný.
Krůty bronzové a podobné už tak náchylné nejsou. Při dobrých podmínkách je společný chov možný.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za tip. Ale toto bych stejně nedokázala, pajcovat zvířata, která mám na jídlo, léky. Kór antibiotiky. Je mi to proti srsti. Preventivně léky nedávám a v případě projevů nemoci prostě zabíjím. To raději nic dalšího chovat nebudu.
Ještě tedy jeden dotaz. Kdybych nepořídila na jaře hybridní krůty, ale normální plemeno, chápu to správně,že slepice mají v sobě někdy ,,bacily,, , které jim nic nedělají a ani o nich nevím, ale krůty by to mohlo položit? Tedy když bych koupila 2 krůty na výkrm, a nějaká nemoc se projevila, prostě zabiju krůty a pokračuji ve svém chovu dál? Nebo budu mít v hejnu ostatní drůbeže rovněž nemoc a zadělám si tím na problém? Nedejbože nemoc přenosnou na člověka
Ještě tedy jeden dotaz. Kdybych nepořídila na jaře hybridní krůty, ale normální plemeno, chápu to správně,že slepice mají v sobě někdy ,,bacily,, , které jim nic nedělají a ani o nich nevím, ale krůty by to mohlo položit? Tedy když bych koupila 2 krůty na výkrm, a nějaká nemoc se projevila, prostě zabiju krůty a pokračuji ve svém chovu dál? Nebo budu mít v hejnu ostatní drůbeže rovněž nemoc a zadělám si tím na problém? Nedejbože nemoc přenosnou na člověka
Krásný den všem!
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Černohlavost způsobuje parazit který je u slepic běžný a v malochovu se neřeší.
Brojlerová krůta je prostě náchylnější a pokud vím tak je všechna z dovozu.
Brojlerová krůta je prostě náchylnější a pokud vím tak je všechna z dovozu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha..když bych se rozhodla a pořídila tedy nějaké plemeno krůty, mohu si koupit třeba jen dva krocany na výkrm a zabít je za pár měsíců? (Na krocanovi je více masa tak proto) nebo to je problém ,,protože dva samci a žádná samice,,?
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Zatím to teda spíš vypadá, že se na to tím pádem vykašlu... ...škoda....my krůtí děsně rádi
Krásný den všem!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vlaštovko: my taky. Proto to holt beru, že já jsem schopná vyprodukovat jiné maso, které když prodám (drůbež se smí), tak si vydělám na to, abych si koupila maso, co neumím takhle si tedy kupuji jednou ročně krůtu (nebo krocana, když ho plánuji část po rozbourání přeprodat) nebo tašku hovězího ne, že bychom nevystačili s tím, co máme, ale člověk si rád dopřeje i jiné, než má na dvorku…
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo. No za každou cenu to nechci....takže mi nic jiného nezbyde. Škoda, že kolem nás prostě krůty nikdo nechová....že bych si k němu jezdila pro maso....
Krásný den všem!
-
- Dal poděkování: 67 poděkování
- Dostal poděkování: 300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý večer, krůty chovám společně s ostatní drůbeží (slepice,kachny) bez problémů. Koupíme v květnu rozchované cca 4-5 kg a zabíjíme v září, říjnu, krůty 11-13 kg, krocani 20 - 25 kg.Dva krocani ještě chodí jako živá konzerva, není místo v mrazáku
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5029 poděkování
- Dostal poděkování: 4014 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já si vlastně taky uvědomuju, že jsme chovali slepice i krůty v jednu dobu na jednom pozemku. Ale je to dávno, od té doby se asi vynořila spousta nových nemocí.
-
- Dal poděkování: 67 poděkování
- Dostal poděkování: 300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Měla by to být krůta kanadská širokoprsá, bereme z farmy Kozlovský( www.farmakozlovsky.cz)už více než 15 let a jsme s nimi moc spokojení, jednou jsme vzali i bronzovou, dorostla stejné velikosti jako bílí ale ten pigment z peří,který sem tam zůstal v kůži moc vábně nevypadal
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To je jako u těch pižmovek - mě se moc líbí ty černobílé, nebo alespoň šedobílé, ale když už nejde to peří do mrtě oškubat, tak alespoň to bílé není tolik vidět. “Černé jehličí” všude po těle vypadá fakt strašně
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Pamijo - píšou tam bílé a bronzové na chov , u hybridů se inseminuje, tzn pro mně, že chovají přírodní krůty i v bílé barvě
- arus
- Dal poděkování: 1703 poděkování
- Dostal poděkování: 957 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zeptám se tady. Nesou vám slepice celoročně? Mám hempšírky a ty nesou zhruba půl roku a pak si dají pauzu. Teď jsem už bez vajíček a tak přemýšlím, jak to udělat,abych měla vejce po celý rok.
Jak to máte vy?
Pokud si matně vzpomínám tak hybridy nesly pořád. Asi se k jejich chovu vrátím.
Jak to máte vy?
Pokud si matně vzpomínám tak hybridy nesly pořád. Asi se k jejich chovu vrátím.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2271 poděkování
- Dostal poděkování: 2302 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám hybridy dominantky. Teď na podzim je to horší. 25 slepiček a dva týdny jen 13 vajíček denně.. jinak bylo cca 17-20. 22ks byl "rekord"
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám hybridky (dekalby, isa brown a dominanty). Ty nesly první rok v kuse, dále v kuse 3 roky krom podzimního 1 měsíce, kdy přepeřovaly. Naproti tomu Maransky nesou méně, na podzim mají pauzu (přepeření), v zimě chvíli pauza (nebo snížená snáška) a pak v léte lehce snížená snáška (asi horka)....co vím i z okolí, ta čistá plemena slepic prostě nenesou jako nosní hybridi...a je to i logické. Přišla jsem na to, že kombinace nosný hybrid a ,,milované,, plemeno je ta nejlepší. Radost od obojího.
Krásný den všem!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nemám velký vzorek a každý rok jsem to zatím měla s nosnicemi různě.
Slepice mají k dispozici několik set m2, kde si hrabou a zobou. Určitě by si zasloužily víc, aby měly stále pastvu, což nemají, ale přes léto se jim i seče.
Dostávají jak kupované směsi pro nosnice, tak domácí míchanici z pšen. šrotu a vitamínů, ev. dalších příměsí, občas mleté maso, vařené brambory… zbytky z kuchyně ani pečivo nedostávají.
Bydlí v nezatepleném kurníku.
Teď mám asi 1,5 měsíce nové hybridy, 10 ks, mám denně nejčastěji 7-8 vajec. Přijde mi to málo, ale je možné, že ještě ne všechny nesou… dorůstá mi tu ještě 5 slepiček z odchovu - čistokrevných plemen a kříženek (2 forverky, 1 sussexka a dvě kříženky). U těch nevím ještě.
Když jsem s nosnicemi začínala, nesly mi prakticky bez přestání cca 1,5 roku - v jiném místě a jiných podmínkách. Z jiného základního chovu. Byla jsem nadšená.
Stejného výnosu jsem už nikdy nedosáhla. Myslím, že je to děsně i na původní kvalitě nosnic. A milionu dalších podmínek.
Slepice mají k dispozici několik set m2, kde si hrabou a zobou. Určitě by si zasloužily víc, aby měly stále pastvu, což nemají, ale přes léto se jim i seče.
Dostávají jak kupované směsi pro nosnice, tak domácí míchanici z pšen. šrotu a vitamínů, ev. dalších příměsí, občas mleté maso, vařené brambory… zbytky z kuchyně ani pečivo nedostávají.
Bydlí v nezatepleném kurníku.
Teď mám asi 1,5 měsíce nové hybridy, 10 ks, mám denně nejčastěji 7-8 vajec. Přijde mi to málo, ale je možné, že ještě ne všechny nesou… dorůstá mi tu ještě 5 slepiček z odchovu - čistokrevných plemen a kříženek (2 forverky, 1 sussexka a dvě kříženky). U těch nevím ještě.
Když jsem s nosnicemi začínala, nesly mi prakticky bez přestání cca 1,5 roku - v jiném místě a jiných podmínkách. Z jiného základního chovu. Byla jsem nadšená.
Stejného výnosu jsem už nikdy nedosáhla. Myslím, že je to děsně i na původní kvalitě nosnic. A milionu dalších podmínek.
Bubáci forever!