Chov masného skotu
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2891 poděkování
- Dostal poděkování: 5964 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Jardo, jsme si tady navzájem pro jakékoli otázky
Každý z nás jednou začínal a byl rád, když měl někoho, kdo jeho otázky zodpovídal..
Každý z nás jednou začínal a byl rád, když měl někoho, kdo jeho otázky zodpovídal..
Bubáci forever!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5568 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U kříženek pozor, já měl z mléčnýho stáda. A tam připouští masným bejkem asi ze dvou důvodů:
1) kráva málo dojí, její tele taky nebude nic moc dojička (o bejčkovi ani nemluvím), ty jsou v pohodě
2) kráva má nevhodnej tvar vemene, dcera by asi taky měla. S těma je problém, buď cecky nízko u země, tele špatně hledá, nebo maj strašně moc mlíka a tele nemá první týdny potřebu vypít všechny struky, tak se některej stane nefunkční. Leda by se oddojovalo, ale já je při prvních porodech ještě neměl tak ochočený.
Telata se prodají, podívej se na bazoš. Je dost lidí, co si chtějí vykrmit bejka nebo dva.
1) kráva málo dojí, její tele taky nebude nic moc dojička (o bejčkovi ani nemluvím), ty jsou v pohodě
2) kráva má nevhodnej tvar vemene, dcera by asi taky měla. S těma je problém, buď cecky nízko u země, tele špatně hledá, nebo maj strašně moc mlíka a tele nemá první týdny potřebu vypít všechny struky, tak se některej stane nefunkční. Leda by se oddojovalo, ale já je při prvních porodech ještě neměl tak ochočený.
Telata se prodají, podívej se na bazoš. Je dost lidí, co si chtějí vykrmit bejka nebo dva.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2112 poděkování
- Dostal poděkování: 4568 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jardo, nejlepší je si je sežrat doma nikde jinde tak dobrý maso neseženeš , můžeš si porazit max 3 kusy ročně starší 12 měsíců pro vlastní potřebu, jestli prase má hromadu příbuzných tak až porazíš býčka tak budeš koukat kdo všechno se k tobě bude hlásit
Dextřík ve dvou letech z pastvy je 3/3,5 q tele, výtěžnost 56 %, ten se dá bez problémů ubytovat ve dvou větších mrazácích ale neboj, sám mám problém urvat něco pro rodinu
Dextřík ve dvou letech z pastvy je 3/3,5 q tele, výtěžnost 56 %, ten se dá bez problémů ubytovat ve dvou větších mrazácích ale neboj, sám mám problém urvat něco pro rodinu
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 647 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Z té nadměrné produkce mléka bych měl u kříženců s mléčným největší strach. I u těch čistokrevných Aberdeenů občas pár dn po porodu radši předojím když se mi zdá vemeno moc tvrdé. Ale mám klec a dojičku bez zázemí by to byl dost problém.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2112 poděkování
- Dostal poděkování: 4568 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když Dextříkům přidám něco výživnějšího tak dojím asi do tří měsíců telete . Mám je na to naučený a rodina si nestěžuje pak už nemám šanci
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Augenblick
- Dal poděkování: 2154 poděkování
- Dostal poděkování: 2163 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U těch Dextrů, jestli si to dobře pamatuji co jsem četl, jsou dvě linie. Z Dánska a z Holandska, jedna z nich je výrazně mléčnější.
Tykat, díkes ....
-
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ještě se zeptám jak je to s jalovicemi s POP a bez POP. Je možné mít do chovu jalovice bez POP a normálně je připouštět? U dexterů a případně u jiných plemen.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 352 poděkování
- Dostal poděkování: 1067 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem kdysi převáděla ovce bez POP do kontroly užitkovosti, tak první generace měla 50% původ , další 75%, další 87,5% další 93,25% a teprve ta další už se považovala za 100%. U krav je to předpokládám stejné.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že ještě o jednu generaci později, ale to je asi fuk. U krav ty generace trvají dýl, takže nějaký převodový křížení nebo tvorba čistokrevnýho stáda je na generace lidí
Si každej asi radši koupí nový matky
Si každej asi radši koupí nový matky
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 647 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Volám včera inseminátorovi a číslo neexistuje, google našel ještě pevnou linku taky neexistuje. Tak volám sousedovi jestli nevím co s ním je, jestli odešel do důchodu. No neodešel, umřel. Chudák, 365 dní v roce v práci a zaslouženého odpočinku se nedožil.