Zeli

Zelenina
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zeli

Nový příspěvek od Marion108 »

Jak bojujete s msicemi na zeli? Deda mi poradil syrovatku, mate to nekdo vyzkousene? Vim, ze letos uz je to zbytecne, ptam se na pristi rok...
Obrázek
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Janina »

Obecně brukvovité moc ráda nepěstuji, právě kvůli škůdcům. Na naší zahradě nepoužívám žádné herbi,pesti, insekti-cidy.
Pěstuji jen rané kedlubny.
Letos jsem vysela růžičkovou kapustu a kedluben Gigant. Počasí v tomto roce naprosto vyhovovalo mšicím a molicím. Rostliny velmi trpěly. Kapusta je vysoká, nevzhledná a má malinkaté růžičky. Giganty jsou trpaslíci s poškozenými lístky. Slyšela jsem, že zabírá výluh z kopřiv, ale nějak jsem neměla chuť ho vyrábět.
Takže boj jsem pro letošní rok vzdala. :)
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Marion108 »

Janinko, diky, vyluh z kopriv muzem zkusit. Takove jako na fotce je jedno z deseti a i to je docela maly... My mame cerstve zeli jako jednu ze zakladnich surovin, ja ho miluju za cerstva jen tak nakrouhane.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Janina »

Chápu, mám také zelí moc ráda, nakládáme ho každý rok 15kg do zelňáku. Kupujeme zde https://zasdrazice.sluzby.cz/
Prodávají nakrouhané velmi kvalitní zelí každoročně. Nakládáme sami.
Pro mne je v zimě základní zelenina červená řepa, mrkev. Kysané zelí. Mražené pak fazolky, rajčata, papriky,špenát. Letos to měla být i růžičková kapusta a Giganty, mno, něco tam vyrostlo, ale maloučko. Mangold také přezimuje na záhoně.
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Marion108 »

Taky jedem repa mrkev, gigantka, zeli tez nakladame, ale radsi ho mame za cerstva...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
Anka
Příspěvky: 68
Registrován: 17 říj 2018 10:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Anka »

Janinko, prosím, v jaké formě mrazíte rajčata? S paprikami jako lečo znám, syrové jsou jako houba, ne?
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Janina »

Zdravím Anku 🙂 rajčata pokrajet jako na salát, zmrazit,salát připravit z ne zcela rozmrzlych. Není to úplně ono,ale vlastní rajčata jsou vždy lepší než kupovaná ,ve smyslu zdravější. Dále mrazím rajčata pečená.
Uživatelský avatar
Anka
Příspěvky: 68
Registrován: 17 říj 2018 10:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Anka »

Janinko děkuji, mám zbytek domácích, tak určitě vyzkouším. A kdyby někdo nevěděl co se zelenými a nedozrálými, dají se zavařit jako okurky. Náš děda je má moc rád :)
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od oreb1 »

Anka, dobrý nápad.
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Javorka »

Mě ta zelená rajčata letos doma nádherně dozrávají. Usušila jsem ještě dva plechy malinkých, už jsou ve sklenici v oleji.
:433:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Marion108 »

Zkousime, jak dlouho vydrzi v zemi, jednu hlavku... Muj napad to nebyl. :lol:
Přílohy
IMG_20181120_160909.jpg
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4625
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1899 poděkování
Dostal poděkování: 4109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Než ho někdo okouše 8-)
:dad:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Uživatelský avatar
Moonika
Příspěvky: 484
Registrován: 09 říj 2018 23:07
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Moonika »

ja robím kysané zelí len do 3,5l sklenáčov , tento rok som robila len z 15kg ale skombinovala som s cviklou a je super:)
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Janina »

Moony prosím kolik čeho a kde kysáš? Děkuji :bosorka:
Uživatelský avatar
Moonika
Příspěvky: 484
Registrován: 09 říj 2018 23:07
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Moonika »

ja si to pripravím vo veľkom hrnci alebo lavóri , Na 10kg kapusty som dala 200g soli a trocha kmínu pomačkala som a nechala do druhého dňa pustiť šťavu a na druhý deň som nastrúhala zo 3 cvikle(stredne veľké) (k 15kg kapusty) a primiešala do kapusty, rovnomerne rozmiešala. Do pohárov na dno som dávala čierne a nové korenie, bobkový list, kusok ošúpaného zemiaku do ktorého som napichla zo päť hřebíčkov , menšie jabko prekrojené a niekde som dala kúštik chleba ale aj tam kde som nedalo to pekne kyslo, vlastne to voňalo trochu kyslo už keď som to tlačila do pohárov(na koreniny môžeš dať kapustný list). Na poháre som dala také tie umelé viečka, ony nejak dokonale netesnia čo mi vyhovovalo, že sa tade ten vzduch pretláčal . Na nejaký pohár som dala len sáčok s gumičkou a keď sa to prestalo nadúvať asi po týždni tak som to schovala do chladničky už tesnejšie zavreté. A kapusty som nedávala po vrch ale tak cca do 10cm od vrchu. Napr. tu je recept podobný , je ich na nete veľa , kyslá kapusta v pohároch sa to zvykne volať https://varecha.pravda.sk/recepty/kvase ... ecept.html
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Janina »

Děkuji obzvláště za stránky. :)
Zahlédla jsem tam toto https://varecha.pravda.sk/recepty/kolac ... ecept.html
Vyzkouším, růžičkovou kapustu mám vlastní, mouku popadnu celozrnnou s kváskem, a namísto žampionů dám zmrazené hřiby. Už se těším.
Uživatelský avatar
Moonika
Příspěvky: 484
Registrován: 09 říj 2018 23:07
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Moonika »

to môže byť dobrééé
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od arus »

Už je v soudku, už krásně bublá...
DSCF9547.JPG
:arus:
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od Profesor1 »

Profesor1 píše: 04 pro 2021 23:55 (4.12. 2021)
. . . . že jsem konečně naložil zelí . . . .
Už skoro je, ale týden - dva mu ještě prospějí. Po naložení čtyři dny vůbec nic, tak jsem ho musel přenést k radiátoru. Tam druhým den hned pěna.
Přílohy
IMG_20211219_150858.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zeli

Nový příspěvek od arus »

Profesore, u nás je zelí na zobání téměř denně a včera jsem na něm pekla kuřecí stehna s anglickou slaninou. Mňamka. :431:
:arus:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 9 hostů