Měl jsem naloženo v rychlosoli (Pragandě) , 20g na kilo. V tomhle poměru dělám všechno i šunku. Odvážím pragandu, nasypu na maso a pak prohňácám, aby ta sůl byla všude. Může se přidat i koření. Zavakuuju a dám do lednice. Když si vzpomenu, tak sáčky otočím. Po týdnu je to hotové. Pokud se dodrží těch 20g na kg, tak pak už je jedno jak dlouho po tom týdnu to bude naložené. Berana jsem dělal po 10 dnech, špek po 3 nedělích. Kamarád mě vyprávěl, jak zapomněl na naložený špek a dělal ho skoro po roce a byl v pohodě.
Před uzením maso vyndám z pytlíků, oplachnu vlažnou a nechám oschnou, pak už šup do rozhicované udírny. Udím mezi 70-80st.C. Čas uzení je podle velikosti šrůtků od cca 7-9 hod. Nic nepředvařuji. Aby se to nepřesušilo, tak je to dobrý, to ke konci uzení ochutnat... U špeku pokud je z kůží, tak je hotový, když se kůže začne prohýbat.
Pokud někomu vadí praganda, tak se dá použít i norm.sůl popřípadě nálev samozřejmě v jiné gramáži a doba nakládání se prodlouží. Já to neřeším, půl života jsem jedl hliníkovým příborem a máma vařila v hliníkovém hrnci. Praganda je i ve všech prům.zpracovaných uzeninách. A že jsem jich za tu dobu sežral....

Postupů je hodně, ale tohle je pro lenocha a začátečníka udiče jako já ideální