Nakládání, sušení a uzení masa
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Jak to dopadlo?
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Zdá se že dobře.
Musím ale vychytat, přesněji zachytit plamen který šlehá z topeniště až k roštu (šamotovou deskou). Vždy jsem nechal dřevo pět minut rozhořet a až pak přiškrtit vzduch. Jinak to jen kouřilo a udit to pouze studeným kouřem by trvalo možná do teďka.
Udil jsem v tom poprvé, vždy tam pouze griluji na kamenné plotně.
Musím ale vychytat, přesněji zachytit plamen který šlehá z topeniště až k roštu (šamotovou deskou). Vždy jsem nechal dřevo pět minut rozhořet a až pak přiškrtit vzduch. Jinak to jen kouřilo a udit to pouze studeným kouřem by trvalo možná do teďka.
Udil jsem v tom poprvé, vždy tam pouze griluji na kamenné plotně.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 994
- Registrován: 26 led 2019 16:11
- Dal poděkování: 355 poděkování
- Dostal poděkování: 517 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
No hnus velebnosti
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
My jsme včera zavěsili k sušení kousek hovězího. Jen v pepři, tak jsem zvědav
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Pavle špatně! Za a) je správně - závist
Andrééé, taky jsme zvědaví
Vzpomínám jak to sušení tady popisovala myslím Oreb. Bylo to zajímavé a hlavně pak odvážné
Andrééé, taky jsme zvědaví
Vzpomínám jak to sušení tady popisovala myslím Oreb. Bylo to zajímavé a hlavně pak odvážné
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
andre, kde to sušíte? Pověšené někde? Kus masa jednolitý nebo nějakou rolku?
Taky jsem na to zvědavá.
Taky jsem na to zvědavá.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Mám to jeden kus masa.
Visí v dílně pod stropem - je tam největší sucho a cirkulace vzduchu. Mělo by to být v pokojové teplotě.
Trochu se bojím kolísání teplot, ale snad to bude v pohodě.
Visí v dílně pod stropem - je tam největší sucho a cirkulace vzduchu. Mělo by to být v pokojové teplotě.
Trochu se bojím kolísání teplot, ale snad to bude v pohodě.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Hlavně tam nepřelévej benzín, nebo nějakou těkavou, smradlavou potForu ať to nenačuchne.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
JJ, to vím
Nechám to v dílně asi týden, pak na dosušení vezmu asi už domů. Může to načuchnout kouřem ze dřeva, ale to u masa nevadí
Nechám to v dílně asi týden, pak na dosušení vezmu asi už domů. Může to načuchnout kouřem ze dřeva, ale to u masa nevadí
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Týden je krátká doba. Podle mě by to chtělo venku aspoň dva týdny, pak někam, kde je tak 10 stupňů, což bude teď už taky venku. Už hluboce nemrzne, hlavní je teď proudící vzduch. A asi by to chtělo po týdnu ještě potřít solí a pověsit, bude to dál kapat. V teple to může být až po usušení. A stejně, pokud tam nebude dost proudit vzduch, hrozí, že na to vleze modrá nebo zelená plíseň. Ta není tak dobrá jako bílá. Bílá se udrží i v proudícím vzduchu. To je aspoň moje zkušenost. Ale třeba to včas sníte Nedávno jsem konzumovala kus sušeného masa něco přes rok starý. Chuťově to pořád bylo dobré, jen se to dalo krájet opravdu špatně. Ale vydrželo by to už asi navěky .
Ale třeba zase máte nějaký jiný postup, tak jsem zvědavá, jak to budete dál dělat.
Ale třeba zase máte nějaký jiný postup, tak jsem zvědavá, jak to budete dál dělat.
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Mám recept takový, že by to mělo být tři týdny v pokojové teplotě, pak se už může jíst.
V té dílně je právě největší proudění vzduchu.
V té dílně je právě největší proudění vzduchu.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Aha, tak to je zajímavé. Určitě se to může jíst, o tom vůbec nepochybuju. Ale prostě to budete muset sníst, protože to asi nebude dostatečně konzervované, aby to vydrželo dlouho. To si jen myslím, netvrdím to .
Jak velký kus to je? (Jsem hrozná, uznávám, ale vyzvídám, abych si to představila a spojila to se svými zkušenostmi.) A odkud to maso je? Nemyslím, ze kterého obchodu, ale z jaké části těla.
Jak velký kus to je? (Jsem hrozná, uznávám, ale vyzvídám, abych si to představila a spojila to se svými zkušenostmi.) A odkud to maso je? Nemyslím, ze kterého obchodu, ale z jaké části těla.
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Je to 1,2kg falešné svíčkové ze zadního hovězího.
Známý v práci to dělá často, akorát s trochu menším kouskem, tak se trochu bojím aby to proschlo.
Známý v práci to dělá často, akorát s trochu menším kouskem, tak se trochu bojím aby to proschlo.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Jojo, to je dobrý výběr . Když to neproschne za tu Vaši dobu, proschne za delší. Ochutnáte a uvidíte. Nebo tomu dejte hned o něco delší dobu, když je to větší kus.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů