Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Tak lidi. Nám problém. Známý mě ukecal abych mu šel teď v sobotu zabít dvě prasata. Problémy jsou tudíš zákonitě dva!
Zaprvé - nikdy jsem tyhle asijské divoké potFory nezabíjel. Což o to, to mě tak netrápí. Když mě naserinkujou tak je umlátím třeba lopatou, karma - nekarma Ale nějaká zkušenost by se hodila.
Problém č. dvě je ale trošku dost větší. Jedno je tzv. vnúúúúútřák, tzn. má v sobě kulky(nevyřezané = nebrávek ). S tímhle zkušenost nemám žádnou. Majitel tvrdí, že se to musí co nejdříve po zabití vyřezat, jinak to bude smrdět. Což se mě moc nezdá, protože . . .proto. Proč by to mělo (ty kulky) po zabití nějak osmradit prase? Přesněji to maso z toho prasete? POdle mne, když už, tak maso bude smrdět ať je rychle vyřežu nebo ne, a smrdí díky tomu, že ty kulky tam má od narození a že dejme tomu od půl roku, začaly být kulky aktivní. Vysvětlí mě to někdo, abych to mohl vysvětlit já jim a nemusel se dívat na jejich případné vyčítavé pohledy, že jsem byl při vyřezávání pomalý a maso je cítit?
Tak šup šup rady sem, máme na to jen dva dny! Díky!
Zaprvé - nikdy jsem tyhle asijské divoké potFory nezabíjel. Což o to, to mě tak netrápí. Když mě naserinkujou tak je umlátím třeba lopatou, karma - nekarma Ale nějaká zkušenost by se hodila.
Problém č. dvě je ale trošku dost větší. Jedno je tzv. vnúúúúútřák, tzn. má v sobě kulky(nevyřezané = nebrávek ). S tímhle zkušenost nemám žádnou. Majitel tvrdí, že se to musí co nejdříve po zabití vyřezat, jinak to bude smrdět. Což se mě moc nezdá, protože . . .proto. Proč by to mělo (ty kulky) po zabití nějak osmradit prase? Přesněji to maso z toho prasete? POdle mne, když už, tak maso bude smrdět ať je rychle vyřežu nebo ne, a smrdí díky tomu, že ty kulky tam má od narození a že dejme tomu od půl roku, začaly být kulky aktivní. Vysvětlí mě to někdo, abych to mohl vysvětlit já jim a nemusel se dívat na jejich případné vyčítavé pohledy, že jsem byl při vyřezávání pomalý a maso je cítit?
Tak šup šup rady sem, máme na to jen dva dny! Díky!
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Hele tak za 1. Kromě toho, že tomu nerozumím, tak náš řezník mi řekl že jestli si tohle pořídím místo klasiky, tak mě přestává zabíjet takže to pak povypraviš,jestli si běhal s flintou, nebo je honil po zahradě a skákal. Nechala bych si je přivést od majitele a podržet jako to dělám já s kozlíky a beranky. Ale to jen teorie
Za 2. -tohle se tvrdí i u beranů a kozlů a je to pravda? A když normálně zabíjíš v jaké fázi a kdy odřízneš kulky po zabití ty?
( než jsem to pochopila, myslela jsem že čunik má v sobě už kulky, od nezdařilého pokusu tvého předchůdce :lol:)
Za 2. -tohle se tvrdí i u beranů a kozlů a je to pravda? A když normálně zabíjíš v jaké fázi a kdy odřízneš kulky po zabití ty?
( než jsem to pochopila, myslela jsem že čunik má v sobě už kulky, od nezdařilého pokusu tvého předchůdce :lol:)
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Tyhle rady už jsem četla a dokonce to někdo pochopil jakože nejdříve kulky pryč a pak až rána do hlavy...
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Tak smajloše máme za sebou.
Začnu druhou otazkou. Koule hneď po zabití a vykrvení prič. Kňoura zabit s co nejmenšim stresem. Prí právě kvůli hormonům. Zabíjel jsem i kance i berany, a maso nesmrdělo. Nebilo cítit ničím, než mou touhou po mase.
I dospěleho vietnamce (prase, nejsem ka ibal) jsem stáhl s kůže, jak divočáka nebo ovci.
Paření taky jde, je to dřina. A vysledek pofiderní. Prostě ty černý chlupy mi vadilili.
Profesore nemyslím tohle ale zalití vřelou vodou. Nejsem si jist jestli jsem to česky formuloval správně, proto i názorně.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Taky mě hned napadla podobnost s kozly.
Kdyby se jednalo o nějaký sekret, který se po zabití rozlije po okolí, mohlo by to chuť masa ovlivnit. Ale kulky nic do okolí nevypouštějí, nic neovlivní jinak, než se stalo už za života prasete.
Někdo mi říkal, že maso těchhle prasat je podobné divočákovi. Může to tak být, zvlášť když se krmí podobně. Ale navíc k tomu je proti ulovenému zvířeti rozdíl ve vykrvení. Ale to je trochu mimo Váš dotaz.
Kdyby se jednalo o nějaký sekret, který se po zabití rozlije po okolí, mohlo by to chuť masa ovlivnit. Ale kulky nic do okolí nevypouštějí, nic neovlivní jinak, než se stalo už za života prasete.
Někdo mi říkal, že maso těchhle prasat je podobné divočákovi. Může to tak být, zvlášť když se krmí podobně. Ale navíc k tomu je proti ulovenému zvířeti rozdíl ve vykrvení. Ale to je trochu mimo Váš dotaz.
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Oreb ano, řešili jsme to u beranů a kozlů - opravdu nemá co z těch žláz vytéct a osmradit maso. Maximálně do chámovodu . . . . Přesto se ptám, abych svědomí měl čisté, nesmradlavé
Díky
Já a stres? to nejde dokupy
Chtějí zásadně mne, protože už jsem jim jednou zabíjel normálprase a poté co se jim při vyvádění z chlívku vytrhlo a prchlo na velkou hromadu makadamu, tak já narozdíl od ostatních, kteří statečně udržovali paniku , šel pomalu na hromadu za prasetem a tam jsem jej ukázkově zkolil nebo skolil a ještě stihl udělat pár vítězných póz pro fotografy (kteří tam bohužel nebyli ) Tak že jaký pak stres
Dík za rady a úvahy, klidně pokračujte
Díky
Já a stres? to nejde dokupy
Chtějí zásadně mne, protože už jsem jim jednou zabíjel normálprase a poté co se jim při vyvádění z chlívku vytrhlo a prchlo na velkou hromadu makadamu, tak já narozdíl od ostatních, kteří statečně udržovali paniku , šel pomalu na hromadu za prasetem a tam jsem jej ukázkově zkolil nebo skolil a ještě stihl udělat pár vítězných póz pro fotografy (kteří tam bohužel nebyli ) Tak že jaký pak stres
Dík za rady a úvahy, klidně pokračujte
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Někde někdo říkal, že kulky u beránků i beranů odříznout ihned po porážce, co nejdříve. Takže soused s manželem to tak dělají. Proč ne, že jo.
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Profesore, já myslel stres prasete před porážkou.
Ne Váš.
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
já fíííím, ale základ je řezník bez stresu!
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Člověče koukám že už taky začínáte stárnout. Už myslíte hlavně na to žrádlo! A to i večer
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
A musí to být? Při zabíjení u nás kůzlata vždycky do poslední chvíle žerou, aby byla klidná.
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
1. s nenormálním prasetem je jen víc práce, tvrdší štětiny, víc záhybů na kůži ( Mangalice, Minesota)
2. co jsme měli vnitřáky tak se poráželi do 60 kg nebo jsme je i pod sedací dokastrovali bokem, po těch zkušenostech doporučuji porážku včas, když už to přerostlo tak to bylo trochu cítit při vaření a jiné tepelné úpravě, mně to na talíři nevadilo, ale rodinka má fajn rypáčky a ty to nežerou ( už jen proto že to vědí ), ve výrobcích to není poznat ( hlavně když to nevíte)
2. co jsme měli vnitřáky tak se poráželi do 60 kg nebo jsme je i pod sedací dokastrovali bokem, po těch zkušenostech doporučuji porážku včas, když už to přerostlo tak to bylo trochu cítit při vaření a jiné tepelné úpravě, mně to na talíři nevadilo, ale rodinka má fajn rypáčky a ty to nežerou ( už jen proto že to vědí ), ve výrobcích to není poznat ( hlavně když to nevíte)
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- xchipsy
- Příspěvky: 903
- Registrován: 25 říj 2018 09:47
- Dal poděkování: 135 poděkování
- Dostal poděkování: 176 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
ad 1, základ je, aby prasata byla zvyklá na lidi, pak je jedno, jestli je to vietnamec, durok nebo kříženec. Klasicky chytit na smyčku, ideálně na nohu, protože když ji dáte do tlamy a zatáhnete, prase se vzepře a nehne ani o krok a taky bude solidně ječet. U těchhle mrňousů (já vím, že mají třeba i metrák, ale furt je to proti "klasickému" 270tikilovému mrňous :lol: se to dá v pohodě zvládnout. No a pak dovést nebo spíš nechat dojít na místo porážky (nedělat to někde v ohradě mezi ostatními) a pak už to jede tak, jak jste kdo zvyklí - elektrika nebo srážka, vykrvit atd atd...
ad 2, tohle dělá náš řezník u beranů a kozlů, prý proto, aby to nesmrdělo, no nevím, osobně si myslím, že je to nesmysl - u těch baranů a kozlů, u prasete je to nesmysl určitě, protože tam je ten smrad už ve svalové a tukové tkání - díky androstenonu (vzniká nejen ve varlatech, ale i játrech) a skatolu (vzniká v trávicím traktu). Takže pokud má maso smrdět, tak prostě smrdět bude, bez ohledu na to, jestli koule fiknete ihned po porážce. Navíc ani není jisté, že smrdět bude, intenzita ukládání androstenonu a skatolu závisí nejen na věku, ale i genetice, výživě a podmínkách chovu. Takže je to buď - a nebo
No a po porážce pak stačí hodit na pánev kousek masa nebo ještě líp kousek bránice s vnitřním sádlem a opéct - stačí chvilička, pokud je to smraďoch, bude to síla takřka okamžitě, pak ideálně do klobás. Pokud to bude vonět a chutnat, tak zpracovat jako obvykle.¨
btw Nevím kdo to tu zmiňoval, ale vietnamec rozhodně jako divočák nechutná a pokud se krmí jako velké prase (tj. šrot apod.), je to samé sádlo.
ad 2, tohle dělá náš řezník u beranů a kozlů, prý proto, aby to nesmrdělo, no nevím, osobně si myslím, že je to nesmysl - u těch baranů a kozlů, u prasete je to nesmysl určitě, protože tam je ten smrad už ve svalové a tukové tkání - díky androstenonu (vzniká nejen ve varlatech, ale i játrech) a skatolu (vzniká v trávicím traktu). Takže pokud má maso smrdět, tak prostě smrdět bude, bez ohledu na to, jestli koule fiknete ihned po porážce. Navíc ani není jisté, že smrdět bude, intenzita ukládání androstenonu a skatolu závisí nejen na věku, ale i genetice, výživě a podmínkách chovu. Takže je to buď - a nebo
No a po porážce pak stačí hodit na pánev kousek masa nebo ještě líp kousek bránice s vnitřním sádlem a opéct - stačí chvilička, pokud je to smraďoch, bude to síla takřka okamžitě, pak ideálně do klobás. Pokud to bude vonět a chutnat, tak zpracovat jako obvykle.¨
btw Nevím kdo to tu zmiňoval, ale vietnamec rozhodně jako divočák nechutná a pokud se krmí jako velké prase (tj. šrot apod.), je to samé sádlo.
Člověk by měl mluvit, když má nějakou myšlenku...
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
xchipsy jsi borka největší, fakt, Zrovna jsem dočetla u konkurence jak porážíte králíky, to je dokonalé!
- xchipsy
- Příspěvky: 903
- Registrován: 25 říj 2018 09:47
- Dal poděkování: 135 poděkování
- Dostal poděkování: 176 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Jani nejsem (ale děkuji jen jsme už pár těch prasátek sprovodili ze světa...
Člověk by měl mluvit, když má nějakou myšlenku...
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
xychipsi DÍKY! :souhlas:Hlavně za ad 2 ! Konečně mě to někdo vysvětlil!!!
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8382
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Oreb jo, kastrát u nás = bávek.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zabijačka - jak na to? Jak na co . . .
Profesore, ať vám to zítra dobře dopadne. Myslím ta porážka
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti