Kvočna

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Františka.
Dal poděkování: 5106 poděkování
Dostal poděkování: 4094 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvočna

Nový příspěvek od Františka. »

Mám ještě otázku, která není přímo o kvočně, ale souvisí s ní. Kvočna už si kuřat nevšímá. Je fakt, že si potravu obstarávají sama, hlídá je kohout, v jejich blízkosti jsou další slepice, už ji nepotřebují. Jenže je to teď tak, že slepice a kohout spí v kurníku a kuřata pořád v bedně. Je velká, vejdou se tam, jsou tam v bezpečí, ale přece tam nebudou napořád. Pár dní před svým odchodem do kuŕníku se snažila kvočna, aby kuřata šla spát do kurníku s ní. Ale ona šla do bedny, byla tak zvyklá a nenapadlo je, že by měla jít jinam. Tak se k nim ještě kvočná vrátila. Teď už se rozdělili, kuřata zůstala, kde byla, a já nevím, jestli je mám chytat a dávat do kurníku nebo jestli tam půjdou někdy sama nebo nakonec nezbyde, než z nich udělat další hejno, protože se k tomu původnímu nepřipojí. Velké slepice je nijak nehoní ani neoždibují, snad by se jich nemusela kuřata bát. Zatím se mi do chytání moc nechce, ale kdyby hrozilo nějaké zanedbání a pozdější nepřátelství, udělala bych to. Tak prosím poraďte.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2993 poděkování
Dostal poděkování: 6139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Františko a nešlo by, až budou na noc v bedně, je s ní prostě přenést do toho kurníku? Že by měla pořád svojí bedýnku a zároveň se učila být s celým hejnem v kurníku. Pak když budou chodit spát tam, bych nakonec odstranila i bedýnku a budete mít kuřata, kde potřebujete.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To nejde, to opravdu není bedýnka, ale bedna, která by se do kurníku nevešla :usmev: . Je to skoro další kurník, ale menší, prozatímní, ne tak bytelný a teplý.
Ale bylo by to ideální, kdyby to šlo provést.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Další kvočna se konečně dočkala kuřátek. Všechny drobné obiloviny, jáhly i krupky, které jsem měla v kuchyni, jsem dala už dřív těm prvním a nevěděla jsem, co dát novým mrňouskům. Nasypala jsem jim jen strouhanku se syrovátkou a otrubami, ale to jim moc nejelo. Velké slepice krmím namočeným zrním, kuřátka se snažila zrnko sezobnout, ale bylo moc velké. Kvočna si poradila, vzala ho do zobáku, párkrát stiskla, zrnko rozdrtila a dala ho kuřátkům. Tím se to vyřešilo, nic menšího shánět nemusím :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2993 poděkování
Dostal poděkování: 6139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To se mi líbí i na kohoutovi. Že něco najde k jídlu, vezme to do zobáku a podá slepicím. :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Stejňe ale neňí špatné kuřatům dávat i ovesné fločki.Zrovna jsem si dnes koupil v horažďovicích 10kg krmnejch.A taki nakrájet kopřivu a písek do žaludku.A popel nebo prach proťi parazitům.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ovesné vločky mě nenapadly, ty v kuchyni mám, ale to ostatní jim najde kvočna. Chodí s nimi a hledá jim potravu všude. Nejsou zavření. Potřebovala jsem jen něco na úplný začátek, než se jí rozsvítilo, že jim má ukázat, co mají jíst.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Gdiž jsem se vráťil v pátek dopo z kravína, richle jsem krmil drůbež,že půjdu pást.Najednnu slišim proňikavé kuřecí pípáňí.Hledád,co se ďeje a tu to spatřím.Novolíhnutec se pohibuje volňe a prchá.Následovala hoňička.Nakonec jsem kuře polapil.Bilo od posledňí letošňí kvočni.Mňela pod sebou i další.Kvočna je doma v sudu a zbilá vejce v líhňi.Už se dovilíhlo další.Kvočnu jsem koupil na jaře od nováka jako kuřičku.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Franťiška pořád píše,že kvočna umí všechno líp.Ne,neumí.Je to idiotka.Zrovna jsem jí dal do bedínki a ke kuřatům už jí nedám.Zahrabe je do podestílki a skáče na ňe z okraje sudu.Už usmrťila 3 pjekná a možná chcípne ješťe jedno.A ohlídat kuřata před predátorama se kvočnám taki nedaří.A nejen v pošumaví.Nedařilo se to aňi ve středočeském kraji.
Jana P.
Dal poděkování: 5709 poděkování
Dostal poděkování: 6291 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Kvočnu jsem při sezení držela zavřenou ve velké králíkárně, hned po vylíhnutí kuřat ji s kuřaty přestěhovala do ovčína, ovce už jsou tou dobou na letních pastivnách, prostor 20m, namísto dveří byla drátěnka jinak okno nic, zavěšená lampa nízko nad zemí a u toho zobnání a voda. Bylo to většinou v červnu, denně jsem jim dávala sekané kopřivy a velké množství ptačince žabince. Nůše se senem na sezení, hlavně v noci. Kvočna se pěkně starala a nijak kuřatům neubližovala, když jsem je za pár týdnů pustila volně, chránila kuřata proti jiným slepicím a kočce velmi intenzivně. Bylo srandovní ji pozorovat, jak se usazuje na noc do nůše, kuřátka pod ní, a vykukují skrz peří, často jí seděly na hřbetě.
Ta větší kuřata na fotce jsou u jiného rodu, z jiného roku.
Přílohy
IMG_6428.jpeg
IMG_6427.jpeg
IMG_6426.jpeg
IMG_6425.jpeg
IMG_6424.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Tak já mam i kvočni vzorné matki,ale tohle je ta mladá.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Co myslíte, kdy by bylo nejlepší mít kvočnu? Spíš brzy zjara nebo pak v létě? Jestli je v tom vůbec nějaký rozdíl, třeba jestli je to v létě pro kvočnu snazší nebo mají kuřata větší šance apod. Nejde mi ani tak o to, aby vyseděla vlastní vejce, i když to by taky bylo dobré, ale aby se dobře starala o kuřata, vlastní i případně dodaná.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

článek o líhnutí pod kvočnou (nejsem autor, přesto je zajímavý a poučný ;-) )
kb/viewarticle?a=47
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Mislim že sousedka řikala na svatého antoňína
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Aha, teď jsem se dívala, že to je 13. června. Možná je to tak akorát, začnou snášet další rok na jaře. Kdyby byly starší a začaly už na podzim, na zimu by přestaly a možná je nový začátek náročnější. Nebo proč myslíte, že to tak říkala?
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Abich to upřesňil,na sv.Antoňína už bi se mňeli líhnout kuřata.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Dobře, ještě ale připravovat slepice, aby se stala některá kvočnou, nebudu, teď je brzy. Měsíc dopředu krmit jinak stačí. Takže tak v dubnu.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Antoňín paduánskí má svátek 13.6.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

No vždyť jsem psala 13. června. To je to samé, víte :vytlem: ?
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Františka. píše: 30 led 2024 11:02 Nebo proč myslíte, že to tak říkala?
No asi že stačej virůst do zimi a zároveň,gdiž se líhnou,tak už je dost teplo.
Odpovědět