Čteme a píšeme, sdílíme.. Malochov žije jen díky vašim příspěvkům! Pro další fungování však potřebujeme doplnit finance na účtu. Předem děkujeme za vaší podporu! č. účtu: 123-1207850277/0100
Sušení sena
-
Františka.
- Dal poděkování: 5760 poděkování
- Dostal poděkování: 4895 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušení sena
Nevadí, měla jsem seno dva roky a bylo úplně dobré. Další rok jsem ho zkrmila a kozy námitky neměly. Bylo lepší než čerstvé z tehdejšího roku, tehdy byl deštivý rok. Hodně staré seno z půdy apod., jak někdy lidé prodávají, asi ke krmení není kromě doby jako třicetiltá válka. Ale to už stejně nikdo žádné seno navíc neměl
. Mít kam jednoletou rezervu dát, hned bych ji nechala, protože nikdy nevíte, jestli tem další rok usušíte pěkné seno. A rok staré pěkné seno je lepší než čerstvé omoklé.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6165 poděkování
- Dostal poděkování: 6993 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je seno dobře uložené ničemu to nevadí. I víc let. V roce 2015 při mé nemoci a léčení a bylo příšerné sucho tráva nerostla, manžel zkrmil ovcím v létě obsahy všech starých půd v okolních domech, seno muselo být staré mnoho let. K tomu trochu příkrmu, ovce přežily, jehnata měly.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
honzauta
- Dostal poděkování: 412 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já pro naše zvířata provozuji dva stohy sena. V každém, když je plný je cca 150 - 160 balíků o průměru cca 135 cm. Vždy mi do další sezóny zbývá cca 100 balíků starších, nejprve zkrmím starší a potom se jde na letošní seno. Zvířata ho žerou ráda a záleží spíš na konkrétních travinách v balíku. Stohy mají dvě strany a z obou mám přístup, tak je to jednoduché. Seno je pod prodyšnými plachtami, žádný rozdíl v kvalitě u staršího sena nepozoruji.
Osobně kvůli " kupujícím" sena až na vyjímky neprodávám, nestojí mi za to, pro pár balíčků s nimi ztrácet čas a ničit si nervy
. Raději otavy neudělám, v klidu je spasu a zbytek pomulčuji. Louka se mi odvděčí větším výnosem příští rok
.
Ty úplně nezakryté balíčky zkraje jsou ty nejhorší. Buď to jsou bodláky či ne 100% uschlé seno, tak je mám raději pod kontrolou a po 4 týdnech je odvezu kravkám na pastvinu, kupodivu je rády spořádají i v létě. Jinak i v létě je neustále přikrmuji, mají krmelec a mohou si kdykoliv dojít na seno, sůl, napít se v napaječkách.
Osobně kvůli " kupujícím" sena až na vyjímky neprodávám, nestojí mi za to, pro pár balíčků s nimi ztrácet čas a ničit si nervy
Ty úplně nezakryté balíčky zkraje jsou ty nejhorší. Buď to jsou bodláky či ne 100% uschlé seno, tak je mám raději pod kontrolou a po 4 týdnech je odvezu kravkám na pastvinu, kupodivu je rády spořádají i v létě. Jinak i v létě je neustále přikrmuji, mají krmelec a mohou si kdykoliv dojít na seno, sůl, napít se v napaječkách.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3631 poděkování
- Dostal poděkování: 6740 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pro walliserky jsem se taky naučila mít seno neustále nakulené. Nemůže se pak stát, že by šly s kondicí dolů. Já totiž nepoznám, kdy ony už nežerou pastvu, protože se jim nezdá dost dobrá
ikdyž tam ještě je i podrost, tak už se třeba ofrňují a radši se dojdou dožrat do krmelce, než aby se snažily napást na louce.. 
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4443 poděkování
- Dostal poděkování: 5047 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Protože radar ukazoval že déšť nás mine, tak jsem posekal cca 2ha, pozdní seč pro ochranáře. No a před čtvrt hodinou hádejte co? No přeci začalo pršet
Snad do soboty déšť poslední.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ale fotky parádní
Milióny mikroorganismů a bezobratlých zachráňěno
U nás od zítřka okno na týden bez deště. Tak konečně udělám Senotavy....možná..
Tykat, díkes ....
- arus
- Dal poděkování: 2184 poděkování
- Dostal poděkování: 1083 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Držím palce všem senotvůrcům!
Zemědělec, co od něj nakupuji, říkal, že nezvládl všechno, co potřeboval. Naštěstí ty největší výměry posekané má. Ale takové ty drobné šoustky nestihl. Od té doby pořád obden prší…
Tak snad to teď půjde lépe!
Zemědělec, co od něj nakupuji, říkal, že nezvládl všechno, co potřeboval. Naštěstí ty největší výměry posekané má. Ale takové ty drobné šoustky nestihl. Od té doby pořád obden prší…
Tak snad to teď půjde lépe!
- andre.marek
- Dal poděkování: 1430 poděkování
- Dostal poděkování: 1617 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já se pustil do začátku otav - zatím tak zlehka - v pondělí jsem posekl okraje kolem sadu a mezi stromy - je toho opravdu málo, tak 5-6 malých hranatých balíků. No včera to bylo skoro suché, ale vzhledem k předpovědi jsem to nechal tak, bez obracení - dobře jsem udělal - pršelo opravdu vydatně. I když to na radaru původně vypadalo nadějně, že by to mohlo být pár kapek, jsem rád, že jsem to psychicky vydržel a nedělal zbytečnou práci
.
Teď to vypadá na stabilnější počasí, ale v plánu je dovolená a odjezd na kola, tak uvidím, jestli to seknu ještě dnes a v sobotu ev. slisuju, nebo jako loni, těsně před odjezdem poseču a po příjezdu za 4 dny to sbalím.
Uvidím odpoledne, jak se vyvine počasí a jak vyschne zem. Mám to na relativně suchém kopci, tam to schne před očima.
Teď to vypadá na stabilnější počasí, ale v plánu je dovolená a odjezd na kola, tak uvidím, jestli to seknu ještě dnes a v sobotu ev. slisuju, nebo jako loni, těsně před odjezdem poseču a po příjezdu za 4 dny to sbalím.
Uvidím odpoledne, jak se vyvine počasí a jak vyschne zem. Mám to na relativně suchém kopci, tam to schne před očima.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Každý rok doufám, že bude vše v pořádku a každý rok je to stejné… podělá se to alespoň na jednom místě. Nebo na vícero. Nebo všude.
Mám seník, ale prostě větší postavit nešel a tak se mi tam nevejde celkové množství sena, co potřebuji. Navíc u mě nejde o krmení jen na zimu, ale pro koně i příkrm na léto.
Dělám to tedy tak, že naplním seník na zimu, co zvládnu a na konci zimy od zemědělce, co má halu a prodává jen přes zimu, nakoupím jednu fůru na léto. Je to domluvené. Ale on nechce skládat zálohu a přes tu zimu cenou šoupe podle tlaku, který vytváří na zemědělce nedostatek krmiva na trhu.
Takže ikdyž máme něco domluvené na podzim, tak to ne vždycky platí v zimě
No a tak je to i letos. Na jaře jsem nakoupila po tisícovce balíky a tři z nich byly špatné. Tak jsme se domluvili, že mi to kompenzuje z letošní sklizně. A že když už tam pojede přepravce, tak že bych si donaplnila auto a že prý jasně, nechám vám cenu jako z louky… no a teď volá přepravce, že jestli to vím, že balíky prý jsou za tisícovku… tak volám zemědělci, že jakože cože… a prej jsou větší než loni (vždycky dělal 150tky - vyšplhali se na 700 Kč v minulých letech. Loni zahlásil, že bude dělat 140tky, za stejnou cenu. Ok. Nakoupila jsem. No a letos najednou dělá zas 150tky. Ale za tisícovku. No ale on stejně nikomu neprodává takhle v sezoně, protože má obrovskou halu, ze které prodává až v zimě, za cenu vyšší. Letos to prý bude 1500 Kč / balík).
Jenže vím, že od něj jde dobrá kvalita. A kdykoli jsem sháněla od jiných, pokaždé s tím byl nějaký průšvih (nedejbože když jsem jednou naivně poslala jen přepravce… loni… přivezl kontejner hnoje, ze kterého jsem nezkrmila vůbec nic!!).
Jenže já ikdyž poptám včas a mám přislíbeno, pořád neplatí, že to seno nakonec přivezu
Tak je to takové pitomé, no…
A od jiného, od kterého nakupuji po sečích rovnou když sklízejí z louky, tak jsem letos přivezla jako každý rok, jenže balíky (už jsem si tu asi postěžovala..
) jsou děsně málo utažené… takže vůbec nevím, jak mi vydrží. S ním jsem měla domluvené, že si zavezu ještě jednu fůru, kterou dávám pod plachtu do výběhu a krmím nejdřív… ta zatím není.. tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Loni jsem měla od tohohle slíbenou ještě fůru otavy a nakonec jsem ho nedohnala a nebylo od něj nic. A to bylo právě to množství, které mi pak chybělo…
Takže nemám pocit, že to podceňuji… ale pro mě je v tom seně tolik proměnných, že je to prostě úplné peklo! Nakonec vždycky seženu a vyjdeme… ale vcelku bych se obešla bez toho adrenalinu kolem…
Mám seník, ale prostě větší postavit nešel a tak se mi tam nevejde celkové množství sena, co potřebuji. Navíc u mě nejde o krmení jen na zimu, ale pro koně i příkrm na léto.
Dělám to tedy tak, že naplním seník na zimu, co zvládnu a na konci zimy od zemědělce, co má halu a prodává jen přes zimu, nakoupím jednu fůru na léto. Je to domluvené. Ale on nechce skládat zálohu a přes tu zimu cenou šoupe podle tlaku, který vytváří na zemědělce nedostatek krmiva na trhu.
Takže ikdyž máme něco domluvené na podzim, tak to ne vždycky platí v zimě
No a tak je to i letos. Na jaře jsem nakoupila po tisícovce balíky a tři z nich byly špatné. Tak jsme se domluvili, že mi to kompenzuje z letošní sklizně. A že když už tam pojede přepravce, tak že bych si donaplnila auto a že prý jasně, nechám vám cenu jako z louky… no a teď volá přepravce, že jestli to vím, že balíky prý jsou za tisícovku… tak volám zemědělci, že jakože cože… a prej jsou větší než loni (vždycky dělal 150tky - vyšplhali se na 700 Kč v minulých letech. Loni zahlásil, že bude dělat 140tky, za stejnou cenu. Ok. Nakoupila jsem. No a letos najednou dělá zas 150tky. Ale za tisícovku. No ale on stejně nikomu neprodává takhle v sezoně, protože má obrovskou halu, ze které prodává až v zimě, za cenu vyšší. Letos to prý bude 1500 Kč / balík).
Jenže vím, že od něj jde dobrá kvalita. A kdykoli jsem sháněla od jiných, pokaždé s tím byl nějaký průšvih (nedejbože když jsem jednou naivně poslala jen přepravce… loni… přivezl kontejner hnoje, ze kterého jsem nezkrmila vůbec nic!!).
Jenže já ikdyž poptám včas a mám přislíbeno, pořád neplatí, že to seno nakonec přivezu
Tak je to takové pitomé, no…
A od jiného, od kterého nakupuji po sečích rovnou když sklízejí z louky, tak jsem letos přivezla jako každý rok, jenže balíky (už jsem si tu asi postěžovala..
Takže nemám pocit, že to podceňuji… ale pro mě je v tom seně tolik proměnných, že je to prostě úplné peklo! Nakonec vždycky seženu a vyjdeme… ale vcelku bych se obešla bez toho adrenalinu kolem…
- arus
- Dal poděkování: 2184 poděkování
- Dostal poděkování: 1083 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U mého souseda jsou balíky sena stále tam, kde je balíkovač upustil. Asi tak zůstanou až do příští senoseče. Přitom má kvalitní seno. 
-
Františka.
- Dal poděkování: 5760 poděkování
- Dostal poděkování: 4895 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, všechno to znám. Nedá se to řešit. Je to otrava. Nechávat si u někoho seno v hale se mi nikdy nevyplatilo, finančně ani jinak. Vždycky všechno mít ve svém dosahu, seník nemám, však víte, ale nedá se to jinak udělat.
arus, nepotřebuje seno asi sám a ne každý má dopravu. Když si najdete oficiálního dopravce, je seno pak tak drahé, že se vůbec nevyplatí ho kupovat. Takže jestli nechce mít starosti a nemá vlastní dopravu, to seno možná ani nemůže prodat. Je to škoda.
arus, nepotřebuje seno asi sám a ne každý má dopravu. Když si najdete oficiálního dopravce, je seno pak tak drahé, že se vůbec nevyplatí ho kupovat. Takže jestli nechce mít starosti a nemá vlastní dopravu, to seno možná ani nemůže prodat. Je to škoda.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vídám kde všude zarostlé balíky v louce. Hned bych si pro ně zajela, po seči… ale člověk se k těm kontaktům nedostane…
navíc když člověk nemá nakládku… prostě se to musí zprocesovat a zorganizovat a třeba právě proto jsou zemědělci, kterým ty balíky zůstávají na loukách… já to moc nechápu, když je to zobchodovatelný artikl, ale každý jsme z jiného těsta.
Jen je mi to vždycky líto… někde je nedostatek a jinde plýtvání..
Jen je mi to vždycky líto… někde je nedostatek a jinde plýtvání..
- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 375 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Je tady už nějaký nedočkavec, který vyrazil na sušení, dnes jsem položil jednu loučku, kde není nic moc kvalitní porost, tak raději dříve než to příliš zestárne nebo spíš se suchem neztratí, jinak příští týden senáže a pak uvidím předpověď počasí, jestli vyrazit na hlavní plochu.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6502 poděkování
- Dostal poděkování: 3895 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Berry, já už viděla sekané louky, kde dělávají seno. Nevím, jestli budou dělat senáže, ale dělávají tam seno.
Většinoz jsou zatím mizerné porosty, ale jsou vidět i slušnejší
Většinoz jsou zatím mizerné porosty, ale jsou vidět i slušnejší
- andre.marek
- Dal poděkování: 1430 poděkování
- Dostal poděkování: 1617 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás je porost letos opravdu téměř extrémní, ale jen tam, kde bylo nahnojeno - v sadu pod stromy. A pak na zahradě u tchána, kde je trochu více vlhko - tam jsem už v pátek posekl. Louka na kopci je docela řídká. Ještě čekám na ustálení počasí a hlavně až trochu vyschne zem a taky jestli ten porost ještě trochu neposkočí. Mám zkušenost, že pokud to jde, je trochu lepší chvíli počkat a nesekat hned po deštích (pršelo u nás před týdnem od pátku do úterního rána - sice ne moc, ale prakticky bez přestávky).
- PavelIV
- Dal poděkování: 6502 poděkování
- Dostal poděkování: 3895 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás už je počasí ustálený aspoň 10 dnů, to by klidně šlo, zatím má sprchnout až v neděli. Kdybych neměl ty termíny, tak už mojí nejvydatnější louku posekám.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Mě přijde, že je ještě chladno v noci, na sena… ale postupně už lidi porost pokládají… asi dokud to má nějakou výživovou hodnotu. Až to uschne na stojáka, bude to stát za prd celé 
Mnohé louky tady na těch vápencích mají tak 15 cm…
Mnohé louky tady na těch vápencích mají tak 15 cm…
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6165 poděkování
- Dostal poděkování: 6993 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Usušili jsme snad za dva dny 2000 metrů zahradu,v sobotu k večeru jsme to uklidili. Krásné seno. Většinou to sežerou během roku králíci. Už jsme pár let neměli co sušit na otavu. Třeba to letos vyjde. 
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.