Jeřabiny a bez

Stromy a keře
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 653
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Co chovám: kočky, králiky, psy

Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Tedysek »

Na místě u rybníka nám rostou jeřabiny a o kus dál i bez.
Sousedka, která tam se mnou chodí na maliny říkala, že je obojí k nerozeznání od nejedlých (jedovatých) odrůd. Víte o tom něco? Z jeřabin bych chtěla udělat marmeládu. :)
:tedysek: :tedysek: :tedysek:

přezdívka
Příspěvky: 443
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Co chovám: drůbež, ovce, kozy

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od přezdívka »

Jedlé a nejedlé jeřabiny se rozpoznávají podle pilového okraje na lístcích. Jeden je celopilový a druhý je pilový jen do poloviny. Který je který poradí strejda googl. z hlavy to nevím. Stačí, že si pamatuju alespoň tohle.
Tito uživatelé poděkovali autorovi přezdívka za příspěvek:
Bosorka Jana
Hodnocení: 7.69%
 

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Příspěvky: 6051
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Bosorka Jana »

Jedovatý je bez chebdí https://cs.wikipedia.org/wiki/Bez_chebd%C3%AD
Celá rostlina obsahuje toxické látky. Pro člověka jsou nebezpečné hlavně plody, které může omylem sníst. Plody obsahují antokyan, organické kyseliny (kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina valerová, kyselina kumarová, kyselina ferulová), silice, třísloviny a hořčiny. Otravy způsobené jejich požitím se projevují zvracením, průjmy a závratěmi; zvláště nebezpečné jsou u dětí. Toxická aktivita se částečně ztrácí tepelným zpracováním.

Nebezpečí hrozí také pasoucím se býložravcům, z nichž někteří (například skot) mladé lodyhy rádi spásají. V nadzemních částech rostlina obsahuje lektiny (ebulin, nigrin), esteridoidní glykosidy (ebulosid, isoswerosid) a kyanogenní glykosidy (sambunigrin). v trávicím traktu zvířat nastává rozklad na kyanovodík. Po přijetí většího množství bezu chebdí se objevuje nauzea, ztráta pohybové stability, krvavé průjmy, dýchací obtíže, tetanické křeče, ochrnutí až úhyn zvířete.

Bez černý a chebdí já poznám od sebe na první pohled. Nyní má čevené plody, později se zbarví také do černa.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bosorka Jana za příspěvek:
Marion108
Hodnocení: 7.69%
 
Tykání vítáno.

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4253
Registrován: 27 bře 2019 14:36

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od oreb1 »

Jeřabiny stačí ochutnat, i když s těmi listy má přezdívka pravdu. Vyloženě jedovaté nejsou žádné. Ale sbírat je dobré jeřabiny až po prvních mrazech, jinak jsou trpké oboje.
Bez chebdí a bez černý jsou tak rozdílné, že si je nemůže splést snad nikdo. Kozy chebdí ani neochutnají, jen si o něj drbou hlavy. Chebdí taky smrdí mnohem víc než černý, má jiné postavení květů, koukni se na obrázky, to nemůžeš splést.
Tito uživatelé poděkovali autorovi oreb1 za příspěvek:
Kouťák
Hodnocení: 7.69%
 

Odpovědět