Zase ty KOZYY!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5568 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zase ty KOZYY!
Vlaštovka, nebuď zklamaná, když to příště nebude tak dobrý. Já znám teda krávy, ale předpokládám, že to bude podobný. Jde o to trefit ten správnej moment. Mají čas rozdělenej na několik úseků. Pastva, odpočinek ( v leže), "sociální interakce ". To poslední je tvoje chvíle, kdy se skamarádit
-
- Dal poděkování: 7 poděkování
- Dostal poděkování: 83 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
tak to mě, soudě podle té druhé, která ,,může kdykoli,, vůbec nenapadlo děkuji za tip, budu to brát tedy tak, že když příště zase zpanikaří, prostě jsem netrefila dobu i tak mám radost. Jsem ale ráda, že to vím. Nebudu pak TAK zklamaná, když by se zase zítra rozletěla jak cáklá
Krásný den všem!
- irčan
- Dal poděkování: 998 poděkování
- Dostal poděkování: 430 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pavle to mě připomělo moju ex. Taměla nejaký bezvachót ky po vo bědě. Samo že mimo bezva žvanca. Jenomže v tédnu nereálný. Sobota, neděla po o po celým baráku běsnila sqadra kazišuků tak většinó zase nic No čo už měla to tak vrozený. . Ale tohle bych jí až moc nevyčítal. Byly jiný masařky. Sme se jaksi životně a názorově. Netrefili. No život de dál.PavelIV píše: ↑29 zář 2024 19:20 Vlaštovka, nebuď zklamaná, když to příště nebude tak dobrý. Já znám teda krávy, ale předpokládám, že to bude podobný. Jde o to trefit ten správnej moment. Mají čas rozdělenej na několik úseků. Pastva, odpočinek ( v leže), "sociální interakce ". To poslední je tvoje chvíle, kdy se skamarádit
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
-
- Dal poděkování: 5589 poděkování
- Dostal poděkování: 6156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak kozy, ale u ovcí, mých, to funguje dobře takto. Přjdu s nimi pobýt, když leží v ovčíně a pŕežvykují. Přijdu pomalu, nedívám se pŕímo na ně a hned u vchodu si sednu na bobek. To vidím důležité, jsou radši, když je nepřevyšuji, Nemám mlsky, na ty jsou zvyklé a pŕeválcovaly by mne.
Tiše sedím a pak bud některá přijde se podrbat, nejradši to mají na hrudi, nebo se pomalu přisunu k nejblíže ležící a začnu ji drbat. A užíváme pospolitost a klid a pohodu.
Tiše sedím a pak bud některá přijde se podrbat, nejradši to mají na hrudi, nebo se pomalu přisunu k nejblíže ležící a začnu ji drbat. A užíváme pospolitost a klid a pohodu.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Dal poděkování: 4905 poděkování
- Dostal poděkování: 3866 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Co napsal Pevel, dává smysl, i když jsem to nikdy takhle jasně neslyšela. Mají ty úseky všichni ve stejný čas nebo každá jinak?
Já přijdu, některá hlásí, že jdu, já si myslím, že zdraví, pak začnou další. Když postávají, procházím kolem nich, dotýkám se jich a vždycky vyslovím jméno té právě hlazené. Pak další a další, dřív jsem po příchodu obešla všechny, teď obcházím jen ty, co nejsou na druhé straně výběhu. Některé plašší vidí, že jejich matku nebo sestru hladím a dívají se na to. Získávají důvěru a příště se jich budu moct taky dotknout. Není v mých silách brát pravidelně do rukou všechna kůzlata, takže některá jsou přítulná, některá méně a musí se teprve ochočit, když už je jasné, že zůstanou u mě.
Já přijdu, některá hlásí, že jdu, já si myslím, že zdraví, pak začnou další. Když postávají, procházím kolem nich, dotýkám se jich a vždycky vyslovím jméno té právě hlazené. Pak další a další, dřív jsem po příchodu obešla všechny, teď obcházím jen ty, co nejsou na druhé straně výběhu. Některé plašší vidí, že jejich matku nebo sestru hladím a dívají se na to. Získávají důvěru a příště se jich budu moct taky dotknout. Není v mých silách brát pravidelně do rukou všechna kůzlata, takže některá jsou přítulná, některá méně a musí se teprve ochočit, když už je jasné, že zůstanou u mě.
- PavelIV
- Dal poděkování: 5568 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Celý stádo to má sjednocený, teda moje malý stádo 10-12 ks. Jenom v období pastvy, na seně je trochu jinak, protože kapacita příkrmišť na všechny nestačí - tak to mají na skupinky.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2891 poděkování
- Dostal poděkování: 5964 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Walliserské ovce jsou víc připodobniténé psům.
Když budete mít smečku štěňat, taky většina bude chtít být tím jediným, kterého páníček drbe, ale některé bude jen zvědavé, ale déle se nebude chtít nechat dotýkat…
Tak to má i moje stádo. Většina je mazlicí až moc a ruce mi nestačí. Ani čas. A pak je třeba jedna, co nemá drbání ráda. Tak ta je o pár kroků za stádem. Je to teď už stará ovce, ale byla taková vždycky.
A pak jsou většinou mladé - a to je stejné jal říkal Pavel - které jsou plaché a až po porodu se to ustálí a začnou být také klidnější a mazlivější… ale třeba letošní jehňata jsou dost kontaktní. Přestože neměla jednoduchý start a od člověka toho mnoho dobrého nezažila.. takže vlastně nevím, co je formuje..
Když budete mít smečku štěňat, taky většina bude chtít být tím jediným, kterého páníček drbe, ale některé bude jen zvědavé, ale déle se nebude chtít nechat dotýkat…
Tak to má i moje stádo. Většina je mazlicí až moc a ruce mi nestačí. Ani čas. A pak je třeba jedna, co nemá drbání ráda. Tak ta je o pár kroků za stádem. Je to teď už stará ovce, ale byla taková vždycky.
A pak jsou většinou mladé - a to je stejné jal říkal Pavel - které jsou plaché a až po porodu se to ustálí a začnou být také klidnější a mazlivější… ale třeba letošní jehňata jsou dost kontaktní. Přestože neměla jednoduchý start a od člověka toho mnoho dobrého nezažila.. takže vlastně nevím, co je formuje..
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé je pro mně, že po porodu se to lepší. Čekala jsem, že se to zhorší (hormony, strach o mládě)....ale když tady poslouchám, že tuto zkušenost má několik z Vás, je to fajn
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Musíte využít chvíli hned po porodu. Když už má mládě očištěné. V tu chvíli je ochotná jít za mládětem kamkoliv. Já vezmu mládě, držím jí ho před očima a ustupuju dozadu. Ona jde za mnou a tak ji dovedu mimo stádo. Tam jí dám do mísy otruby, jablíčka a podobné dobroty, hladím ji a chválím a hladím kůzle. Když vidí, že kůzleti neubližuju, že naopak ho obdivuju, nechá mě a je potěšená. Kdybych ji ale vrátila ke stádu hned, co to sežere, plachost by se vrátila. Musím si ji nechat na straně aspoň pár hodin nebo třeba celý den. U koz, které plaché nejsou, stačí jen něco dát za odměnu a vrátit je zpátky. Nic by dostat nemusely, ale berou to jako pochvalu za tu dřinu a utrpení a je to pro ně i pro mě takový obřad.
Kozy nikdy nebrání mláďata proti mně, jen proti psům nebo jiným kozám.
Kozy nikdy nebrání mláďata proti mně, jen proti psům nebo jiným kozám.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2154 poděkování
- Dostal poděkování: 2163 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když je těžší porod a mamina se nechce zvedat, většinou u prvniček, tak přesunu jehňata od maminy tak aby na ně nedosáhla při čištění a ona se pak sama zvedne. Než mě to docvaklo, jak je to prosté, tak jsem holky zvedal rukama ... V mateřství je ohromná síla
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
zvláštní Františko. Myslíte, že je to tak u všech plachých zvířat, že když ji po porodu nechám den dva oddělenou pouze s kůzletem, že plachá nebude? Nebo je to jen něco, co funguje Vám a jiným nemusí?
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Nestačí, že bude oddělená, musíte k ní často chodit a dotýkat se jí i mláděte. Nevím, jestli u všech zvířat obecně, ale doba krátce po porodu ovlivňuje matku a ona se stává mírnější. Ne když hrozí nebezpečí, ale když je v klidu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, to samozřejmě, že chodit!...jen jsem nevěděla, že ta poporodní doba je takto důležitá co se týče socializace dospělého zvířete. Jsem ráda za informaci a děkuji za ni! Jinak dělá pokroky. Dneska už přišla na rohlík několikrát až ke mě. Začíná si mě spojovat pozitivně. A dokonce jsem šla dát čistou vodu ráno a ona žrala seno. Já prošla kolem ní, normálně by začla apokalipsa ...a ona ne...cuklo to s ní, bylo vidět, že přemýšlí a vyhodnotila, že hrozba nejsem, tak žrala dál
Krásný den všem!
- arus
- Dal poděkování: 1605 poděkování
- Dostal poděkování: 926 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Prosím Vás je možné, že mám kozu, co potřebuje stále něco nového k snědku? prvně přestala po čase žrát jádro, pak chleba a včera večer příšla k rohlíku a stejný průběh. Čuchla a šla pryč Jakože to přece není pro přežvýkavce dobré střídat takto stravu, ne? vždycky to má stejný průběh. Přijde sní nadšená a za pár dní nadšení opadá a už to nechce to jádro ji tedy vydrželo dlouho to nadšení vlastně skoro 3 týdny... chleba tak týden a rohlík tak 3 dny
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Kozy chtějí různé chutě střídat. Samozřejmě základ je stejný, ale to navíc, co oživuje krmivo, to potřebují pořád jiné. Oni jsou skoro jako já . Navrhuju, abyste si s tím nedělala hlavu. Doneste jim, co Vám zbyde v kuchyni. Odřezky ze zeleniny, pak jim natrhejte nějaké listí, co tam nemají, pak ten kousek rohlíku, pak třeba zase kousek chleba, ohryzek, všechno možné. Někdy jim to třeba nepojede, tak se tím netrapte, hoďte jim to do misky a vezmou si to později.
-
- Kontaktovat uživatele:
No to jsou teda autistky ted si zas pro změnu vzaly chleba....tak já nechtěla pamlsky nějak střídat ať jim neublížím a ony takhle
Krásný den všem!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2891 poděkování
- Dostal poděkování: 5964 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele: