Steaky
Steaky
Docela se divim, ale nenasel jsem tema STEAKY
A zacnu rovnou trochu provokativne.
Mate pred sebou krasnou kytu z rocni jalovice a premyslite jak ji naporcovat.
Rozhodnuti padlo, nadelame steaky, poradne tluste, alespon 3cm, lepe 5cm+
OTAZKA: Budete je porcovat po vlakne, nebo pres vlakno? A proc?
Takze jaky je vas idealni steak? PRES VLAKNO?
Nebo PO VLAKNE?
A zacnu rovnou trochu provokativne.
Mate pred sebou krasnou kytu z rocni jalovice a premyslite jak ji naporcovat.
Rozhodnuti padlo, nadelame steaky, poradne tluste, alespon 3cm, lepe 5cm+
OTAZKA: Budete je porcovat po vlakne, nebo pres vlakno? A proc?
Takze jaky je vas idealni steak? PRES VLAKNO?
Nebo PO VLAKNE?
Think out of the box!
-
- Příspěvky: 759
- Registrován: 18 pro 2018 19:12
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Je potreba maso krajet tak aby se pokud mozno prerusilo co nejvic vlaken. Pak je maso krehci.
-
- Příspěvky: 759
- Registrován: 18 pro 2018 19:12
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4931 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Určitě přes vlákno, to na druhý fotce je kousek masa zvanej veverka a to tak vyrostlo, je to malý, tak se z toho dělá steak v celku - nikdo to tak nekrájel.
Ale můžete doplnit recepisy jak přesně biftek děláte. Mně se povedly snad dvakrát z pěti pokusů. Jestli si to dobře pamatuju, 4minuty každá strana na hodně rozpáleným, pak na sedm minut do trouby na 100 stupňů. To byl ten zdařilejší, bez tý trouby to bylo tuhý, i přes kvalitní maso. Z kýty se dělá z květové špičky, to je úplně nahoře. Z kvalitního vyzrálýho masa prý jde i ze zbytku kýty.
Víc na:
www.milujuhovezi.cz
Ale můžete doplnit recepisy jak přesně biftek děláte. Mně se povedly snad dvakrát z pěti pokusů. Jestli si to dobře pamatuju, 4minuty každá strana na hodně rozpáleným, pak na sedm minut do trouby na 100 stupňů. To byl ten zdařilejší, bez tý trouby to bylo tuhý, i přes kvalitní maso. Z kýty se dělá z květové špičky, to je úplně nahoře. Z kvalitního vyzrálýho masa prý jde i ze zbytku kýty.
Víc na:
www.milujuhovezi.cz
Re: Steaky
Slava steaky maji priznivce
Ten druhy obrazek jsem pouzil proto, ze jdem nedokazal vygooglit nejaky pekny kus masa jako steak po vlakne.
ALE ta myslenka je, ze kdyz delate pekny tlusty steak, tak vetsina lidi si ho jeste kraji na platky pri konzumaci. A prave tyhle posledni platky potrebujeme mit PRES VLAKNO.
Takze pokud urizneme tlusty steak pres vlakno, jak tady vsichni pisete. Tak pri konzumaci budete krajet platky a v nich budou vlakna o delce rovnajici se tloustce steaku. Neco jako tady na obrazku v pravo.
Pokud ale ten samotny steak ukrojite po vlakne, tak finalni rezy budou pres vlakno a tudiz idelani ke konzumaci.
Na obrazku vlevo.
Ono se totiz i v prekladu spatne rozlisuje ukon "ukrojit steak" a "ukrojit si ze steaku na vidlicku". I kdyz to druhe se casto oznacuje jako "final carving"
To dilema s teleci kytou bylo vloni moje vlastni. Nakonec jsem vymeknul, protoze jsem delal steaky pro vice lidi a vim ze to jsou konzervativci co by mi steaky po vlakne vytknuli. Ale priste uz se nedam, protoze pri konzumaci je to jasne lepsi obracene. Az ten finalni rez se pocita!
Ten druhy obrazek jsem pouzil proto, ze jdem nedokazal vygooglit nejaky pekny kus masa jako steak po vlakne.
ALE ta myslenka je, ze kdyz delate pekny tlusty steak, tak vetsina lidi si ho jeste kraji na platky pri konzumaci. A prave tyhle posledni platky potrebujeme mit PRES VLAKNO.
Takze pokud urizneme tlusty steak pres vlakno, jak tady vsichni pisete. Tak pri konzumaci budete krajet platky a v nich budou vlakna o delce rovnajici se tloustce steaku. Neco jako tady na obrazku v pravo.
Pokud ale ten samotny steak ukrojite po vlakne, tak finalni rezy budou pres vlakno a tudiz idelani ke konzumaci.
Na obrazku vlevo.
Ono se totiz i v prekladu spatne rozlisuje ukon "ukrojit steak" a "ukrojit si ze steaku na vidlicku". I kdyz to druhe se casto oznacuje jako "final carving"
To dilema s teleci kytou bylo vloni moje vlastni. Nakonec jsem vymeknul, protoze jsem delal steaky pro vice lidi a vim ze to jsou konzervativci co by mi steaky po vlakne vytknuli. Ale priste uz se nedam, protoze pri konzumaci je to jasne lepsi obracene. Az ten finalni rez se pocita!
Think out of the box!
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Tak jsem z toho jelen teda. Ja potrebuju mit na taliri maso mekky. Tudiz uz kdyz ho sundam z plotny musi byt mekky. A mekky maso udelam jen tak ze narusim vlakna. A to ze to pak na taliri krajim uz vpodstate obracene je jedno, protoze skvely steak se mi temer sam rozpada. aspon tak to mame radi my. a na steaky kupujeme tedy jen hovezi z argentiny a pekne uzrale a jen z vysokeho rostence. Jine maso, nedej boze z ceske kravy, se mi nikdy nepivedlo udelat tak lahodne a krehke. priste vyfotim.
Re: Steaky
Ale to maso ti nezmeklo protoze jsi ho nejak ukrojil. Mas proste kvalitu. Jsou rezy masa, ktere takhle benevolentni nejsou. Ale to neznamena ze z nich nemuze byt vyborny steak.
Co se pripravy tyce, experimentujeme doma ted se sous vide cirkulatorem. Delali jsme i sous vide jen tak v hrnci na plotne, ze se teplota hlidala rychlym teplomerem a vysledky byly perfektni. Ten cirkulator ma vyhodu ze si teplotu hlida sam, takze prave tvrdci kusy masa se proste nechaji delsi dobu az jsou akorat.
Co se pripravy tyce, experimentujeme doma ted se sous vide cirkulatorem. Delali jsme i sous vide jen tak v hrnci na plotne, ze se teplota hlidala rychlym teplomerem a vysledky byly perfektni. Ten cirkulator ma vyhodu ze si teplotu hlida sam, takze prave tvrdci kusy masa se proste nechaji delsi dobu az jsou akorat.
Think out of the box!
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Jooo tak to je vecicka na kterou v me mjni kuchyni uz misto neni. skoda, uzila bych ji taky.
Re: Steaky
To zadne misto nezabere My to mame polozene na lednicce. Pouzit se da v jakekoliv nadobe, ted zrovna delam srnci kotlet v kybliku na kamnech
Think out of the box!
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Ja mela za to ze je to cela spesl vanicka nebo tak neco. A je k tomu jeste potreba vakuovacka... :-/
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Steaky
Já teda žila v domnění, že maso po vlákně je filet a přes vlákno je steak. Je to nějak jinak a já jsem byla celou dobu v omylu?
Re: Steaky
my ty pytliky zahneme nahore pres hranu nadoby, takze ani nezavarujeme
kdyz se dela maly kousek, tak v mensi nadobe, velky kus ve velke. Jeste celou nadobu obalim rucnikem, at ma mensi tep.ztraty a mame mensi spotrebu
ad filet/steak, ja se priznam ze ceska terminologie me upne miji. Pro me je steak jakekoliv maso, co neni zakladni rez (treba cela kyta/plecko). Ktere je mekke a na zaver pripravy ma udelanou kurcicku (smazenim, grilovanim, nebo propanbutanem, to uz je jedno jakou technikou)
kdyz se dela maly kousek, tak v mensi nadobe, velky kus ve velke. Jeste celou nadobu obalim rucnikem, at ma mensi tep.ztraty a mame mensi spotrebu
ad filet/steak, ja se priznam ze ceska terminologie me upne miji. Pro me je steak jakekoliv maso, co neni zakladni rez (treba cela kyta/plecko). Ktere je mekke a na zaver pripravy ma udelanou kurcicku (smazenim, grilovanim, nebo propanbutanem, to uz je jedno jakou technikou)
Think out of the box!
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů