Napíšu to sem, i když to není volné pasení, ale budu sdílet postřehy se spasením zanedbané zahrady.
Vezmu to od začátku. Brzy zjara jsme pustili jednu zahradu naproti přes silnici, 2000m, kterou jsme pravidelně vypásali, sušili,už 12 let. A to proto, že jsme si mysleli, že chov ovcí omezíme, netušili jsme, že nám dvouletá jehnice povije v červnu dve jehnátka, a že si necháme letní pastviny,a dvě zahrady hned v sousedství. Ty také používáme už 12 let, staráme se vzorně, spásáme sušíme jednou i dvakrát, nedopasky a okolí oplocení sekáme křovákem.
Přímí sousedé, od kterých jsme používali 1000m a kteří,musím to napsat, jsou líní vandráci, kteří mají všude, vyjma tohoto pozemku, strašný bordel, nic krom napůl chcíplých slepic nechovají,pěstují nárazově a většinou nesklízí,používají roundap

si obstarali starší travní traktor, protože těch pětset metrů z bordelem sekat sekačkou je vopruz. Ledva jsme posekali a těšili se, jak tráva obrůstá a pustíme tam dva beránky, kteří jsou v sadu, tak v sobotu jejich slušnými slovy nepopsatelný syn vyrazil na traktůrku a šílenou rychlostí jezdil a sekal i sotva obrostlý porost na námi opečovávané loučce. Pak vykřikoval že to ještě obstříká roundapem. Na svou matku. Aniž by nám kdokoliv cokoliv řekl, uprostřed sezony. Musím říct, že mne i muže to fakt nadzvihlo. Nejprve jsem si říkala, že si to půjdu se sousedkou vyříkat, ale ono by ji zřejmě potěšilo, že mne rozčílili, jsou závistiví a nepřející.
Takže k jádru pudla, domluvili jsme se s mužem, obhlédli stav námi opuštěné zahrady,divili byste se, jak dopadne porost, který ovce naposledy do hladka spásly na podzim předchozího roku. Jsou tam urostlé ovocné stromy, různorodá směs travin, bylin a dalšího. Majitel je v mém věku a byl bezradný co s tím a tak to nechal zatím tak

byl velmi štastný že jsem mu zavolala, že pokud svolí, zas si jeho pozemek vezmeme.
Vstupní část jsme trochu síkli bubnovkou z nejhoršího, hodně kopřiv, mezi sušinou vzrostlý nový porost, sem tam obrovský bodlák, a tedy mnoho proutků švestek, a pustili tam čtyři dospělé ovce a dvě dvouměsíční jehnata. Je v tom také mnoho spadaného ovoce. Bylo vidět, jak ta spásací péče a jedno sušení ročně chybí. Takže uvidíme. Na tu tisícovku zahrady kašlem, ani se nebudu s lidma, kteří se na venkově narodili, žijí tu celý život, bavit o tom, že chov se plánuje a fakt by bylo dobré nám říct třeba pár měsíců předem, at vypadneme, že potřebují pro syna-je mu 27,sekací prostor.
Jsem opravdu zvědava, jak si s tím ovce poradí.
Ještě tedy jsme byli štastní jak si zvykly na převádění. Vzali jsme to z mužem tentokrát z jedné vody načisto. Jsem už delší dobu vodič, vezmu si “monstranci”,dlouhý silnější suchý klacek, jak říká muž,kyblík se suchým chlebem. A vypám pokyn, holky jdeme,muž končí průvod, místo berana.

A vzali jsme to pastvinou krav, přes lesík, přes náš sad, beránky jsme zavřeli do ovčína,ale moc hezky se hlasitě zdravili, když jsme je míjeli, pak přes zeleninovou zahradu, kolem domu, otevřít vrata, na silnici, mezi štěkajícími psy všech sousedů, otevřít vrata, pak vytoužený chleba, a už byly v zahradě. Jdou krásně za mnou, vůbec mne nepředbíhají, i když se musím zastavit třeba. Holky moje zlatý.

tedy pět holek a jeden je beránek.

Jehnátkům jsou akorát dva měsíce. A jsou moc pěkná.
Koukám,že naposledy tam holky byly na začátku dubna, a za těch pár měsíců, pět, je z toho nepěkná buš.