Zelňačka
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zelňačka
Do velkého hrnce dám vařit uzená žebra, nebo třeba kus uzené krkovičky nebo libový bůček. Přihodím i kus vepřového, co mám (krkovice, plec).
Vhodím celou cibuli (když si vzpomenu), bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Když je maso měkké, tak přidám na kostičky nakrájené brambory, maso vyndám a nasypu pokrájené kysané zelí. V hrníčku rozmíchám mouku v trošce studené vody, přidám papriku a zavařím do polévky. Nakrájím nějakou ostřejší klobásu a dám povařit. Nakonec přiliji smetanu a utřený česnek.
Maso natrhám na kousky a vrátím do polévky.
Uvařím vždycky veliký hrnec a trochu si schovám do mrazáku. Máme ji moc rádi a teď v zimě bychom ji mohli jíst pořád. S čerstvým chlebíkem nemá chybu.
Do slovenské zelňačky se přidávají sušené švestky, ale já si je dám raději zvlášť. Připadá mi, že tam jejich chuť zanikne.
Vhodím celou cibuli (když si vzpomenu), bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Když je maso měkké, tak přidám na kostičky nakrájené brambory, maso vyndám a nasypu pokrájené kysané zelí. V hrníčku rozmíchám mouku v trošce studené vody, přidám papriku a zavařím do polévky. Nakrájím nějakou ostřejší klobásu a dám povařit. Nakonec přiliji smetanu a utřený česnek.
Maso natrhám na kousky a vrátím do polévky.
Uvařím vždycky veliký hrnec a trochu si schovám do mrazáku. Máme ji moc rádi a teď v zimě bychom ji mohli jíst pořád. S čerstvým chlebíkem nemá chybu.
Do slovenské zelňačky se přidávají sušené švestky, ale já si je dám raději zvlášť. Připadá mi, že tam jejich chuť zanikne.
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7237 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zelňačka
Jitko,dělám stejně,ale trochu jinak.
Příprava:-hrst sušených hub (předem namočit)
-uzená žebra,uzený bůček
-2 druhy klobás (alespoň jeden druh čabajka)
-cibule
-sádlo
-kysané zelí
- sůl,kmín,parika sladká,bobkový list,nové koření,pepř celý,najoránka,česnek
-2 střední brambory
-zakysaná smetana,hladká mouka
- Uzené uvařit,obrat maso,vývar nechat na polévku
-nakrájenou cibuli osmažit na sádle dorůžova,přidat nakrájené klobásy a orestovat
-přidat kmín,papriku,nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahnout
-zalít vývarem,přidat bobkový list,nové koření,celý pepř,uzené obrané maso,sušené houby,pokrájené kyselí zelí,pokrájené brambory,
dolít dle potřeby uzeným vývarem a nechat vařit,dokud nejsou brambory uvařené.
- dle potřeby dochutit,možno i kostkou zeleninového bujonu,kdo má rád přidat i kousek feferonky.
-přidat zakysanou smetanu s moukou s trochou polévky,aby to nehrudkovalo.
- nakonec přidat majoránku a krátce přejít varem na spojení chutí.
Příprava:-hrst sušených hub (předem namočit)
-uzená žebra,uzený bůček
-2 druhy klobás (alespoň jeden druh čabajka)
-cibule
-sádlo
-kysané zelí
- sůl,kmín,parika sladká,bobkový list,nové koření,pepř celý,najoránka,česnek
-2 střední brambory
-zakysaná smetana,hladká mouka
- Uzené uvařit,obrat maso,vývar nechat na polévku
-nakrájenou cibuli osmažit na sádle dorůžova,přidat nakrájené klobásy a orestovat
-přidat kmín,papriku,nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahnout
-zalít vývarem,přidat bobkový list,nové koření,celý pepř,uzené obrané maso,sušené houby,pokrájené kyselí zelí,pokrájené brambory,
dolít dle potřeby uzeným vývarem a nechat vařit,dokud nejsou brambory uvařené.
- dle potřeby dochutit,možno i kostkou zeleninového bujonu,kdo má rád přidat i kousek feferonky.
-přidat zakysanou smetanu s moukou s trochou polévky,aby to nehrudkovalo.
- nakonec přidat majoránku a krátce přejít varem na spojení chutí.
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zelňačka
Tak to je hodně podobné. Navíc jsou houby a majoránka. S osmaženou cibulí to taky někdy dělám a myslím, že už jsem ji dělala i s houbama. Já ji taky pokaždé dělám jinak, do receptu se nekoukám. Ono to nakonec je vždycky dobré.
Podobně dělám i fazolovou polévku ze sušených fazolí nebo zelených fazolek. Tam není zelí, tak se musí polévka okyselit. Ale je taky výborná.
Podobně dělám i fazolovou polévku ze sušených fazolí nebo zelených fazolek. Tam není zelí, tak se musí polévka okyselit. Ale je taky výborná.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zelňačka
Já dělám zelňačku ze sladkého i kyselého zelí, co zrovna je, většinou světlou bez papriky. Z kyselého dělám takhle: Opeču dohněda cibuli, na ní kmín a podleju vodou. Do ní přidám brambory na kostičky. Vařím doměkka, přidám zelí a opět vařím doměkka. Rozmíchám mouku v mléce nebo ve smetaně, naliju k tomu, povařím, přidám vejce a trochu ho rozmíchám, posolím a popepřím. Může se použít uzený vývar a mléko se může vynechat.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zelňačka
Delam zelnacku stejne jako Oreb, jen pridavam susene houby
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- gajdovka
- Příspěvky: 180
- Registrován: 10 říj 2018 10:35
- Dal poděkování: 9 poděkování
- Dostal poděkování: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů