Říje
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Říje
Já na africké kozi taki netrpim.Ale mlíko v zimňe se hoďí.Pak musím vzít za vďek kravskím.Z kravíma si ho samozřejmňe nosim,ale gdiž jsem ďelal v lese,tak jsem musel kupovat od souseda.Voňi maj afričaňi kozla ve stáďe asi taki furt,ale pak kozu naskočí brzo po porodu zas.To stádo se pak víc podobá kravskému.Mi máme v kravíňe taki porodi celoročňe.Ten špaňelskej kozel od jupíka,to je taki pjeknej obr,ale uši má normálňí a jinak je to moc hodnej kozel.
-
- Dal poděkování: 4852 poděkování
- Dostal poděkování: 3791 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já se vždycky přes zimu bez mléka obejdu a počkám, až zase je. Prostě jím něco jiného.
V Africe nemají takovou zimu a nemusí dojit v mrazu jako u nás, kdyby kozy rodily celoročně. Naše kozy tu jsou zvyklé, přizpůsobené našemu podnebí, nenáročné, otužilé. Fakt mě ta anglonubie nijak neokouzlila.
Napadá mě ale, že ona neměla asezónní říji. Přitom nebyla křížená. Nemají to jen kamerunské?
V Africe nemají takovou zimu a nemusí dojit v mrazu jako u nás, kdyby kozy rodily celoročně. Naše kozy tu jsou zvyklé, přizpůsobené našemu podnebí, nenáročné, otužilé. Fakt mě ta anglonubie nijak neokouzlila.
Napadá mě ale, že ona neměla asezónní říji. Přitom nebyla křížená. Nemají to jen kamerunské?
-
- Kontaktovat uživatele:
https://cit.vfu.cz/hzwelfare/IVA/%20eto ... 20koz.html zde píšou,že kozi žijící v mírném pásmu jsou polyestrické=sezoňí,čímž se prej liší od ovcí,část koz má říji i na jaře,a ňekteré kozi můžou mít říji bjehem celého roku a to je buď fyziologick říje nebo porucha.UF!
-
- Kontaktovat uživatele:
čobanaku, zkuste to napsat ještě jednou, možná je někde chyba, neotevřelo se to. Přitom by to mohlo být zajímavé.
No, já mám zkušenost, že říje přichází za týden, max. dva týdny, kod doby, kdy začne být zataženo po delším období v létě, kdy slunce svítilo každý den. Trvá, dokud nejsou všechny kozy připuštěné a znovu přichází týden až tři týdny po porodu na jaře nebo v zimě. Pokud kozy rodí později, třeba v březnu, už se říje neobjeví, ale pokud rodí v lednu, ještě říjí. Někdy zabřeznou, ale většinou ne. Připisuju to zátěži s předchozí graviditou a krmením mladých, nemají dost energie na novou březost. Někdy ale některá nebo několik koz rodících v prosinci nebo lednu odchovají dvoje kůzlata v roce. Pak zabřeznou až pozdě na podzim nebo občas vůbec ne. Takhle to mám vypozorované.
No, já mám zkušenost, že říje přichází za týden, max. dva týdny, kod doby, kdy začne být zataženo po delším období v létě, kdy slunce svítilo každý den. Trvá, dokud nejsou všechny kozy připuštěné a znovu přichází týden až tři týdny po porodu na jaře nebo v zimě. Pokud kozy rodí později, třeba v březnu, už se říje neobjeví, ale pokud rodí v lednu, ještě říjí. Někdy zabřeznou, ale většinou ne. Připisuju to zátěži s předchozí graviditou a krmením mladých, nemají dost energie na novou březost. Někdy ale některá nebo několik koz rodících v prosinci nebo lednu odchovají dvoje kůzlata v roce. Pak zabřeznou až pozdě na podzim nebo občas vůbec ne. Takhle to mám vypozorované.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha,stránki v rekonstrukci tak co toto: www.unium.cz/materialy/czu/fappz/etolog ... 70-p2.html
-
- Kontaktovat uživatele:
Přímo strašná situace nastává (a teď nastala), když se do říje dostane vůdkyně. Dělá velké drahoty, namlouvání trvá opravdu dlouho, ona se jen tak nedá. Strašné je to, že se nestíhá starat o stádo, s kozlem si chodí na rande a ostatní musí s nimi. Vůbec nesleduje cestu. Normálně jí stačí jednou zavolat a ona hned přijde a přivede ostatní. Teď si ničeho nevšímá, pořád někam kráčí a ani nehledí na to, jestli ostatní stíhají žrát nebo tam nic ani není. Jen jde a jde, kozel za ní. A my ostatní jako blbci taky. No, zítra už to bude lepší.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, už se uskutečnil skok, bude klid. To bláznění trvá tak dva tři dny, ale kozy jsou jiné, u krav to víte Vy, jak dlouho trvá říje.
-
- Kontaktovat uživatele:
Vono to u ťech krav taki netrvá tak dlouho,ale emanka skákala po kravách tejden.Poprvé jí bejkař nepusťil,druhej den ano,a pak jí kolegiňe dala na bejkaře ješťe za tejden,gdiž se pořád skákala,ale to už neříjela.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem mluvil s chovatelkou anglonubijí.Daji se rozříjet snadňeji bjehem celého roku přidáňím kozla.Tagže ona má 3 porodi ročňe a mlíko celoročňe.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak ta kráva se skákala ješťe dnes.Dojički jí dali na bejkaře a ten zjisťil,že má cistu.Zítra půjde na doktora.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mluvil jsem včera s dalším chovatelem koz a má to na dvje stáda a připoušťí tak,abi dojili celoročňe.
-
- Kontaktovat uživatele:
Kozel zlobí.Opusťil stádo a vidal se na jih.Pronásledovali jsme ho se psem.Otočili jsme ho a hnali ke stádu.Ale on sebjeh na trať a richle pokračoval smňer kouťák a franťiška.A samozřejmňe,jel kolem jakub krčín,nebo ňegdo takovej,tagže gdiž se podařilo kozla i se stádem zavřít do ohradi,tak přijela veřejná bezpečnost a zjišťovala,gde je kozel!
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak Vám blahopřeju. Když přijela bezpečnost, kozel dělal, že nikde nebyl. Že to je nějaký omyl.
Myslíte, že chtěl dorazit k nám, protože by tady rád zpestřil náš genofond? Že si řekl, že ti dva, co tu jsou, už si užili dost a že je pošle zase k Vám? ALe jestli máte 7 koz, co by tam 2 kozlové dělali? Zase by ztloustli, jako byli před říjí .
Vážně - dopadlo všechno dobře?
Myslíte, že chtěl dorazit k nám, protože by tady rád zpestřil náš genofond? Že si řekl, že ti dva, co tu jsou, už si užili dost a že je pošle zase k Vám? ALe jestli máte 7 koz, co by tam 2 kozlové dělali? Zase by ztloustli, jako byli před říjí .
Vážně - dopadlo všechno dobře?
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5525 poděkování
- Dostal poděkování: 6091 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak že kozel mířil k Františce, to bych pochopila, má množství oploditelného materiálu. Ale proč ke Koutákovi? Tam není ani jedna kozí nožka. U mne by se taky nechytl. Samé ovce, samé ovce.
Mimochodem. Beran , tedy beránek, je u nich už měsíc. Zda přišly do říje, zda jsou v naději, nevíme. Bylo stále sucho, neviděli jsme žádné stopy na zádech bahnic, neviděli jsme beránka flémovat. Takže to zas bude záhada skoro do poslední chvíle. Měly rok pauzu, tak nemusí být zabřezlé všechny. Uvidíme. Nejdřív v unoru.
Mimochodem. Beran , tedy beránek, je u nich už měsíc. Zda přišly do říje, zda jsou v naději, nevíme. Bylo stále sucho, neviděli jsme žádné stopy na zádech bahnic, neviděli jsme beránka flémovat. Takže to zas bude záhada skoro do poslední chvíle. Měly rok pauzu, tak nemusí být zabřezlé všechny. Uvidíme. Nejdřív v unoru.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Kouťák
- Dal poděkování: 7823 poděkování
- Dostal poděkování: 4046 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jani,když jsi mě jmenovala,tak jsem si musel přečíst "Čobanokov",abych pochopil o co jde.Jinak ho nečtu.No,budu pokračovat v tom nečtení.Život je krátkej.
-
- Dal poděkování: 5525 poděkování
- Dostal poděkování: 6091 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele: