Zelňačka

maso je maso
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zelňačka

Nový příspěvek od Javorka »

Do velkého hrnce dám vařit uzená žebra, nebo třeba kus uzené krkovičky nebo libový bůček. Přihodím i kus vepřového, co mám (krkovice, plec).
Vhodím celou cibuli (když si vzpomenu), bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Když je maso měkké, tak přidám na kostičky nakrájené brambory, maso vyndám a nasypu pokrájené kysané zelí. V hrníčku rozmíchám mouku v trošce studené vody, přidám papriku a zavařím do polévky. Nakrájím nějakou ostřejší klobásu a dám povařit. Nakonec přiliji smetanu a utřený česnek.
Maso natrhám na kousky a vrátím do polévky.
Uvařím vždycky veliký hrnec a trochu si schovám do mrazáku. Máme ji moc rádi a teď v zimě bychom ji mohli jíst pořád. S čerstvým chlebíkem nemá chybu.

Obrázek
Do slovenské zelňačky se přidávají sušené švestky, ale já si je dám raději zvlášť. Připadá mi, že tam jejich chuť zanikne.
:433:
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od Kouťák »

Jitko,dělám stejně,ale trochu jinak.
Příprava:-hrst sušených hub (předem namočit)
-uzená žebra,uzený bůček
-2 druhy klobás (alespoň jeden druh čabajka)
-cibule
-sádlo
-kysané zelí
- sůl,kmín,parika sladká,bobkový list,nové koření,pepř celý,najoránka,česnek
-2 střední brambory
-zakysaná smetana,hladká mouka
- Uzené uvařit,obrat maso,vývar nechat na polévku
-nakrájenou cibuli osmažit na sádle dorůžova,přidat nakrájené klobásy a orestovat
-přidat kmín,papriku,nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahnout
-zalít vývarem,přidat bobkový list,nové koření,celý pepř,uzené obrané maso,sušené houby,pokrájené kyselí zelí,pokrájené brambory,
dolít dle potřeby uzeným vývarem a nechat vařit,dokud nejsou brambory uvařené.
- dle potřeby dochutit,možno i kostkou zeleninového bujonu,kdo má rád přidat i kousek feferonky.
-přidat zakysanou smetanu s moukou s trochou polévky,aby to nehrudkovalo.
- nakonec přidat majoránku a krátce přejít varem na spojení chutí.
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od Javorka »

Tak to je hodně podobné. Navíc jsou houby a majoránka. S osmaženou cibulí to taky někdy dělám a myslím, že už jsem ji dělala i s houbama. Já ji taky pokaždé dělám jinak, do receptu se nekoukám. Ono to nakonec je vždycky dobré.

Podobně dělám i fazolovou polévku ze sušených fazolí nebo zelených fazolek. Tam není zelí, tak se musí polévka okyselit. Ale je taky výborná.
:433:
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od oreb1 »

Já dělám zelňačku ze sladkého i kyselého zelí, co zrovna je, většinou světlou bez papriky. Z kyselého dělám takhle: Opeču dohněda cibuli, na ní kmín a podleju vodou. Do ní přidám brambory na kostičky. Vařím doměkka, přidám zelí a opět vařím doměkka. Rozmíchám mouku v mléce nebo ve smetaně, naliju k tomu, povařím, přidám vejce a trochu ho rozmíchám, posolím a popepřím. Může se použít uzený vývar a mléko se může vynechat.
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od Marion108 »

Delam zelnacku stejne jako Oreb, jen pridavam susene houby
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od Janina »

Já dělám zelňačku jako :koutak: :slunce:
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od oreb1 »

Marion, hodně jídel vaříme stejně nebo podobně :usmev: .
Uživatelský avatar
gajdovka
Příspěvky: 180
Registrován: 10 říj 2018 10:35
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelňačka

Nový příspěvek od gajdovka »

já se hodně inspiruju Prostřenem,včera kyselica,super.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů