Nakládání, sušení a uzení masa
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5321 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Vykostila bych pred nalozenim a zarolovala pred uzenim.
Ale nemam zkusenost. Takhle se mi to zda logicke...
Ale nemam zkusenost. Takhle se mi to zda logicke...
Bubáci forever!
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Udělal bych to jako , ať se ten nálev dostane k masu z co nejvíce stran
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Přesně před 3 týdny jsme pověsili jeden celý trup do průvanu na seník. Zezačátku byl zakrytý pytlem, aby neoschl moc a vytvořila se na něm plíseň, což se povedlo. Asi po 10 dnech jsem pytel sejmula a nechala maso dál viset. Občas jsem kontrolovala, jestli není cítit, ale všechno bylo v pořádku. Dnes jsem z něho poprvé vařila. Plíseň na povrchu byla šedobílá a vypadala podobně jako u některých sýrů. Neprorůstala dovnitř do masa, jen se rozšířila povrchově. Před kuchyňskou úpravou jsem ji umyla kartáčkem ne úplně dokonale a nic dalšího nedělala. Maso má výraznější chuť než čerstvé nebo nesušené, je dobré.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5321 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Mam tu mlade skopove maso. 6 dni viselo, dnes je tyden od porazky. Nechala jsem si kus zeber, ze bych je pekla v sobotu, ale uz ted jsou tak na hrane, tak jsem si rikala, ze bych je namarinovala neco typu olej, med, hrubozrnna horcice, pepr a nechala do toho sobotniho rana. Prodlouzi se tim zivotnost toho masa a nezkazi se? Bylo by v lednicce pri bezne teplote.
Diky.
Je zajimave, ze se ty kosti kazi driv. Maso krasne voni, i mlete. Ale nektera mista kolem obratlu uz se mi uplne nelibila...
Diky.
Je zajimave, ze se ty kosti kazi driv. Maso krasne voni, i mlete. Ale nektera mista kolem obratlu uz se mi uplne nelibila...
Bubáci forever!
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Hhippie, ano, prodlouží, zastaví se množení bakterií. Dejte sůl, olej, hořčici, zázvor, pepř, česnek. A klidně něco dalšího k tomu.
Nebo to můžete zalít kefírem se solí, česnekem a pepřem.
Asi na tom Vašem místě neproudil moc vzduch. Já ho nechávám klidně venku na stromě nebo teď bylo na seníku a ten je z jedné strany otevřený.
Nebo to můžete zalít kefírem se solí, česnekem a pepřem.
Asi na tom Vašem místě neproudil moc vzduch. Já ho nechávám klidně venku na stromě nebo teď bylo na seníku a ten je z jedné strany otevřený.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5321 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Viselo to u reznika v provozovne. Porazelo se na jatkach, ofiko, tak to bylo maso s razitkem
Ok, diky.
Ja myslela, ze kdyz se takhle marinuje, tak ze do toho nema prijit sul...?
Ok, diky.
Ja myslela, ze kdyz se takhle marinuje, tak ze do toho nema prijit sul...?
Bubáci forever!
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Dejte pozor, abyste nepřesolila, ale sůl tam dejte. Potřebujete prodloužit trvanlivost. Já teda solím, i když maso nakládám a nemusí vydržet dýl. Při vaření pak už nesolím.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Při sušení a plesnivění masa jsem se inspirovala tímhle článkem. O plísní je v části Vyzrálé hovězí maso a odstavec Suché zrání. Sice můj kontrolní mechanismus byl jen nos, ale maso je dobré. Před chvílí jsem dokončila ještě druhou plec, kterou jsem jen potřela olivovým olejem a celou dala do trouby, bez podlití. Byla hodně brzy hotová a není to vůbec suché, což mě překvapuje.
http://gastromach.cz/arredoinox/stareni-masa/
http://gastromach.cz/arredoinox/stareni-masa/
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
O víkendu jsem udili rolky z kýty a nezávislé hodnocení bylo, že jsou luxusní (já bych to takhle neřekla, ale je to doslova).
Prosím ty, kteří mají s uzením zkušenosti, aby mi poradili, jak naložit žebra. Stejně jako vykoštěnou kýtu? Byla 6 týdnů naložená nasucho v soli, cukru a pepři a nakonec ještě v česneku a ani ke konci jsem ji nezalévala lákem. Trochu se obávám, aby se třeba od kosti nezačalo maso kazit. Nevíte někdo?
Prosím ty, kteří mají s uzením zkušenosti, aby mi poradili, jak naložit žebra. Stejně jako vykoštěnou kýtu? Byla 6 týdnů naložená nasucho v soli, cukru a pepři a nakonec ještě v česneku a ani ke konci jsem ji nezalévala lákem. Trochu se obávám, aby se třeba od kosti nezačalo maso kazit. Nevíte někdo?
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Konkrétně nevím, ale co jsem četl o vyzrálém hovězím, tak žebra vydrží o dost míň kvůli kosti, snad zhruba půlku toho, co maso bez kosti.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
PavleIV, škoda, že nevíte konkrétněji. Myslíte, že to znamená, že se mají nechat naložená kratší dobu nebo že vyuzená vydrží míň? To maso není usušené a tápu. V nejhorším to zkusím nějak.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
To opravdu nevím, možná to vůbec nesouvisí. Maso (hovězí) zraje třeba 3 týdny na sucho a pak několik týdnů vakuově zabalené. A žebra i vakuově mají menší trvanlivost
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
To nevadí, já to nějak zkusím. Stejně toho masa není tolik, sní se to brzy. Chci zkusit ještě jiné koření. Na rolky jsem dala jen pepř a česnek, ale uvažuju o jalovci, koriandru a hořčičném semínku. Uvidíme, co to s tím udělá.
Taky jsem přemýšlela, jak asi dělají uzený hovězí rostbíf, na kterém jsou kousky drceného pepře. Já jsem zkoušela ho tam dát, ale nedržel, opadalo mi to všechno.
PavleIV, Vy vlastně, až budete mít nějaké své maso, se můžete pustit i do něčeho podobného. Říká se, že kozí maso uzené je suché, ale není vůbec. Hovězí taky nebude, bude to dobrota.
Taky jsem přemýšlela, jak asi dělají uzený hovězí rostbíf, na kterém jsou kousky drceného pepře. Já jsem zkoušela ho tam dát, ale nedržel, opadalo mi to všechno.
PavleIV, Vy vlastně, až budete mít nějaké své maso, se můžete pustit i do něčeho podobného. Říká se, že kozí maso uzené je suché, ale není vůbec. Hovězí taky nebude, bude to dobrota.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 241
- Registrován: 10 úno 2020 11:49
- Dal poděkování: 107 poděkování
- Dostal poděkování: 376 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Nirrti tak to je bomba! Sbíhají se mi sliny. koukám, ze udírna se osvědčuje.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5321 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 994
- Registrován: 26 led 2019 16:11
- Dal poděkování: 355 poděkování
- Dostal poděkování: 517 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Tak tohle tady vkládat na Velký pátek je . . . . . . . přinejmenším rouhání!!!
Dávám vykřičník a volám adminům!
A podávám trestní oznámení že byl spáchán trestný čin podle§ 356 b, § 260 odst. 1, § 364, ve smyslu § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení (trestní řád), v platném znění (dále jen „trestní řád“), podávám na, pana Ivan613 trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, podle § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,
Dávám vykřičník a volám adminům!
A podávám trestní oznámení že byl spáchán trestný čin podle§ 356 b, § 260 odst. 1, § 364, ve smyslu § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení (trestní řád), v platném znění (dále jen „trestní řád“), podávám na, pana Ivan613 trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, podle § 356 b, § 260 odst. 1, § 364,
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
A co dnes děláte vy, profesore? K obědu .
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti