Čteme a píšeme, sdílíme.. Malochov žije jen díky vašim příspěvkům! Pro další fungování však potřebujeme doplnit finance na účtu. Předem děkujeme za vaší podporu! č. účtu: 123-1207850277/0100
Porod kozí prvničky
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 29 poděkování
- Dostal poděkování: 579 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Porod kozí prvničky
Tak už lehla a začala se i otvírat...občas vstane....juhuuu..drzte mi prosim vsichni palce, at to jde vse dobre 
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ještě asi nekončíme
Je hrozně nalinké a ona vypadá, že možná ještě něco bude. Příběh dopošlu později
Je hrozně nalinké a ona vypadá, že možná ještě něco bude. Příběh dopošlu později
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo....já se na to oficiálně vykašlu. Něco nebo někdo mi schválně nepřeje a já už na to nemám. Je to kozlík. Totálně přichcíplý...drobný...na nohách se udrží jen chvíli...sám nesaje. .usím mu dávat přes stříkačku ať má aspoň mlezivo. Přes noc to dělat nebudu. Musím Ráno fungovat v práci. Do rána bude podle mě po něm. O chůzi nemůže být řeč. Olacentu jsem neviděla ale vše po sobě vyčistila. Stále odcházejí nějaké blány. Po konzultaci s paní Františkou jsem do ní sáhla, ale dostala jsem se dost hlu oko a kůzle jsem necítila další. Tak snad.....už nemám sílu na nic......na nic.....oddojila jsem co šlo, ať se jí alespoň rozjede laktace.....
porod byl rychlý, zvládla ho celý sama. Byla jsem u něj....
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Začala ho hned čistit, ale od zadku. Házelo hlavou, mělo přes ní blány. Vše jsem to odstranila, promnula mu tvář a nadechl se......pak už jsem to nechala na ní. Jenže ani po hodině nevstal a nepil. Tak jsem se snažila já.....zvedat ho..když mu vrazím prst do tlamičky, saje...ale jinak ne...u struku prostě chvíli žužlá a pak mečí, nohy mu trčí zadní do stran dolů, úplně plandá....břicho má ale plné, takový malý balónek...a je teplý......ona se ho snaží čumákem postrkovat, je na ní vidět, že mu chce pomoc....
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4443 poděkování
- Dostal poděkování: 5047 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Musíte se naučit jednou rukou držet hlavu mláděte pod cecíkem a druhou rukou mu strčit ten cecík do huby a zároveň cecík mačkat a vytláčet mu pomalu mléko do huby. No a ještě držet kozu ať nezdrhne, ideálně v rohu, aby nemohla ani do předu, ani do zadu.
Jestli se kůzle pořádně napilo a bude ležet na vrstvě hnoje který hřeje, tak do rána vydrží.
Jestli se kůzle pořádně napilo a bude ležet na vrstvě hnoje který hřeje, tak do rána vydrží.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3631 poděkování
- Dostal poděkování: 6740 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vlaštovko, takže byl jen jeden?
Když jste to měly takové divoké, tak kdoví, co se dálo… když by bylo nejhůř, tak alespoň mléko budeš mít
ale rozumím, že zas starost navíc…
Jestli k němu nechceš vstávat, což chápu, tak holt jsi pro to udělala maximum. Mlezivo dostal, nějaký sací reflex má, tak už je to na nich..
Každopádně - při učení sání to chce u placatých novorozeňat velkou zručnost, páč má člověk většinou málo rukou.. koza aby stála na místě, položila jsem si mládě přes stehno (koleno) jeho hrudníčkem - abych ho mohla přiblížit vemenu v ideálním úhlu a výšce a jednou rukou jsem držela hlavičku / hubičku a druhou rukou struk, ze kterého jsem stříkala do otevřené tlamičky (nutno jednou rukou přidržovat hlavičku ve správné poloze, velmi blízko struku a prstem otevírat tlamičku… později, když začne polykat, ho tou otevřenou tlamičkou “napojit” na ten struk, aby se podporovalo to sání, ne jen polykání… klidně ale dál “nést” na tom vlastním koleni, aby se nemuselo vysilovat a mělo správný úhel.
Později, až kůzle zesílí, lze jen nasměrovat na cecek a drbkat na ocásku a na zadní straně strhýnek, jako to dělá maminka koza - tím se podporuje sací reflex mláděte. Funguje to perfektně!
Snad jsem to napsala dost srozumitelně…
S placatými novorozeňaty mám obzvlášť moc zkušeností… bohužel… tak kéž by byla někomu alespoň ta rada platná…
Držím palce. Moc bych Ti přála úspěch..
Když jste to měly takové divoké, tak kdoví, co se dálo… když by bylo nejhůř, tak alespoň mléko budeš mít
Jestli k němu nechceš vstávat, což chápu, tak holt jsi pro to udělala maximum. Mlezivo dostal, nějaký sací reflex má, tak už je to na nich..
Každopádně - při učení sání to chce u placatých novorozeňat velkou zručnost, páč má člověk většinou málo rukou.. koza aby stála na místě, položila jsem si mládě přes stehno (koleno) jeho hrudníčkem - abych ho mohla přiblížit vemenu v ideálním úhlu a výšce a jednou rukou jsem držela hlavičku / hubičku a druhou rukou struk, ze kterého jsem stříkala do otevřené tlamičky (nutno jednou rukou přidržovat hlavičku ve správné poloze, velmi blízko struku a prstem otevírat tlamičku… později, když začne polykat, ho tou otevřenou tlamičkou “napojit” na ten struk, aby se podporovalo to sání, ne jen polykání… klidně ale dál “nést” na tom vlastním koleni, aby se nemuselo vysilovat a mělo správný úhel.
Později, až kůzle zesílí, lze jen nasměrovat na cecek a drbkat na ocásku a na zadní straně strhýnek, jako to dělá maminka koza - tím se podporuje sací reflex mláděte. Funguje to perfektně!
Snad jsem to napsala dost srozumitelně…
S placatými novorozeňaty mám obzvlášť moc zkušeností… bohužel… tak kéž by byla někomu alespoň ta rada platná…
Držím palce. Moc bych Ti přála úspěch..
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ano, byl jen jeden....Já ho držela dle rad Františky ne za hlavu, ale podpírala jsem a jen občas už pak jsem mu hlavu nasmerovala....pak už ani nechtělo otevírat pusu ani nemělo zájem......ze začátku otevíral, hledal a podařilo se mi ho na chvíli dát ke struku..pak začal být větší a větší placka.....kozu mám přivázanou a je bokem na zdi,, aby nemohla dělat alotria, což stejně dělá.....nevím. ze země vstane, par chvil stoji a pleskne sebou na zem jakože vyloženě zesláblý. Mleziva jsem dala, co šlo....tak snad......pomáhala mi pak kamarádka. Držela kozu a já manipulovala s kůzketem. Jenže to kůzle nemá zájem...je prostě strašně slabé
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vlaštovko. Není víc než dvě možnosti. Buď se zmátoří, nebo ne. Udělala jsi maximum. Někdy mlezivo zabere a mládě se nakopne a z hodiny na hodinu je lepší a potřebuje míň a míň pomoci, až už to oba zvládnou sami. Tohle u těch mých jehňat bylo vidět během prvních hodin, zda se to přehoupne.. jinak to proste nezvládlo.
Člověk ví prd, co se uvnitř těch bytůstek děje. Je to jak se všemi mláďaty. Ne všechno se rodí životaschopné.
Akorát nechápu, že si musíš vybírat zrovna Ty takovéhle … napadá mě jen sprosté slovo na S!
Člověk ví prd, co se uvnitř těch bytůstek děje. Je to jak se všemi mláďaty. Ne všechno se rodí životaschopné.
Akorát nechápu, že si musíš vybírat zrovna Ty takovéhle … napadá mě jen sprosté slovo na S!
-
Františka.
- Dal poděkování: 5760 poděkování
- Dostal poděkování: 4895 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dostalo mlezivo a to dělá divy. Může to trvat třeba dva dny, než se úplně samo udrží na nohou. Uvidíte, jak to s ním bude. Kdyby, nedej Bože, nevydržel, dalo by se to udělat taky tak, že byste kozu nechala ještě třeba i měsíc samotnou a pak jí přikoupila dvě dvouměsíční kůzlata. Nebo hned. Klidně jednoho kozlíka a jednu kozičku. S největší pravděpodobností by je přijala. Ne tak, že by je krmila, ale tak, že k ní patří. Dalo by se to udělat i v případě, že kůzle teď přežije. Ona na malá kůzlata zlá nebude. Ale musí být ta mláďata už samostatná v krmení, protože je musí přijmout do stáda a vychovávat, ale krmit je nebude, to bychom toho chtěli po ní už moc.
Co popisuje Hhippie jako způsob krmení mláďat, se mi osvědčilo jen zčásti. Hodit si ho přes nohu ano, ale držet mu hlavu u struku už ne, naopak struk směřovat k hlavě ano. Když je držím z hlavu, nemají to rádi a nepijí vůbec. A páčit jim hubičku a cpát do ní struk taky ne, to je lepší stříkačka. Podpírat hlavu, to ještě ano. Každý to dělá jinak podle toho, na co přišel.
Co popisuje Hhippie jako způsob krmení mláďat, se mi osvědčilo jen zčásti. Hodit si ho přes nohu ano, ale držet mu hlavu u struku už ne, naopak struk směřovat k hlavě ano. Když je držím z hlavu, nemají to rádi a nepijí vůbec. A páčit jim hubičku a cpát do ní struk taky ne, to je lepší stříkačka. Podpírat hlavu, to ještě ano. Každý to dělá jinak podle toho, na co přišel.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem tam byla o pul hodiny pres pulnoci. Kuzle placate...sla jsem spat. Rano v 6 jsem sla oddojit, ze pujdu vyhazovat mrtvolku. Chodi, stoji. Sam....sice vachrlate, ale chodi. Dala jsem ho pod struky. Vetsi se nedarilo, dala jsem mu mensi. Pil asi pul minuty v kuse, trepal u toho ocaskem a pak mel viditelne mokrou bradu...a ten sruk uz pak nesel ani oddojit, takze ho vypil. Vetsi jsem oddojila a uvidime. Uz je me to skoro i jedno. Takze dej se vule bozi.....smolka (myslim tim prvni stolici, ne smulu s chybou
) mu odchazi
-
přezdívka
- Dal poděkování: 471 poděkování
- Dostal poděkování: 1254 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak přežil první noc, tak teď už to bude jenom lepší. Ze začátku bude pít jen z jedné strany. Druhou budete muset oddojovat. S přikoupením kozičky bych počkala. Některé kozy jsou potvory a to i v rámci rodiny. Mohlo by se stát, že každá bude muset mít vlastní kotec ve chlévě.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Já teď přikupovat nikoho nechci. Mám ze všeho kolem mě, co zase za pár dní bylo, hlavu jako pátrací balón. Jestli nechce být sama, musí se snažit, aby ho uživila....já budu v práci až do 3 a dřív tam prostě nikdo nedojde....
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Udrží se jakž takž na nohou, ona stojí (někdy nechce slabému kůzleti stát), už to bude jen lepší.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je super zpráva, Vlaštovko! 
Jinak Františko - pokud to mládě není ochotné nebo schopné ten struk vůbec vzít do tlamičky, pak to dělám takhle a funguje mi to.
Ale je to jen návrh, jak to dělám už leta já. Nikomu nenutím
Jinak Františko - pokud to mládě není ochotné nebo schopné ten struk vůbec vzít do tlamičky, pak to dělám takhle a funguje mi to.
Ale je to jen návrh, jak to dělám už leta já. Nikomu nenutím
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, já jsem dala radu podl svých zkušeností a každý má jiné. Netvrdím, že moje jsou lepší
.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6165 poděkování
- Dostal poděkování: 6993 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Gratuluji. Porod jste zvládla.
Co selen? Stačí kapka na jazyk. Taky na energii pomůže Glukopur. Všeho jen malinko. My dáváme druhý den Lamb aid.
Co selen? Stačí kapka na jazyk. Taky na energii pomůže Glukopur. Všeho jen malinko. My dáváme druhý den Lamb aid.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Selen kůzlatům nedávám, zkusila jsem kdysi a zdá se i to zbytečné. Když kůzle dostane mlezivo od matky, která netrpí nedostatkem, nepotřebuje ho.
Ani Glukopur. Mlezivo má všechno potřebné. Nejdůležitější je dostat do kůzlete mlezivo, pak se postaví na nohy i poloviční mrtvolka.
Lamb Aid jsem nezkoušela.
Ani Glukopur. Mlezivo má všechno potřebné. Nejdůležitější je dostat do kůzlete mlezivo, pak se postaví na nohy i poloviční mrtvolka.
Lamb Aid jsem nezkoušela.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6165 poděkování
- Dostal poděkování: 6993 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kozy nechovám, tak jen dle ovcí. I pro ně je nejdůležitější mlezivo, ale tyto jednoduché věci, selen, glukoza, jim dodají energii a fakt se zlepší. Ale týká se to jehnat. Možná kozlat ne.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Nebudeme slovíčkařit
. Nebo jo, takže pokud má dostatek koza, kůzle taky. Ale třeba to může někdy neuškodit, naopak pomoct
.
Mám dojem, že u Vlaštovky může mít vliv i to, že koza byl u kozla 1.1. a porodila 21.5. To je 141 dnů. O týden později by asi bylo silnější.
Mám dojem, že u Vlaštovky může mít vliv i to, že koza byl u kozla 1.1. a porodila 21.5. To je 141 dnů. O týden později by asi bylo silnější.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ano...mám taky takový pocit. a ještrě že skákal od 1.1. do 4.1.. Takže pokud se to povedlo až třeba 3.1., tak je nedonošený tutově.....Zatím stav beze změny. Teď zase vstávačka, spalo. Vypadalo jak mrtvé, tím jak je plandavý. Bříško zase stejně mírně naduclé, žádné kosti. Postavila jsem ho. Pije ze struků, ale zadní nohy mu ujíží a když ho dám ke struku, chvilku mu trvá, že vůbec se přisaje... A ty jeho zadní nohy
Stojí, samo se zvedne se samo, chodí jak po 5 kořalkách, ale tedy chodí. semtam čuchá kolem sebe. Smolka odchází, dneska jsem ho viděla před chvilou čůrat....Jelikož jsem tam byla ráno v 6 a pak až skoro ve 4, asi pil, protože bříško ok....Kapacity vyčerpány, buď to dá s lehkou pomocí 3xdenně pomoci ke struku, nebo to nedá.....Elvíra chvíli drží, chvíli ne.....Když má tendence dělat Zagorku, přivážu ji na obojek a nohu a druhou držím na sílu.....Někdy to jde dobře... Hlavně, když žere.....Z Elvíry už teče jen semtam očistky, takže to jsem si oddychla......