Jeřabiny a bez

Uživatelský avatar
Tedysek
Co chovám: kočky, králiky, psy

Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Tedysek » 09 črc 2019 13:02

Na místě u rybníka nám rostou jeřabiny a o kus dál i bez.
Sousedka, která tam se mnou chodí na maliny říkala, že je obojí k nerozeznání od nejedlých (jedovatých) odrůd. Víte o tom něco? Z jeřabin bych chtěla udělat marmeládu. :)


:tedysek: :tedysek: :tedysek:

přezdívka
Co chovám: drůbež, ovce, kozy

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od přezdívka » 09 črc 2019 13:06

Jedlé a nejedlé jeřabiny se rozpoznávají podle pilového okraje na lístcích. Jeden je celopilový a druhý je pilový jen do poloviny. Který je který poradí strejda googl. z hlavy to nevím. Stačí, že si pamatuju alespoň tohle.

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Bosorka Jana » 09 črc 2019 13:24

Jedovatý je bez chebdí https://cs.wikipedia.org/wiki/Bez_chebd%C3%AD
Celá rostlina obsahuje toxické látky. Pro člověka jsou nebezpečné hlavně plody, které může omylem sníst. Plody obsahují antokyan, organické kyseliny (kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina valerová, kyselina kumarová, kyselina ferulová), silice, třísloviny a hořčiny. Otravy způsobené jejich požitím se projevují zvracením, průjmy a závratěmi; zvláště nebezpečné jsou u dětí. Toxická aktivita se částečně ztrácí tepelným zpracováním.

Nebezpečí hrozí také pasoucím se býložravcům, z nichž někteří (například skot) mladé lodyhy rádi spásají. V nadzemních částech rostlina obsahuje lektiny (ebulin, nigrin), esteridoidní glykosidy (ebulosid, isoswerosid) a kyanogenní glykosidy (sambunigrin). v trávicím traktu zvířat nastává rozklad na kyanovodík. Po přijetí většího množství bezu chebdí se objevuje nauzea, ztráta pohybové stability, krvavé průjmy, dýchací obtíže, tetanické křeče, ochrnutí až úhyn zvířete.

Bez černý a chebdí já poznám od sebe na první pohled. Nyní má čevené plody, později se zbarví také do černa.
Tykání vítáno.

Uživatelský avatar
oreb1

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od oreb1 » 09 črc 2019 14:21

Jeřabiny stačí ochutnat, i když s těmi listy má přezdívka pravdu. Vyloženě jedovaté nejsou žádné. Ale sbírat je dobré jeřabiny až po prvních mrazech, jinak jsou trpké oboje.
Bez chebdí a bez černý jsou tak rozdílné, že si je nemůže splést snad nikdo. Kozy chebdí ani neochutnají, jen si o něj drbou hlavy. Chebdí taky smrdí mnohem víc než černý, má jiné postavení květů, koukni se na obrázky, to nemůžeš splést.

Odpovědět