Stránka 1 z 2

Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 09:12
od Profesor1
Protože chystáme se sousedy gulášové odpoledne, tak bych měl prosbu o nějakou zajimavou vychytávku, příchuť, celkový recepr na KOTLÍKOVÝ GULÁŠ!
Už jsme to měli v plánu teď o víkendu, ale nemáme houby, nerostou :smutek: Pro mne jsou houby v kotlíkovém G. jedna z nejdůležitějších ingrediencí :vytlem: tak jsme to odložili.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 10:57
od PavelIV
Nic speciálního asi neporadím. Mě chutná nejvíc klasickej hovězí, recept si snad pamatuju ještě z norem ze školních let (hotelovka, maturita 1992).
Cibuli trochu tmavší než do zlatova, na tom orestovat maso, když je ze všech stran, přidat mletou papriku, promíchat, trochu pokrájených rajčat nebo protlaku, popř. kečupu, promíchat a zalít vývarem nebo vodou. Dusit maso do měkka, pak přidat česnek, majoránku a zahustit. Jo, na maso před restováním hodím kmín, nový koření a pepř, solím až když se to začne dusit.
Přece vlastně jednu fintu z poslední doby mám, ale občas na ní zapomenu :vytlem: - česneku o dost víc, na kilo masa klidně celou palici, nasekat na malý kousky a hodit na cibuli, chvilku před tím, než se tam dá maso. Chutná to o dost líp.
No a pravidlo, že skoro čím víc cibule, tím líp, je asi známý. Někdo říká kilo masa, kilo cibule, jiný zase, že hromádka nakrájenýho masa má bejt stejná jako hromádka nakrájený cibule. Já říkám: nebát se tam tý cibule dát ještě víc, guláš miluju :grilovacka:
Ale v kotlíku jsem to asi nikdy nevařil :nevim:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 11:23
od oreb1
Taky si představím recept na guláš, jak ho napsal PavelIV. I s tím česnekem, měl by se trochu opéct a pak přidat maso. Já někdy přidávám paprikové lusky. Nebo fazole. Nebo i zelené fazolky, cokoliv je po ruce. A do kotlíkového guláše taky podle mě patří všechno, co je kde na zahradě nebo v batohu. Ani toho masa tolik být nemusí. Podle mě tam patří i brambory.
Jo, a koření dávám trochu jiné. Po opečení cibule a česneku dám k nim kmín, koriandr a zázvor a taky je opeču. Pak maso a rajčata nebo kečup. A další koření už dávám přímo, neopékám.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 11:48
od nitraner
:PavelIV: 🤔
To bude tím, že :profesor: se ptal na něco úplně jiného.

Kotlíkovy gulaš je v podstatě polívka. Na Slovensku prostě guláš, v čechach kotlikovy guláš nebo gulašová polívka.
:profesor: byť kotlíkovy gulaš mám moc rád, neporadím. Jsem poze koncoví uživatel. 😂, byť mladosť sa bež ohňa a gulašu neobišla. 👍😂
A když se mě poprvé na Moravě zeptali jestli si dám gulaš, tak jasnačka, chceš chleba nebo knedlík, chleba😂 kdo to kedy videl jesť guláš z knedlou, a když se zeptali jestli chci cibuli, tak načo? Ta už je predsa v gulášu.
A když jej donesli na talířku, kukal som na tu hnedu omačku z tromi kuskamy masa ako vyoraná myš...
😂
:nitraner2:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 11:58
od xchipsy
Houby ráda sbírám, ale do huby bych to nedala :blazen: takže u nás se vaří zásadně bez hub. Navíc dělat mix "masového" guláše a houbového je barbarství, ty chutě se vzájemně tlučou a nevynikne ani jedna, takže buď s masem, nebo s houbama, ne obojí. Guláš děláme několikrát do roka (a je to taková typická myslivecká potravina, která je ideální pro nakrmení velkého počtu lidí, takže období naháněk a honů já osobně říkám období gulášové :blazen: a tak ho pak už nemůžu ani cítit...) Za mě je TOP guláš z divočáka, pak srnčí. Z "domácího" masa samozřejmě hovězí, ale vepřový je taky fajn.
Vychytávky asi žádné nemáme, děláme to prostě tak, aby nám to chutnalo, takže hooodně cibule, pak maso s kořením, dusit a míchat, pak poctivý vývar (nikdy vodu!) a vařit a vařit, než je masiko měkounké. Samozřejmě pivko (během vaření na žížeň, ale i do hrnce :bublina: Zahuštění podle potřeby (když vaříme vývar z kostí, pak obereme a oškrábeme zbytky masa, to si zamrazíme a až se pak vaří guláš, tak to ke konci přidáváme, často to hodně pomůže právě že už pak není třeba tolik zahušťovat moukou). Jelikož vaříme vždy min 20 litrů, což rozhodně nesežereme hned, tak to jde druhý den do mrazáku (a já ho radši stejně jím až ten druhý den, protože když se to "naleží", je to chuťově mnohdy úplně jiné - lepší - než ihned po dovaření - v tom bacha na koření! když se to během vaření zdá být už dost slané a ostré, tak druhý den to bude skoro přesolené a pálivé jak čert..) , ale po dovaření se samozřejmě musí vymíchat (miluju - ironicky myšleno - když se začne vařit až pozdě odpoledne, hotovo je pozdě večer a já pak ještě do půlnoci i dýl chodím míchat v hrnci :hrabeti: ale je to nezbytné, jinak to zkysne a můžete to vylít do hnoje...

Jo, ještě jsem si vzpomněla na jednu vychytávku - na táboře jsme vždy měli soutěž ve vaření kotlíkového guláše, základ byl ten, že se uvařila gulášová polívka z pytlíku, pak se do toho přidaly brambory a bylo hotovo :jakoby: Dneska to vidím jako strašnou prasárnu, ale tehdy, když nám bylo dvanáct, třináct...jsme byli nadšení, jaká je to bašta :))

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 14:13
od Profesor1
Jj, máte všichni pravdu, ale guláš je guláš a kotlíkový guláš je kotlíkový guláš :vytlem: Tak že tam patří opravdu všechno i houby + maso a nepočítá se to jako zločin :vytlem:
Kotlíkový je takové odlehčení, kdy na zahradě je zábava , nad ohněm visí kotlík v kterém se vaří základ a postupně si každý mezi řečí vzpomene, co by tam ještě šlo přidat :vytlem: Nesmí to být ani guláš, ani gulášovka. :vytlem:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 14:34
od nitraner

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 14:47
od přezdívka
Já bych v tom zas takový rozdíl neviděla. Je to prostě guláš, který je místo v hrnci na plotně vařený v kotlíku nad ohněm. Guláš je pokaždé jiný, i když se zdá, že ho dělám pořád stejně.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 15:16
od Hhippie
Myslim, ze do kotlikoveho gulase patri i vnitrnosti... :mrk:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 15:32
od Profesor1
Když nemám bravčovů masť, může být měsíčková? Nebo indulóna? :)) :)) :))
A hrýýýýby tam naozaj súúúúúúú! :usmev:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 16:52
od Janina
Něco jako když pejsek z kočičkou pekli dort. :jakoby:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 10 črc 2019 17:09
od nitraner
:profesor: 😂 stačí aj indulona. Na niektoré papule je bravčovej masti škoda. :)) :)) :))
:nitraner4:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 14 črc 2019 23:30
od oreb1
Feťáci pekli na Induloně topinky, tak se na ní dá cibule opéct taky :usmev: .

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 14 črc 2019 23:45
od Hhippie
To nevim tedy... nebude olej daleko levnejsi, nez Indulona..? Ono se povida veci... :jakoby:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 15 črc 2019 06:43
od PavelIV
Mohlo jít spíš o to, že byla indulona k dispozici a olej by se musel koupit.
To mi připomíná opatřování si chlastu na vojně - Iron přecezenej přes chleba, nebo Alpský ryzlink :)) (obojí znám jen z doslechu, já bych to do huby nevzal)

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 15 črc 2019 07:42
od Profesor1
Jj, vojna, i pitralon byl prý "přecezený " přes chleba pitnější :vytlem: . Následný dech daného konzumenta byl opravdu kouzelný :soufl: :vytlem:

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 15 črc 2019 17:26
od oreb1
Indulona dřív obsahovala nějaké omamné látky a nebyl jiný způsob, jak ji pozřít. Myslím, že dnes už je nemá, ale nevím.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 15 črc 2019 18:33
od přezdívka
Jsem zvědavá, byl kotlíkový guláš nebo nebyl? A co jste do něj všechno dali? Pochlubte se.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 16 črc 2019 00:37
od Profesor1
Teprve bude, začíná úplněk, tak snad začnou růst, aby tam byly i houby.

Re: Guláš stokrát jinak

Napsal: 16 črc 2019 09:30
od MartinR
Tož mám z toho tady v hlavě pěknej guláš... :hihi:
Zrovna předevčírem jsme měli guláš z našeho Ferdy což byl houser. (letos se chlapsky neosvědčil tak holt musel jít). Sice se musel vařit o chvíli víc ale stálo to za to! :bublina:
Jinak vynikající je z brakovanejch ovcí, u nás v podstatě z nich neděláme nic jinýho.