Kvočna
-
- Dal poděkování: 5106 poděkování
- Dostal poděkování: 4094 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvočna
Mám ještě otázku, která není přímo o kvočně, ale souvisí s ní. Kvočna už si kuřat nevšímá. Je fakt, že si potravu obstarávají sama, hlídá je kohout, v jejich blízkosti jsou další slepice, už ji nepotřebují. Jenže je to teď tak, že slepice a kohout spí v kurníku a kuřata pořád v bedně. Je velká, vejdou se tam, jsou tam v bezpečí, ale přece tam nebudou napořád. Pár dní před svým odchodem do kuŕníku se snažila kvočna, aby kuřata šla spát do kurníku s ní. Ale ona šla do bedny, byla tak zvyklá a nenapadlo je, že by měla jít jinam. Tak se k nim ještě kvočná vrátila. Teď už se rozdělili, kuřata zůstala, kde byla, a já nevím, jestli je mám chytat a dávat do kurníku nebo jestli tam půjdou někdy sama nebo nakonec nezbyde, než z nich udělat další hejno, protože se k tomu původnímu nepřipojí. Velké slepice je nijak nehoní ani neoždibují, snad by se jich nemusela kuřata bát. Zatím se mi do chytání moc nechce, ale kdyby hrozilo nějaké zanedbání a pozdější nepřátelství, udělala bych to. Tak prosím poraďte.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2993 poděkování
- Dostal poděkování: 6139 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko a nešlo by, až budou na noc v bedně, je s ní prostě přenést do toho kurníku? Že by měla pořád svojí bedýnku a zároveň se učila být s celým hejnem v kurníku. Pak když budou chodit spát tam, bych nakonec odstranila i bedýnku a budete mít kuřata, kde potřebujete..
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
To nejde, to opravdu není bedýnka, ale bedna, která by se do kurníku nevešla . Je to skoro další kurník, ale menší, prozatímní, ne tak bytelný a teplý.
Ale bylo by to ideální, kdyby to šlo provést.
Ale bylo by to ideální, kdyby to šlo provést.
-
- Kontaktovat uživatele:
Další kvočna se konečně dočkala kuřátek. Všechny drobné obiloviny, jáhly i krupky, které jsem měla v kuchyni, jsem dala už dřív těm prvním a nevěděla jsem, co dát novým mrňouskům. Nasypala jsem jim jen strouhanku se syrovátkou a otrubami, ale to jim moc nejelo. Velké slepice krmím namočeným zrním, kuřátka se snažila zrnko sezobnout, ale bylo moc velké. Kvočna si poradila, vzala ho do zobáku, párkrát stiskla, zrnko rozdrtila a dala ho kuřátkům. Tím se to vyřešilo, nic menšího shánět nemusím .
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2993 poděkování
- Dostal poděkování: 6139 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To se mi líbí i na kohoutovi. Že něco najde k jídlu, vezme to do zobáku a podá slepicím.
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Stejňe ale neňí špatné kuřatům dávat i ovesné fločki.Zrovna jsem si dnes koupil v horažďovicích 10kg krmnejch.A taki nakrájet kopřivu a písek do žaludku.A popel nebo prach proťi parazitům.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ovesné vločky mě nenapadly, ty v kuchyni mám, ale to ostatní jim najde kvočna. Chodí s nimi a hledá jim potravu všude. Nejsou zavření. Potřebovala jsem jen něco na úplný začátek, než se jí rozsvítilo, že jim má ukázat, co mají jíst.
-
- Kontaktovat uživatele:
Gdiž jsem se vráťil v pátek dopo z kravína, richle jsem krmil drůbež,že půjdu pást.Najednnu slišim proňikavé kuřecí pípáňí.Hledád,co se ďeje a tu to spatřím.Novolíhnutec se pohibuje volňe a prchá.Následovala hoňička.Nakonec jsem kuře polapil.Bilo od posledňí letošňí kvočni.Mňela pod sebou i další.Kvočna je doma v sudu a zbilá vejce v líhňi.Už se dovilíhlo další.Kvočnu jsem koupil na jaře od nováka jako kuřičku.
-
- Kontaktovat uživatele:
Franťiška pořád píše,že kvočna umí všechno líp.Ne,neumí.Je to idiotka.Zrovna jsem jí dal do bedínki a ke kuřatům už jí nedám.Zahrabe je do podestílki a skáče na ňe z okraje sudu.Už usmrťila 3 pjekná a možná chcípne ješťe jedno.A ohlídat kuřata před predátorama se kvočnám taki nedaří.A nejen v pošumaví.Nedařilo se to aňi ve středočeském kraji.
-
- Dal poděkování: 5709 poděkování
- Dostal poděkování: 6291 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kvočnu jsem při sezení držela zavřenou ve velké králíkárně, hned po vylíhnutí kuřat ji s kuřaty přestěhovala do ovčína, ovce už jsou tou dobou na letních pastivnách, prostor 20m, namísto dveří byla drátěnka jinak okno nic, zavěšená lampa nízko nad zemí a u toho zobnání a voda. Bylo to většinou v červnu, denně jsem jim dávala sekané kopřivy a velké množství ptačince žabince. Nůše se senem na sezení, hlavně v noci. Kvočna se pěkně starala a nijak kuřatům neubližovala, když jsem je za pár týdnů pustila volně, chránila kuřata proti jiným slepicím a kočce velmi intenzivně. Bylo srandovní ji pozorovat, jak se usazuje na noc do nůše, kuřátka pod ní, a vykukují skrz peří, často jí seděly na hřbetě.
Ta větší kuřata na fotce jsou u jiného rodu, z jiného roku.
Ta větší kuřata na fotce jsou u jiného rodu, z jiného roku.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Co myslíte, kdy by bylo nejlepší mít kvočnu? Spíš brzy zjara nebo pak v létě? Jestli je v tom vůbec nějaký rozdíl, třeba jestli je to v létě pro kvočnu snazší nebo mají kuřata větší šance apod. Nejde mi ani tak o to, aby vyseděla vlastní vejce, i když to by taky bylo dobré, ale aby se dobře starala o kuřata, vlastní i případně dodaná.
-
- Kontaktovat uživatele:
článek o líhnutí pod kvočnou (nejsem autor, přesto je zajímavý a poučný )
kb/viewarticle?a=47
kb/viewarticle?a=47
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha, teď jsem se dívala, že to je 13. června. Možná je to tak akorát, začnou snášet další rok na jaře. Kdyby byly starší a začaly už na podzim, na zimu by přestaly a možná je nový začátek náročnější. Nebo proč myslíte, že to tak říkala?
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, ještě ale připravovat slepice, aby se stala některá kvočnou, nebudu, teď je brzy. Měsíc dopředu krmit jinak stačí. Takže tak v dubnu.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele: