Chov masného skotu
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2112 poděkování
- Dostal poděkování: 4568 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
by mně zajímalo jak by vypadal vedle Pavlovejch telat
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2891 poděkování
- Dostal poděkování: 5964 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Neboj! Za rok bude mít taky takovýhle mikrotelátka do bedýnky
Bubáci forever!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5568 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Počkejte to na fotce jsou všechno telata ta bedýnka má 1m3
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Starší kámošky pečujou o Kulihráška, mámě je to fuk
Za nějakej měsíc je přeroste
Za nějakej měsíc je přeroste
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 647 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlím co s nima, mleziva se napily jakž takž obstojně, ale kráva má jeden struk neprůchozí (srostlý to měla už loni) a vemeno spíš menší.
Zkoušel jsem z flašky ale neúspěch stejně jako vždy v předchozích letech když jsem to zkoušel, máma je lepší. To bych ho musel natrvalo oddělit a nechat ve chlívě, což se mi teda nechce.
Můžu ji přikrmovat šrotem jako dojnici a až půjdou za týden ven tak je šance, že je nechá napít Růžena, jeden rok živila 2 cizí telata krom svého.
Jestli má někdo nějakou další radu tak ocením.
-
- Dal poděkování: 4905 poděkování
- Dostal poděkování: 3866 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Berte mě s rezervou, třeba je to u koz jinak a já motám něco z toho ke kravám. Obvykle koza uživí dvě kůzlata z jednoho struku, ať už nuceně, že má jeden nemocný, nebo nechtěně, že se obě vrhnou na jeden a druhý zakrní, protože ho vůbec nepoužívají. Není možné, aby aspoň teď na začátku živila obě? Přidávat jí šrot, jak píšete, případně něco dalšího výživného, třeba jetel?
Nebo jsem tomu špatně rozuměla a takhle přesně jste to myslel?
Nebo jsem tomu špatně rozuměla a takhle přesně jste to myslel?
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Zkušenost s tím nemám, ale přečetl jsem snad dost. Oni teď mají spotřebu ještě malou. Zkoušel bych tu flašku znovu třeba v intervalu 3 dnů. Až budou mít nedostatek, tak to jeden zkusí. Jestli jdou na pastvu ke stádu, tak bych je nechal. Telata zkouší krást u jiný běžně a jestli tam máš nějakou kojnou, tak to půjde. V nejhorším budou menší, ale hlady neumřou.
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tipy, navíc kráva přestala žrát a vyrábět kravince. Byl tu veterinář, našel jí v konečníku nějaké krvavé hleny, prý jsem ji buď překrmil jetelem nebo nějaká nákaza střev přesně si název nevzpomínám, říkal že je to silně rezistentní vůči antibiotikům a vidí to zle. Že náš cíl by teď měl být aby přežila do konce ochranné lhůty deltametrinu co jsem jí dal proti mouchám a mohla jít na jatka.
"Předepsal" jí půl litru tvrdého alkoholu a 200g sušeného droždí na den, jenom seno, jinak nic ani sůl. Dneska už trochu žere a byly dva kravince tak třeba se zpraví.
Objednal jsem pro jistotu pytel mléčné náhražky a uvidíme. Plus teď nevím co s tím obnoveným půlhektarem kde vyrazil hlavně ten jetel. Dával jsem jim to na střídačku se senem, možná pořád moc. Možná to zkusím usušit a promíchávat se senem na sucho.
"Předepsal" jí půl litru tvrdého alkoholu a 200g sušeného droždí na den, jenom seno, jinak nic ani sůl. Dneska už trochu žere a byly dva kravince tak třeba se zpraví.
Objednal jsem pro jistotu pytel mléčné náhražky a uvidíme. Plus teď nevím co s tím obnoveným půlhektarem kde vyrazil hlavně ten jetel. Dával jsem jim to na střídačku se senem, možná pořád moc. Možná to zkusím usušit a promíchávat se senem na sucho.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zase to napíšu podle koz. Část jetele a část sena je dobrá, samotný jetel ne. Nebo pastva na chvilku na jeteli a pak někam jinam, aby to smíchali dohromady. Nevím, jestli je to reálné a jestli by to kráva žrala, ale narvala bych listí ze všech možných keřů a stromů, od jabloní přes vrby a osiky, všechno dohromady. Pro krávu toho asi musí být dost, já to vůbec neumím odhadnout, ale když kráva neokusuje kůru a listí, nejde do ní jinak dostat tanin. Ten chrání střeva i zažívací trakt, podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, dezinfikuje. Navíc jsou v mnoha dřevinách a jejich listech protizánětlivé látky. Zkazit se tím nic nedá. Omlouvám se, jestli je to blbost pro krávu, třeba by to vůbec nežrala, ale bylo by to vhodné. Oni jsou někdy veterináři hned hotoví, ale zkoušet se dá leccos a taky leccos může pomoct.
Alkohol jako dezinfekce, ale co bakterie mléčného kvašenív bachoru? Nevím, jestli v tom prostředí můžou přežít... Lepší by bylo nepasterované pivo. Kyselé zelí nebo možná dobrá siláž, po tom alkoholu, aby nepřestal úplně pracovat žaludek. Ale to jsou moje nápady a návrhy, sice všechno vyzkoušené, ale u koz. Takže si případně poklepejte na čelo, kdyby to všechno byly blbosti.
Alkohol jako dezinfekce, ale co bakterie mléčného kvašenív bachoru? Nevím, jestli v tom prostředí můžou přežít... Lepší by bylo nepasterované pivo. Kyselé zelí nebo možná dobrá siláž, po tom alkoholu, aby nepřestal úplně pracovat žaludek. Ale to jsou moje nápady a návrhy, sice všechno vyzkoušené, ale u koz. Takže si případně poklepejte na čelo, kdyby to všechno byly blbosti.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jej, Vedro, to je mi líto, že máš starosti.
Já teď řešila hrůzy s jehňaty a “rozežírání” bylo na denním pořádku.
Taky nevím, jak to má kráva, ale ovce je taky spíš spásač jako kráva a ikdyž nic nežraly, protože jim bylo zle, tak byly nadšení z březového listí.
Nevím, co obsahuje a nikdy jsem nepostřehla, jestli by se po tom tak hnaly, když jsou v pořádku..
Za mě, co se rozežírání při zastavených žaludcích týče (což samozřejmě netuším, co tam dál chuděra má za zdrav.problém), tak je nejnutnější donutit zvíře něco sežrat, aby tam měly bakterky co baštit. A k nim nějaký nálev s minerály, aby se zvetilo.. díky tomu se i dohlédne na to, aby mělo dobrý pitný režim
Mám trochu pocit, že ta vojtěška i jetel je často “víc škody než užitku”
My letos při porodech měli starosti nejspíš kvůli vojtěškovému senu a přemíře dusíku v krmení a taky možným skrytým plísním… ráda jsem zas nakoupila obyčejné seno
Držím palce, ať se dá dokupy! A taky, ať se malí chytnou!
Já teď řešila hrůzy s jehňaty a “rozežírání” bylo na denním pořádku.
Taky nevím, jak to má kráva, ale ovce je taky spíš spásač jako kráva a ikdyž nic nežraly, protože jim bylo zle, tak byly nadšení z březového listí.
Nevím, co obsahuje a nikdy jsem nepostřehla, jestli by se po tom tak hnaly, když jsou v pořádku..
Za mě, co se rozežírání při zastavených žaludcích týče (což samozřejmě netuším, co tam dál chuděra má za zdrav.problém), tak je nejnutnější donutit zvíře něco sežrat, aby tam měly bakterky co baštit. A k nim nějaký nálev s minerály, aby se zvetilo.. díky tomu se i dohlédne na to, aby mělo dobrý pitný režim
Mám trochu pocit, že ta vojtěška i jetel je často “víc škody než užitku”
My letos při porodech měli starosti nejspíš kvůli vojtěškovému senu a přemíře dusíku v krmení a taky možným skrytým plísním… ráda jsem zas nakoupila obyčejné seno
Držím palce, ať se dá dokupy! A taky, ať se malí chytnou!
Bubáci forever!
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Když listy, tak moje krávy okusujou listy třešní, akátů a lípy. Nic jinýho jsem je neviděl okusovat a že mají výběr
- Augenblick
- Dal poděkování: 2154 poděkování
- Dostal poděkování: 2163 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hodně taninu obsahuje dubová kůra, dá se koupit v lékárně a z ní udělat výluh. Zrovna včera jsem ho dával beránkovi, co měl průjem.
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Nosit seno na vidlích mě už nebavilo a tak jsem se dnes vyprd na práci a spíchnul něco jako krmítko na balík Jsem zvědav co z něj ráno zbude protože budil velký zájem ze všech stran
Takže první balík ve stáji co netahám ručně
Takže první balík ve stáji co netahám ručně
- DAD David Abrahám
- Kontaktovat uživatele:
Mám radost, že krmítko drží ale jak mám zabránit aby se do něj nedostal tenhle býček netuším
tam se ani poníci zatím nedostali na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
To je no zas moc restriktivní to má člověk strach udělat by se tam nezasekli a neumlátili.
Jinak kráva už je dobrá, žere, kravince padají. Veterinář povolil ukončit léčbu, což jsem rád, její alkoholismus začínal lézt dost do peněz.
Jinak kráva už je dobrá, žere, kravince padají. Veterinář povolil ukončit léčbu, což jsem rád, její alkoholismus začínal lézt dost do peněz.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám radost, že to dopadlo dobře. Prý na jatka...
Porod je stres a veterinář je chlap, tak asi o tom houby ví .
Porod je stres a veterinář je chlap, tak asi o tom houby ví .