Chov masného skotu
- PavelIV
- Dal poděkování: 5564 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Nazdar tommy,
otevřel jsem moudrou knihu a ty hodnoty moc nesedí, ale krásný jsou. Jestli to myslíš vážně, zkusil bych tu německou linku, viz fotka z knihy Tvl. obrázek na vejšku, to už jsem tu snad rok neviděl
otevřel jsem moudrou knihu a ty hodnoty moc nesedí, ale krásný jsou. Jestli to myslíš vážně, zkusil bych tu německou linku, viz fotka z knihy Tvl. obrázek na vejšku, to už jsem tu snad rok neviděl
-
- Dostal poděkování: 13 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pavle díky za nasměrování, možná zkusím. Ale mám ve Švédsku přízeň , takže bych mohl vybírat z širší základny... Jinak s hmotností kravky jsem se uklepl, to se týkalo té menší Fjällnära, už jsem to opravil na lepší údaj, 450 kg.
Díval jsem na mapu a hledal vesnice, kde mají tu primitivní Fjällnära, a do některých ještě dneska nevede asfaltová silnice - vůbec jsem netušil, že v Evropě (a ve Švédsku!) se dá na něco takového narazit...
Jinak Pavle, koukám sem už dva roky a obdivuju, co jste dokázal - je to inspirativní. Baví mne taky DAD a jeho dexteři. Vůbec to tady vypadá na dobrou komunitu, čtu sem tam i ovce....
Tom
Díval jsem na mapu a hledal vesnice, kde mají tu primitivní Fjällnära, a do některých ještě dneska nevede asfaltová silnice - vůbec jsem netušil, že v Evropě (a ve Švédsku!) se dá na něco takového narazit...
Jinak Pavle, koukám sem už dva roky a obdivuju, co jste dokázal - je to inspirativní. Baví mne taky DAD a jeho dexteři. Vůbec to tady vypadá na dobrou komunitu, čtu sem tam i ovce....
Tom
- arus
- Dal poděkování: 1604 poděkování
- Dostal poděkování: 926 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tommy, taky si můžete zabásnit (veršovat)..a samozřejmě i vy ostatní. Nejen prací živ je člověk.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Dal poděkování: 2149 poděkování
- Dostal poděkování: 2162 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V Německu se dají sehnat také, už je to dlouho, ale narazil jsem na ně v inzerci. Ideální by asi bylo obrátit se na klub , tedy pokud existuje. Jinak ve Švédsku mám syna a mohl bych sehnat kontakt na paní z vedlejší vesnice, která dlouhodobě pracuje v Upsale v nějakém výzkumáku na kravské mléko. Mám pocit že před lety je u nás taky někdo choval ..
Tykat, díkes ....
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Naše školka - dvě maminy/tedy hlídají, taky obě Dexterky (vpravo nahoře), zbytek krav se šel ládovat senem
-
- Dal poděkování: 5586 poděkování
- Dostal poděkování: 6156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krásná školka a báječná pastvina. Máš super místo na samotě, hrozně se mi to líbí, můžeš si tam dělat co chceš, nikdo tě neruší, plno pozemků, fakt sen. Máš tam stodolu? A chlívky?
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5586 poděkování
- Dostal poděkování: 6156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Drobnej nedostatek, ale což, nic není dokonalé. Balíky máš pod plachtou? O hale neuvažuješ? A kolik budeš, uživíš, mít dextříků? Samé otázky….
Janina
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Balíky jsou na paletách pod plachtou. O hale zatím ne, pod drátama bejt nemůže a ty vedou dvoje vedle sebe v skoro všude je svah, takže by mohla teoreticky bejt jedině na tom místě, kde je teď stoh. No zatím na ní nemám, teď finančně řeším trochu lepší traktor. Počítám tak 15 dextřích matek, možná víc.
-
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, měl bych na vás několik otázek ohledně chovu masného skotu, forum a Chov masného skotu pro odborníky jiných profesí jsem už docela prostudoval.
Mám v plánu začít s chovem masného skotu (pokud možno nějakého klidného, bezrohého, menšího vzrůstu) ze začátku dvě jalovice (krávy). Nyní mám k dispozici cca 1ha, po cca 3letech 3ha respektive od sourozenců + 6ha. Cíl by byl držet dvě krávy (asi čistokrevné), býčka do mrazáku, jalovici prodat, po třech letech rozšíření chovu. Nejdříve jsem měl v plánu plemeno dexter - ale nevím, zda jde snadno prodat, a pořizovací cena se mi také zdála vysoká. Nyní se přikláním k plemeni galloway, kvůli většímu vzrůstu, ale ne zas tak velkému jako třeba angus.
K dispozici mám traktor s čelním nakladačem, sekačku. Seno bych ze začátku určitě nakupoval.
Poprosil bych vás jestli výše uvedené úvahy dávají smysl, popřípadě, co byste mi doporučili. Dále kdy je vhodné nakupovat skot?
Děkuji
Mám v plánu začít s chovem masného skotu (pokud možno nějakého klidného, bezrohého, menšího vzrůstu) ze začátku dvě jalovice (krávy). Nyní mám k dispozici cca 1ha, po cca 3letech 3ha respektive od sourozenců + 6ha. Cíl by byl držet dvě krávy (asi čistokrevné), býčka do mrazáku, jalovici prodat, po třech letech rozšíření chovu. Nejdříve jsem měl v plánu plemeno dexter - ale nevím, zda jde snadno prodat, a pořizovací cena se mi také zdála vysoká. Nyní se přikláním k plemeni galloway, kvůli většímu vzrůstu, ale ne zas tak velkému jako třeba angus.
K dispozici mám traktor s čelním nakladačem, sekačku. Seno bych ze začátku určitě nakupoval.
Poprosil bych vás jestli výše uvedené úvahy dávají smysl, popřípadě, co byste mi doporučili. Dále kdy je vhodné nakupovat skot?
Děkuji
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Vítám Jardo, jasně, že je to vhodný
Dexter ještě nějakej čas půjde dobře prodat, než se trh nasytí. Za takovou pořizovací cenu jako koupíš, budeš pak jalovice přibližně prodávat, tak to chodí. Nejlevněji se dají pořídit kříženky. Obvykle se prodávají odstávčata ve věku 6-7 měsíců právě teď na podzim, tak do listopadu. Když si koupíš na jaře roční, už bude dražší, ale zase nemusíš krmit v zimě, výběr asi nebude tak velkej. Teď je ale problém s přesunem, jestli jsi v zóně Katarální horečky ovcí. Jestli ne, tak asi brzy budeš.
Bílý Gallowayky se mi taky líbili, ale já jsem ujetej na rohy, bezrohý bych nechěl.
Ehm klidný - nemám vlastní zkušenost, ale že by Gallowayky byly klidný, to se zrovna nepovídá, spíš naopak. Každá kráva se trochu uklidní po prvním porodu. Záleží na tom, jak jsou ochočený. Divoký jalovice z pastvin, který člověka viděli zblízka jen při značkování bych ti zrovna nedoporučoval. Takže možná krávy po prvním nebo druhým porodu by bylo řešení. Telení už zvládnou líp než poprvé, nebo s větší pravděpodobností sami. Bejčka na výkrm bys musel mít někde zvlášť, nebo ho ubytovat v mrazáku do 7 měsíců (pokud by druhá měla jalovičku).
Co připouštění? Inseminace?
On ten Angus má dost výhod - parádní maso, rychle rostou...
Dexter ještě nějakej čas půjde dobře prodat, než se trh nasytí. Za takovou pořizovací cenu jako koupíš, budeš pak jalovice přibližně prodávat, tak to chodí. Nejlevněji se dají pořídit kříženky. Obvykle se prodávají odstávčata ve věku 6-7 měsíců právě teď na podzim, tak do listopadu. Když si koupíš na jaře roční, už bude dražší, ale zase nemusíš krmit v zimě, výběr asi nebude tak velkej. Teď je ale problém s přesunem, jestli jsi v zóně Katarální horečky ovcí. Jestli ne, tak asi brzy budeš.
Bílý Gallowayky se mi taky líbili, ale já jsem ujetej na rohy, bezrohý bych nechěl.
Ehm klidný - nemám vlastní zkušenost, ale že by Gallowayky byly klidný, to se zrovna nepovídá, spíš naopak. Každá kráva se trochu uklidní po prvním porodu. Záleží na tom, jak jsou ochočený. Divoký jalovice z pastvin, který člověka viděli zblízka jen při značkování bych ti zrovna nedoporučoval. Takže možná krávy po prvním nebo druhým porodu by bylo řešení. Telení už zvládnou líp než poprvé, nebo s větší pravděpodobností sami. Bejčka na výkrm bys musel mít někde zvlášť, nebo ho ubytovat v mrazáku do 7 měsíců (pokud by druhá měla jalovičku).
Co připouštění? Inseminace?
On ten Angus má dost výhod - parádní maso, rychle rostou...
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 641 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Gallowayku jsem jednou měl, divoká plachá a po 5tém neúspěšném pokusu o připuštění šla do salámu. Inseminátor měl semeno od jedinného býka ale zkoušeli jsme i připustit Angusem a nic.
Angusy jsou i menší kolem 600 kilo. Býky vykastrovat za 800 kč.
Teda letos jeden dostal silně rezistentní infekci tak se to prodražilo asi měsíc v kuse jsem mu píchal různé antibiotika, trochu fungoval Penicilin G a Streptomycin jinak nic. Nakonec ho veterinář znova otevřel vyčistil a vypadá to už dobré.
Ale stalo se mi to za x let jednou takže v tom pokračovat budu. Uvažoval jsem nad prodejem kompletních býčku v nízkém věku ale co jsem zjistil z dat tak těch 7 měsíců je pozdě, když chce mít člověk 100% jistotu tak 4-5 měsíců co jsem zjistil a to by bylo pro krávu moc velké trauma.
1 hektar 2 krávy rozdupou. Vyčlenit kousek plochy jako příkrmiště který se teda rozdupe a zbytek na víc částí a po vypasení hned pryč.
Angusy jsou i menší kolem 600 kilo. Býky vykastrovat za 800 kč.
Teda letos jeden dostal silně rezistentní infekci tak se to prodražilo asi měsíc v kuse jsem mu píchal různé antibiotika, trochu fungoval Penicilin G a Streptomycin jinak nic. Nakonec ho veterinář znova otevřel vyčistil a vypadá to už dobré.
Ale stalo se mi to za x let jednou takže v tom pokračovat budu. Uvažoval jsem nad prodejem kompletních býčku v nízkém věku ale co jsem zjistil z dat tak těch 7 měsíců je pozdě, když chce mít člověk 100% jistotu tak 4-5 měsíců co jsem zjistil a to by bylo pro krávu moc velké trauma.
1 hektar 2 krávy rozdupou. Vyčlenit kousek plochy jako příkrmiště který se teda rozdupe a zbytek na víc částí a po vypasení hned pryč.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2888 poděkování
- Dostal poděkování: 5957 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já jako úplný začátečník s kravami jsem si pořizovala asi roční angus jalovici (já vím, nemá být sama..). Byla sice ze stáda, které si žilo svým životem na pastvinách, ale přesto byla zvědavá a na člověka se naučila celkem snadno.
Druhá kráva byla úplně od začátku děsně vzteklá a divoká (ta nebyla sama) a nenechala se ochočit. Ani po porodu nebyla o moc hodnější. Ochočovali jsme u kýble každý den, osahávali, ale stejně se nechala dojit jen asi 2 týdny a pak už ani na kýbl nechodila…
Dextry byly fajn. Jak jsou malé, tak se s nimi prostě dělá snadněji. Ikdyž je jasné, že má taky sílu obrovskou a když něco (ne)bude chtít, tak člověka převálcuje..
Měla jsem krávy na necelém hektaru a když člověk nepředpokládá, že je bude celý rok pást, je to v pohodě. Pokud to není úplně suchá neúživná louka, tak bych se toho nebála. Ale mít to rozdělené na dva tři kusy taky preferuji - lépe se ta pastva organizuje
Druhá kráva byla úplně od začátku děsně vzteklá a divoká (ta nebyla sama) a nenechala se ochočit. Ani po porodu nebyla o moc hodnější. Ochočovali jsme u kýble každý den, osahávali, ale stejně se nechala dojit jen asi 2 týdny a pak už ani na kýbl nechodila…
Dextry byly fajn. Jak jsou malé, tak se s nimi prostě dělá snadněji. Ikdyž je jasné, že má taky sílu obrovskou a když něco (ne)bude chtít, tak člověka převálcuje..
Měla jsem krávy na necelém hektaru a když člověk nepředpokládá, že je bude celý rok pást, je to v pohodě. Pokud to není úplně suchá neúživná louka, tak bych se toho nebála. Ale mít to rozdělené na dva tři kusy taky preferuji - lépe se ta pastva organizuje
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2110 poděkování
- Dostal poděkování: 4567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám Dextříky, jsou to pohodové krávy když chceš něco na hraní mám všechny pohromadě,
Nejbláznivější jsou jalovice nezávisle na plemeni
Nakupuj až budeš mít připravený alespoň základ a bude to to co přesně chceš, nemá cenu se ukvapovat
Cena je věcí poptávky a nabídky
Chlapci nade mnou mají pravdu, nejlevnější jsou kříženci a základem je pevný výběh a rozdělené pastviny
Nejbláznivější jsou jalovice nezávisle na plemeni
Nakupuj až budeš mít připravený alespoň základ a bude to to co přesně chceš, nemá cenu se ukvapovat
Cena je věcí poptávky a nabídky
Chlapci nade mnou mají pravdu, nejlevnější jsou kříženci a základem je pevný výběh a rozdělené pastviny
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 114 poděkování
- Dostal poděkování: 107 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Doporucuju hlavne kupovat takove ktere jsou zvykle na denni kontakt s lidmi. Take jsem kupoval 2 dexterky. Jedna cistokrevna-manipulovatelna,hodna od DADa z chliva. Druha je krizenka z pastviny, divoka neda se s ni pracovat dela jen problemy a uci to i tu hodnou.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
PaK: je fakt, že mám pocit, že se ta zvířata chytají spíš toho nežádoucího chování, než aby chtěli lidem dělat radost a ochočovat se a spolupracovat dobrovolně..
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2110 poděkování
- Dostal poděkování: 4567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hippie co jsem proved ? Že já tam měl napsat chlapci a děvčata
Paku díky za recenzi , ale zrovna letos se chlap otočil na pětníku protože neznala ohradník a jen courala s vrstevníky a poníky kolem chlívu
Skot obecně strašně rychle zapomíná na domestikaci pár dní venku a jsou jak laňky, po pár týdnech a už lidi nepotřebujou k ničemu
Paku díky za recenzi , ale zrovna letos se chlap otočil na pětníku protože neznala ohradník a jen courala s vrstevníky a poníky kolem chlívu
Skot obecně strašně rychle zapomíná na domestikaci pár dní venku a jsou jak laňky, po pár týdnech a už lidi nepotřebujou k ničemu
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji moc za vaše odpovědi. Uvažoval jsem o menším plemeni, kvůli tomu 1ha, co mám nyní k dispozici. A třeba si postupně nechávat jalovice k rozšíření chovu, až dosáhnu na větší plochu. A ještě se zeptám na ty kříženky (jako chovné krávy), co pak s telaty, prodat na dokrmení, nebo dokrmit a na jatka, a nebo je třeba o ně zájem do dalších chovů? Nemám v těchto věcích vůbec přehled, tak možná proto, takové hloupé otázky.