Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 5639 poděkování
Dostal poděkování: 6223 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Dnes manžel sklidil česnek. Přečetla jsem si jak správně na to u Kozáka, a podívala se na video šikovné zahradnice. A nově jsem objevila tohoto, dle hlasu, mladého muže. Kanál na youtube se jmenuje Zahrada ve městě. Má zahradu malou , jen 250 metrů, ale je šikovný a inspirativní. Zde sklizen od něj. https://youtu.be/Wa0HnzXoh5A?si=uyRrnlqGcONwkEVo
A zcela jistě se podívám i na jeho další videa ze zahradničení, je to pokusník a šikula.
S česnekem jsem velmi spokojena. Je velký tak akorát, vypadá zdravě. Jsem vděčná.
Záhon po česneku jsem odplevelila, ani jednou jsem ho neokopávala, jen jsem dvakrát cca plevel vytrhala. Zemina byla utažená, prokypřila jsem rycími vidlemi a posypala dusíkatým vápnem, nyní prší a ráno zakryji černou folií. A v srpnu tam zasadím jahody. :vytlem:
Česnek rostl sedm a půl měsíce. Péče veškerá žádná. Česnek nikdy nezalévám, nepřihnojuji, nanejvýš močovina, ale to ne každý rok, ničím nemořím a nestříkám. Neokopávám. A zatím se daří. 🙏
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Trocha květeny z mojí zahrádky.
Přílohy
IMG_0935.jpeg
IMG_0936.jpeg
IMG_0942.jpeg
IMG_0950.jpeg
IMG_0968.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

A ještě. Denivky, favoritky. Jiřiny mají poupata.
Přílohy
IMG_0929.jpeg
IMG_0930.jpeg
IMG_0938.jpeg
IMG_0940.jpeg
IMG_0939.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Z víkendu. :usmev:
Přílohy
IMG_1010.jpeg
IMG_1009.jpeg
IMG_1007.jpeg
IMG_1006.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ráda bych tu sdílela svoje myšlenky, názory, nápady…o tom, proč považuji pěstování vlastní zeleniny a ovoce všeho druhu za velmi prospěšné,a pokud se vám něco neurodí, a vy to nutně potřebujete, proč je třeba to obstarat v kvalitě bio. Proč prakticky nikdy nejím v restauraci. Proč má smysl pěstovat to, z čeho nejvíce vaříte, co nejvíce jíte. Uvažuji takto už dlouhodobě,pěstuji a chovám prakticky po celý život, někdy méně někdy více. Už tak nějak automaticky, nyní mne sledování několika videí zajímavého člověka Petra Háby znovu podnítilo k přemýšlení co a jak a proč. Čím jsem starší navíc vidím, co má pro mne v životě smysl, a hmotné statky,peníze atd. jakéhokoliv druhu to ,samy o sobě , nejsou. Mohou sloužit nanejvýš jako prostředek k dosažení cíle. V tomto směru. Zde video s Petrem Hábou pro příklad. https://youtu.be/xy_491aM5Fo?si=zYcuEA9Zo32M-thg na mnoho věcí mám stejný názor jako on.
Moje současná zahrada nemá ideální parametry pro pěstování. Krajina Jistebnické vrchoviny nabízí extenzivní způsob pěstování. Je zde nadmořská výška 580m,půda není nijak zvláště kvalitní a úrodná,na mé zahradě žijí hryzci, krtci,slimáci i šneci,a také molice mšice blýskáček apod. Musela jsem se smířit se ztrátami. Navíc jsem zeleninové záhony založila v takovém jako mrazovém pásu, který vede právě tím sektorem zahrady, z neznalosti místa. Ale to už dnes je prakticky nepodstatné jak se otepluje a je tak celkově nevyzpytatelně. Přesto se nám daří být v ovozel soběstační. Vyjma, bohužel, brambor, ale to se pokusím napravit v příštím roce.
Striktně odmítám jakékoliv pesticidy,herbicidy,insekticidy. Počítám s tím, že se mi neurodí vše každý rok. Také už před lety jsem si uvědomila, že jíst a pít se má to co mi prospívá a nejen to co mi chutná. Mantra , moje, je, Moje tělo je jediné místo k životu , které moje duše v tomto životě má.
Třeba si to někdo přečte, něco ho zaujme, to budu ráda. 😊
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Uběhly dva měsíce a pomalu končí letošní překrásný podzim.
Zřejmě letošní počasí,tzv. Mariánské léto, mne přimělo k zvýšené péči a úklidu na zahradě.
Ruším jahodiště, takže na něj navážím vše, co po zahradě pohrabu, včetně spadaného ovoce, ostříhám, vytrhám, míchám to s podestýlkou od králíků. Také jsem po pár letech ostříhala, ořezala, okrasné keře, které mám ve skupině na jednom místě zahrady, mám štěpkovač https://www.vares.cz/shark-2-2-drtic-za ... -2021-7207 jsem velmi spoko. Štěpku přidávám. Neštěpkuji psí víno, ostružiny,maliny. Ty by se rády i z kousku rozrostly. Navážku před deštěm či sněhem prosypu dusíkatým vápnem, a zjara tam budu pěstovat dýně. Takto ještě příští rok. U nás je hutnější hlína, tímto postupem se vemi nadlehčí, co tam nechci se eliminuje, myslím bršlici, staré jahody apod. Po dvou sezonach se to na podzim poreje a je z toho krásný záhon. Takřka bezpracně.
Také jsem na podzim založila nové jahodiště, zatím jen třicet sazenic, první řada je stále plodící a druhá a třetí jsou Senga Sengana. Zjara ještě přisadím jinou odrůdu. Nakupuji v poslední době v sedlcanske.cz
Mám to při ruce a cestou. Vedle jahod bude česnek letos, právě tam byla vrstvená kopa pár let. Pěstovala jsem tam dýně. A letos je z toho už krásný záhon.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

V popředí nová kopa na starém jahodišti, a nové jahodiště.
Přílohy
IMG_1688.jpeg
IMG_1689.jpeg
IMG_1692.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak koukám, že jsem vám nenapsala, že česnek už je zasazený, tuhle před sněhem. Jen kilo zas. Je vedle jahod jak jsem psala, a lehce zamulčovaný.
Dnes jsme v sadu vyprostili tři pětileté stromky, dvě jabloně a jednu švestku, ze zajetí kopřiv, byly oplocené kvůli ovcím, nebylo možno je celá léta okopat pohnojit nic. Také oplocení už mělo uhnité dřevěné kůly.
Koupili jsme ovčí oplocení, které se používá pro chov ovcí zároven s drůbeží. Má oka 15 cm nejširší, dole jsou malá a postupně se rozšiřují. V sadu žijí celoročně slepice, ovce přes zimu, je tam ovčín, holky tam rodí, v dubnu odcházejí na letní pastviny.
Zajímám se nyní trochu více o řez stromků, a je mi jasné, že naše pětileté stromečky jsou zanedbané, také jak nebylo možno se k nim dostat, zmizelo místo roubování pod zemí a pustily z něj kořeny. Ale co,zdá se že rostou, i když pomalu, jde mi o zelen nejvíc, a zatím přežily hryzce. Se švestkou si nevím rady vůbec , vypadá jak koště. Jablonky se chystám v lednu upravit.
Místo dřevěných kůlů jsme použili železné roury. Stromky jsme zbavili kopřivových drnů,navezli jsme kompost, nabílila jsem je, ovce to opuzuje. Tak uvidíme. Ale mám radost.
Přílohy
IMG_1826.jpeg
IMG_1827.jpeg
IMG_1828.jpeg
IMG_1830.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem taky vyfotila kopu na starém jahodišti. A ještě to nekončí, budu tam vozit celou zimu. 😄
Králičí podestýlku a nesežrané seno od ovcí. Zatím krmíme námi sušeným senem, takže zbytky prakticky nejsou.
Přílohy
IMG_1831.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2938 poděkování
Dostal poděkování: 6050 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Už máš v zemi česnek, fakt? Není to moc brzy?
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Už více než tři týdny je teplota nízká. Jednou dokonce skoro - 5. Sázím ho po půlce listopadu už pár let opakovaně. :usmev:
Přílohy
IMG_1843.jpeg
Odpovědět