Nakládání, sušení a uzení masa

maso je maso
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4030
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 316 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Vykostila bych pred nalozenim a zarolovala pred uzenim.
Ale nemam zkusenost. Takhle se mi to zda logicke... :stydim:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2238
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 399 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

Udělal bych to jako :Hhippie: , ať se ten nálev dostane k masu z co nejvíce stran
:PavelIV:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

Přesně před 3 týdny jsme pověsili jeden celý trup do průvanu na seník. Zezačátku byl zakrytý pytlem, aby neoschl moc a vytvořila se na něm plíseň, což se povedlo. Asi po 10 dnech jsem pytel sejmula a nechala maso dál viset. Občas jsem kontrolovala, jestli není cítit, ale všechno bylo v pořádku. Dnes jsem z něho poprvé vařila. Plíseň na povrchu byla šedobílá a vypadala podobně jako u některých sýrů. Neprorůstala dovnitř do masa, jen se rozšířila povrchově. Před kuchyňskou úpravou jsem ji umyla kartáčkem ne úplně dokonale a nic dalšího nedělala. Maso má výraznější chuť než čerstvé nebo nesušené, je dobré.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4030
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 316 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Mam tu mlade skopove maso. 6 dni viselo, dnes je tyden od porazky. Nechala jsem si kus zeber, ze bych je pekla v sobotu, ale uz ted jsou tak na hrane, tak jsem si rikala, ze bych je namarinovala neco typu olej, med, hrubozrnna horcice, pepr a nechala do toho sobotniho rana. Prodlouzi se tim zivotnost toho masa a nezkazi se? Bylo by v lednicce pri bezne teplote.
Diky.
Je zajimave, ze se ty kosti kazi driv. Maso krasne voni, i mlete. Ale nektera mista kolem obratlu uz se mi uplne nelibila... :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

Hhippie, ano, prodlouží, zastaví se množení bakterií. Dejte sůl, olej, hořčici, zázvor, pepř, česnek. A klidně něco dalšího k tomu.
Nebo to můžete zalít kefírem se solí, česnekem a pepřem.
Asi na tom Vašem místě neproudil moc vzduch. Já ho nechávám klidně venku na stromě nebo teď bylo na seníku a ten je z jedné strany otevřený.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4030
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 316 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Viselo to u reznika v provozovne. Porazelo se na jatkach, ofiko, tak to bylo maso s razitkem :andel:
Ok, diky.
Ja myslela, ze kdyz se takhle marinuje, tak ze do toho nema prijit sul...?
:Hhippie: Bubáci forever!

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

Dejte pozor, abyste nepřesolila, ale sůl tam dejte. Potřebujete prodloužit trvanlivost. Já teda solím, i když maso nakládám a nemusí vydržet dýl. Při vaření pak už nesolím.

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

Při sušení a plesnivění masa jsem se inspirovala tímhle článkem. O plísní je v části Vyzrálé hovězí maso a odstavec Suché zrání. Sice můj kontrolní mechanismus byl jen nos, ale maso je dobré. Před chvílí jsem dokončila ještě druhou plec, kterou jsem jen potřela olivovým olejem a celou dala do trouby, bez podlití. Byla hodně brzy hotová a není to vůbec suché, což mě překvapuje.
http://gastromach.cz/arredoinox/stareni-masa/

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

O víkendu jsem udili rolky z kýty a nezávislé hodnocení bylo, že jsou luxusní (já bych to takhle neřekla, ale je to doslova).
Prosím ty, kteří mají s uzením zkušenosti, aby mi poradili, jak naložit žebra. Stejně jako vykoštěnou kýtu? Byla 6 týdnů naložená nasucho v soli, cukru a pepři a nakonec ještě v česneku a ani ke konci jsem ji nezalévala lákem. Trochu se obávám, aby se třeba od kosti nezačalo maso kazit. Nevíte někdo?

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2238
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 399 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

Konkrétně nevím, ale co jsem četl o vyzrálém hovězím, tak žebra vydrží o dost míň kvůli kosti, snad zhruba půlku toho, co maso bez kosti.
:PavelIV:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

PavleIV, škoda, že nevíte konkrétněji. Myslíte, že to znamená, že se mají nechat naložená kratší dobu nebo že vyuzená vydrží míň? To maso není usušené a tápu. V nejhorším to zkusím nějak.

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2238
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 399 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

To opravdu nevím, možná to vůbec nesouvisí. Maso (hovězí) zraje třeba 3 týdny na sucho a pak několik týdnů vakuově zabalené. A žebra i vakuově mají menší trvanlivost
:PavelIV:

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od oreb1 »

To nevadí, já to nějak zkusím. Stejně toho masa není tolik, sní se to brzy. Chci zkusit ještě jiné koření. Na rolky jsem dala jen pepř a česnek, ale uvažuju o jalovci, koriandru a hořčičném semínku. Uvidíme, co to s tím udělá.
Taky jsem přemýšlela, jak asi dělají uzený hovězí rostbíf, na kterém jsou kousky drceného pepře. Já jsem zkoušela ho tam dát, ale nedržel, opadalo mi to všechno.
PavleIV, Vy vlastně, až budete mít nějaké své maso, se můžete pustit i do něčeho podobného. Říká se, že kozí maso uzené je suché, ale není vůbec. Hovězí taky nebude, bude to dobrota.

Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 2238
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 399 poděkování
Dostal poděkování: 94 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od PavelIV »

:vytlem: na to zatím nemám ani pomyšlení
:PavelIV:

Nirrti
Příspěvky: 158
Registrován: 10 úno 2020 11:49
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Nirrti »

Nesu pár kousků vepřového.
Přílohy
20200307_114719.jpg
20200309_180619.jpg

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 204 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Janina »

Nirrti tak to je bomba! Sbíhají se mi sliny. :souhlas: koukám, ze udírna se osvědčuje.

Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 4030
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 316 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Nirrti: nezlob, nebo prijedeme na navstevu! :))
:Hhippie: Bubáci forever!

ivan613
Příspěvky: 173
Registrován: 26 led 2019 16:11
Dal poděkování: 28 poděkování
Dostal poděkování: 52 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od ivan613 »

Už sa udí.
1586496207516279245800.jpg

Profesor1
Příspěvky: 2925
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 239 poděkování
Dostal poděkování: 191 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

Tak tohle tady vkládat na Velký pátek je . . . . . . . přinejmenším rouhání!!!
Dávám vykřičník a volám adminům! :pockat: :pockat: :pockat: :cert: :cert:
A podávám trestní oznámení že byl spáchán trestný čin podle§ 356 b, § 260 odst. 1, § 364, ve smyslu § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení (trestní řád), v platném znění (dále jen „trestní řád“), podávám na, pana Ivan613 trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, podle § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,
:profesor:

Jana P.
Příspěvky: 614
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 371 poděkování
Dostal poděkování: 338 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Jana P. »

A co dnes děláte vy, profesore? K obědu . :vytlem:
:bosorka:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host