Marion, ohledně ustájení jsem byla již několikrát oslovena ( a to hlavně lidmi spíše známými, ne nikým úplně cizím ) a nikdy jsem do toho nešla z několika důvodů:
- zázemí pro koně a jezdce je prostě a jednoduše součástí našeho domu, kamenná stáj přímo navazuje na dům, dvůr a zahradu, kde se běžně pohybujeme a já tu cizí lidi nechci (myšleno jakože pravidelně, třeba několikrát do týdne)
- zázemí venkovní pro kobylu na náš dům nenavazuje, musí se asi 200m vodit a hlavně je na propachtovaném pozemku, který není mým vlastnictvím, tže kdyby něco, jednoho koně si nacpu k domu, ale co s ostatními...
- blbě se dávají dohromady koně s různými stravovacími návyky - já mám tlustooře, co se podívá na stéblo trávy a má o 10 kilo víc, koně, kteří mi sem byli nabízeni, byli vesměs folbluti nebo subtilní ČT a už jen tohle je kujva problém, jak to oddělit a nakrmit, aby plňas nehubnul a tlustooř nebyl jak vzducholoď...
- jsem zvyklá si seno dělat sama, dokupuji jen 4-6 balíků 160cm, což by při větším množství byl nesmysl a přišla bych o jakousi malou soběstačnost, výběh má 1 hektar, suším na něm asi 4 000 m a ty pak po usušení do zimy pasu (kobyla je jak kule), tohle by taky nešlo, ptže by celý výběh zabírali koně, nic bych na něm neusušila a naopak musela o to víc nakoupit
- koně mám doma prakticky zadarmo - pije vodu z vlastní studny, slámu jí nestelu, ptže jí pod sebou žere mrcha, tže to neřeším, teď už 3 rokem pod ní dávám piliny a ty mi sem vozí pán z pily jako odpad, je rád, když se jich zbaví, nikdo to nechce, seno jsem popsala výše, tže zbývají müsli, kovář jezdí 4 x do roka, mezi jeho návštěvami si kopyta upravuji sama, on to pak po mě dodělá pořádně. Vet 1x 2 roky očkování + odčervení, neodčervuji každý rok, nemám s tím problémy, tak beru pastu jen při očkování, toť vše. Další koně by byli další náklady a hlavně nervy s tím spojené a to nechci.
Vůbec nezastávám ten názor, že jeden hladový krk se tu ztratí, to ani omylem. Ale když se mi sem objednají kamarádi a známí na ježdění to naopak vítám, je to rozptýlení pro mě i kobylu a to že mi lozí po dvoře, mi v tu chvíli nevadí, ptže vím, že je to jen občas, tak mě to spíš těší!
Tady hrozně záleží na tom, jaké zázemí máš a jak je ti přítomnost ostatních (cizích) lidí příjemná či nepříjemná. Já jsem s lidmi v práci a to mi bohatě stačí, doma chci mít klid a soukromí

.