Kdoulový sýr - Membrillo

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Stefanos
Příspěvky: 37
Registrován: 03 lis 2018 09:35
Kontaktovat uživatele:

Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Stefanos »

Děláme každý rok, výborná záležitost. Kdoule sklízím cca v půlce října podle počasí. Nechám týden dva ještě dojít ve sklepě. Pak vykrájím jádřince, nakrájím na menší kousky a lehce povařím, aby změkly. Potom propasíruji a propasírovanou hmotu dám zpět vařit na velmi mírný oheň cca 4 hodiny. Když je hmota dost tuhá, přidám cukr (300-400 g na 1 kg kdoulové hmoty) a dále odpařuju než hmota úplně zhoustne. Nakonec dám hmotu do vymazaného pekáče na buchty a ještě několik hodin suším v troubě na 50 stupňů. Vzniklou tuhou hmotu nakrájím a zabalím do pečícího papíru a alobalu a šup do lednice (kde ale moc dlouho nevydrží). Exkluzivní s topinkou nebo toustem + plátek dobrého tvrdého sýru + plátek membrilla!

Zkoušel jsem i zdravější variantu bez cukru (s medem), chce to podstatně déle odpařovat anebo se smířit s kašovitější konzistencí. Mě osobně to nevadí, protože do bílého jogurtu je to skvělé.

Obojí vydrží v ledničce až 6 měsíců (teoreticky:))
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Tak o tomto jsem ještě nikdy neslyšela, mám letos kdoulí plný koš, zatím provoňují dům. Rozhodně to vyzkouším.
Našla jsem toto ilustrační videjko.
Stefanos
Příspěvky: 37
Registrován: 03 lis 2018 09:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Stefanos »

Je dobré přidat nadrcené ořechy nebo třeba pár lístků máty pro zvýraznění...

Já sklidil letos 2 metráky kdoulí, většina šla do kdoulovice :drink:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Já mám jeden stromek. :slunce: Ale zas třicet švestek.
Co bys řekl o založení vlákna o kvasu? Z různého ovoce? Napsal bys tam o kdoulovici?
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Javorka »

To vypadá dobře, ale ze dvou to dělat nebudu. :lol:
:433:
Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 1157
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 234 poděkování
Dostal poděkování: 519 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Bekkky »

Tohle dělala naše babička. Byla jsem malá, tak nevím jak to skladovala, ale bylo to stále tužší, jak to leželo a na jaře už to bylo jako žvýkačka. Mamka tomu říkala odstraňovač plomb. Ale mě to děsně chutnalo.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Tak naše první membrillo.
Přílohy
20181208_123816.jpg
20181208_171915.jpg
20181208_211757.jpg
20181208_211819.jpg
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4625
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1899 poděkování
Dostal poděkování: 4109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Jen se ujistím - používáte kdoule - Cydonia, nikoliv kdoulovec - Chaenomeles
:dad:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od oreb1 »

DAD, myslíte, že by to šlo i z kdoulovce? Já zatím plody používám jen na osvěžení vzduchu, voní i scvrklé a hnědé.
Vzhledem k tomu, že nad plody kdoulovce i kozy ohrnují nos, ohrnula jsem taky ;) .
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Ne z kdoulovce by to nešlo, používám kdouli. Cydonia pyriformis
Přílohy
44339372_336792870415534_2194480932499488768_n.jpg
43952333_505196326616053_7684206322341904384_n.jpg
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od oreb1 »

Teď jste mě tak vyvedli z míry, že si říkám, jestli kromě velikosti je v tom nějaký podstatný rozdíl. Voní skoro stejně, suché nešťavnaté jsou taky stejně, nedobré jsou stejně. Za syrova. Jedovaté nejsou ani ty z kdoulovce. Ale nechce se mi to zkoušet, už jich nemám dost, navíc bych neměla porovnání, jaké je to z kdoulí pravých a nepravých. Ale někdo někdy by to mohl zkusit. Nebo to někdo zkoušel?
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Javorka »

Zajímalo by mě, jak Membrillo chutná. Dá se to k něčemu přirovnat?
:433:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Javorko, moje membrillo chutná jako horší hrušková povidla. Tím chci říct, že hrušková povidla pečená v troubě jsou řádově lepší. Je to sladké a má to hezkou barvu.
Uživatelský avatar
Javorka
Příspěvky: 1698
Registrován: 14 říj 2018 18:10
Dal poděkování: 1752 poděkování
Dostal poděkování: 737 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Javorka »

Tak si raději zasadím tu plánovanou hrušeň. :kyticka:
:433:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Janina »

Letos byl kdoulí košík, máme plotnu, vykrájel je pan Bosorka, takže vlastně o nic nejde. Ale neoslnilo mne to, je to velmi populární ve Španělsku. Tak zkusila jsem.
My milujeme na sýr džem z černého rybízu, je to dobré, pikantní.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Jana P. »

A zase ty kdoule!
Přílohy
9CA2A149-3F53-404A-858F-98D3A00C5D90.jpeg
A4BC8E32-9FD9-4004-9BD9-CB54AF504FF0.jpeg
253E8D27-3B39-4BED-8C84-78B2E2C8A5CB.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11576
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5321 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Hhippie »

No… Jani… když Tě extra neoslnil džem z nich a máš dostatek jiného ovoce… co letos s takovouhle úrodou? :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Františka. »

Dát sežrat zvířatům.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Jana P. »

Kdoule jsou velmi tvrdé, kdo by to žral ?
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdoulový sýr - Membrillo

Nový příspěvek od Františka. »

Ovce, králíci. Určitě byste na něco přišla.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů