Sušení sena

Louky a pole
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2110 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušení sena

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Dalších deset kouli :souhlas: zítra doufám v osm :nevim:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
arus
Dal poděkování: 1604 poděkování
Dostal poděkování: 926 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

IMG_20240625_161930.jpg
Dosušeno, uklizeno, 63 plachet 120x120 cm, seník plný. Všechno jsme zvládli ve dvou. A celkem nás to i bavilo. Samozřejmě, že jsme si mákli. Radost mám velikou :hura:
:arus:
Augenblick
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Včera mě kolega slisoval do 120cm balíků 4ha, byla jich necelá stovka...takové množství jsem opravdu nečekal :nene: Dnes budu lisovat na 6-ti malých loučkách do malých balíčki, tak snad ještě počasí a technika vydrží. Předevčírem mě odešla převodka řízení, včera se podařila oprava tak by mohl být chvilku klid...
Tykat, díkes ....
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2110 poděkování
Dostal poděkování: 4567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Tys měl skoro 25 kousků po hektaru :udiv: to musel být porost :souhlas:
Dnes jen 7 kousků, ale jak říká Jana, děkuji bohu za ně, seno je hotové :souhlas: a uvidíme jak narostou otavy :nevim: ještě bude krmná sláma a tak bych měl do dalšího roku vydržet :souhlas: :usmev:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

… když budeš krmit jen svoje kusy… :nevim:

Jako každý rok se porozhlížím po kvalitnějším seně pro ovce. Mám tu moc ochotné zemědělce, se kterými se dá mluvit, přestože jsem pro ně naprosto bezvýznamný zákazník. Jsou zlatí.
Dostalo se mi do ruky nádherné loňské seno, tak jsem poptávala zemědělce o koupi. Prý není problém, ale nemůže deklarovat kvalitu - neví, z jaké louky to bylo. A překvapila mě cena. 720 Kč za 135cm balíky… to už je dost :otraveny: chápu, že se fakt vše zdražuje, tak musí dojít i na seno… ale nijak ráda to nevidím… :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Dnes 130 malých balíčků. Byla to hrůza, nedýchatelný vedro. Teď došla bouřka, naštěstí mám pod střechou. Dade ta veká louka byla před 2 lety osetá jetelem. Teď už ho tam bylo zanedbatelné množství..
Tykat, díkes ....
Františka.
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Tady je taky jedna jetelová louka, kterou vyseli asi před 5 lety. Není to od druhého roku jen jetel, spíš jetel s trávou a všemožným lučním kvítím, dobré seno, lepší než jen jetel. Jetel se tam drží taky dobře, ale sekají ji vždycky až koncem července. Všechno už je vysoké až klackovité, ale vysemení se to. Druhou seč pak dělají jako ostatní otavy.
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Tak k mojí senoseči:
v neděli jsem to chtěl rozhodit nově pořízeným obracečem - po otočení asi 1 ha jsem vjel pomalinku (2 želva) levým krajním kolečkem do vyrytý díry od prasat. Hrozný zvuky, úplně vylágrovaný to spojení pohonu a asi to přeskočilo o nějaký zuby - prostřední rotory se mlátí o sebe. Dneska jdu domlouvat opravu.
Tak jsem na chvíli propadl trudomyslnosti, ale pak jsem si vzpomněl na zlatýho Toníka (nahrabovač Pöttinger, systém TON). Už mi vytrhnul trn z paty jednou. Byla to šílená šichta, ale rozhodil jsem to s ním trochu. I až si pořídím výkonnější nahrabovač, Toníka si nechám, je to záchranář a jediná mašina, na který se ještě nic podělalo (defekty pneumatik nepočítám) :souhlas: Akorát mi to vždycky vyjde, že holky dopijou cisternu, když mám nejvíc práce, takže vodu vozím skoro až za tmy (v neděli i včera).
V pondělí jsme byli pryč, v úterý jsem seno prohlídnul a rozhodnul, že ve středu se může lisovat.
Ve středu brzy ráno naplánovaná služebka, hned po ní hup do traktoru a hrabat. Povedlo se to i lisaři včas, v 19 hod. bylo dolisováno. Ale bída ještě větší než vloni. Kde bylo vloni 37 balíků je letos 28 :plac: . Ale zase do toho nespadla ani kapka, hlavně že je to z krku.
K tomu mi ještě omylem sousedův zaměstnanec tu nejmizernější 2,5 ha louku shrabal večer po posekání a druhej den to slisovali. Tak mi tam leží 4 balíky 150 průměr a bojím se je dát do stohu, aby to nechytlo. Na 70% tý louky bych se nebál, tam toho bylo tak málo, že to snad dostatečně proschlo i v řádku, ale dole ve stínu stromů v těch řádkách nějakej materiál byl. Jinak mi to ale vlastně udělalo radost, i kdybych je neměl použít - to bych se najezdil a vlastně tam skoro nic nebylo.
A teď vyhlížím počasí na druhou várku.
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Úplná dramata. Jak je pěkné, když to všechno dopadne nakonec dobře (většinou to tak dopadne), ale průběh je někdy tak adrenalinový, že se divím, že to člověka neporazí. I když ty čtyři balíky budou trochu hřát, pravděpodobně budou krmné, jestli jsou dost slisované. Měla jsem podobné seno - zesilážovatělo, vonělo kysele, bylo hnědé a jinak nic, dalo se s ním krmit, i když jsem zpočátku měla obavu.
Vedra
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 641 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

720 za 135 cm není zlé. Mě ty 120 včetně folie vyšly letos službama z vlastní trávy na 550 za kus.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Senáž? Ale tam jen minimálně 100 Kč padne na fólii… :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Hhippie, za seno je to normální cena, jestli nepotřebuje vyprázdnit sklad. Taková cena je u nás už asi 3 roky.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Aha! Vidíte! Jak jsme drahý nezemědělský kraj, tak seno jsem doteď kupovala 150tky kolem 550 Kč.
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

150tky už pár let za 800 Kč. Ale řádně utažený - když to porovnám se svýma 125kama, tak je tam sena 2x tolik a za ty 125 chtějí min. 500 :usmev:
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak jo, tak si opravuji v ceníku v hlavě cenu :stydim:

Pak stejně nechápu, jak může někdo ustajovat koně za 2.500 Kč měsíčně :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To bylo tak před 15-20 lety, ne?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Bohužel ne. To ne, že bych neznala ustájení kolem 20 tisíc. Ale pořád jsou pastevní ustájení, která stojí 2,5 - 3 tisíce :nevim:
U nás ve stáji, kde jezdíme, je ustájení 12 tisíc. To je standartní cena za sportovní stáj s halou. Bez haly s kvalitní jízdárnou, boxové ustájení, kolem 7-8 tisíc; pastevka se zázemím kolem 5-6 tisíc, pastevko bez zázemí pod 5 tisíc.
Vlastně netuším, jak se tím někdo může uživit :nevim:
Když nepočítám nákup pozemků, tak jen zbudování zázemí je za miliony… hala xy milionů, boxy statisíce, venkovní jízdárna minimálně 1-2 miliony, ale jen vytvořit ohrady je za desítky tisíc, přístřešky za další desítky, krmeliště od 10 tisíc jedno… bez techniky to nejde a ten kůň prostě minimálně 1,5 balíku v zimě sežere, plus voda a zázemí pro něj… to je prostě třeba 1,5 tisíce měsíčně jen na nejnutnějších nákladech… ?
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

To jsou až neuvěřitelné náklady..Do koní vůbec nevidím, je to jen prestižní záležitost, nebo náklady zaplatí hříbata? 1,5 balíku má v době kdy není pastva na měsíc?
Tykat, díkes ....
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jj, cca 1,5-2 velké balíky na měsíc mimo pastvu. Ale ne každý kůň se může ze zdravotních důvodů pást.. :nevim:
Chov moc lidí nedělá. Je to nejistý podnik a spoustu koní se natahá ze zahraničí, takže se to nevyplatí.. :nevim:
Tedy… neříkám, že tu lidi nemnoží koně… ale že kvalitní centralizované chovy už jsou spíše raritou… lidi radši než aby koupili za vyšší cenu českého koně, sáhnou po zahraničním, když už mají ty peníze. Nebavím se o chovu specifických plemen, ale o sportovních koních, kde se točí největší peníze.
A ani nevím, kde se dají vydělat u koní peníze… nejlíp asi na dobré koupi mladého koně a po zaježdění a předvedení přeprodeji. Taky šikovný trenér si může dobře vydělat. Pak asi i šikovný ustajovatel, co umí chodit v dotacích a má zděděný základ, na kterém se dál rozšiřuje.. :vytlem:
Nejlépe když lidé od koní mají kombinaci všecho.. ustajovatel je zároveň jezdec a zároveň trenér. To pak smysl dává :souhlas: ale je to děsná šichta, ikdyž má člověk na tu těžkou dřinu lidi… lidé od koní totiž každý potřebuje něco jiného a nejlíp ví, co jeho mazlíček potřebuje a často se toho velmi intenzivně dožaduje… takže ustajovatel je hlavně psycholog, který neustále hledá průsečíky společného klidného spolufungování… :nene: dělat bych to nechtěla ani za zlatý prase! :otraveny:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kůň v ustájení je skoro vždycky prestižní záležitost. Pro majitele je to ztrátové a jen proto, aby mohli říct, že oni nebo jejich děti jezdí na vlastním koni. Je v tom samozřejmě i láska a obdiv ke koním, abych někomu nekřivdila. Nebo láska k vlastním dětem, u kterých je to zase prestižní záležitost. Podobně jako někdo kupuje drahé oblečení nebo i dospělí staví lego za desetitisíce, někdo má koně.
Odpovědět