Nakládaná červená řepa.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Janina »

Prvně vysetá řepa už dorostla. Rozhodla jsem se ji naložit, protože ji máme moc rádi. Ve sklepě je teplo, na uskladnění na zimu je brzy.
Řepu jsem ve slupce uvařila, oloupala, pokrájela na plátky, svařila nálev Pikanta, do sklenice jsem dala pár semínek anýzu a křen. Dělala jsem poprvé. Máte nějaké osvědčené recepty?
Přílohy
řepa.jpg
řepa1.jpg
řepa2.jpg
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Tada »

Řepu uvařit, oloupat,nakrájet na kostičky svařit sladkokyselý nálev, a my ještě přidáváme zelí normálně nastrouhané nahrubo, a cibuli nakrájenou na menčí kousky, asi v poměru 3 kg řepy 3 kg zelí a 1kg cibule. Smýchat, nacpat do sklenic a zavařit a pak už můžeme s radostí konzumovat. :hura:
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Jana P. »

A právě nálev by mne zajímal podrobněji , bývá chuťově jiný než na okurky. Děkuji
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Tada »

Ne nálev je uplně stejný ( sladkokyselý jak jsem psal výše.)
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4931 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od PavelIV »

Taky žena dává stejnej nálev jako na okurky
:PavelIV:
hodek
Příspěvky: 70
Registrován: 10 dub 2019 21:50
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 148 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od hodek »

Máte-li přebytky řepy, zkuste u nás oblíbený recept:
2 kg bílého krouhaného zelí
1 kg syrové červené řepy nastrouhané na okurkovém struhadle
20 dkg cibule též strouhám
smíchat a zalít vychladlým nálevem z 1/2 l vody, 3 dcl octa, 20 dkg cukru s 2 rovných lžic soli
nechat den uležet, pak dát do sklenic a sterilovat jako okurky
možno používat stejně jako třeba čalamádu
Z bílého zelí vyrobíte krásně červené :)
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od arus »

Příprava červené řepy na zítřejší zavařování. Zkouším nový recept. Řepu mám naloženou v sladkokyselém nálevu.
DSCF9548.JPG
:arus:
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

Včera jsem udělala pár skleniček klasicky ve sladkokyselém nálevu plus fenykl. Manžel by chtěl řepu ala kvašené zelí. Neděláte někdo?
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Františka. »

Já jsem kdysi udělala něco podobného, ale byla to směs červené řepy a krouhaného zelí. Nejsem si jistá, jestli řepa dokáže zkvasit jako zelí jen tak sama, když má tolik cukru, takjsem radši přidala zelí. Bylo to dobré, ale měli jsme to spíš jako čerstvý salát, snědlo se to hned, jak tozačalo být příjemně kyselé.
Uživatelský avatar
irčan
Příspěvky: 2771
Registrován: 28 črc 2019 14:43
Dal poděkování: 983 poděkování
Dostal poděkování: 401 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od irčan »

Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

Díky za zkušenosti a tipy. Ještě že jsem se zeptala, to by bylo pak zklamání. Malochov nezklamal! :vytlem:
Uživatelský avatar
irčan
Příspěvky: 2771
Registrován: 28 črc 2019 14:43
Dal poděkování: 983 poděkování
Dostal poděkování: 401 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od irčan »

Neco vo kvašení všeho možnýho:

https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=83&t=867
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

Díky za tip. Zaujala mě tam ta syrovátka. Možná by šla samotná řepa, kdyby se přidala syrovátka.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Františka. »

Možná jo, já ji lila na houby, aby zkvasily. Jestli se dají udělat houby i bez ní, to nevím.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

Tak jsem nakonec naložila řepu do syrovátky po tvarohu, naředila vodou plus sůl. Pro jistotu jsem přistrouhala i trochu gigantu. Už je uleželá a musím říct, že je to moc dobrý salát. :souhlas:

Kromě toho jsem ještě zavařila pár sklenic nastrouhané řepy ve sladkokyselém nálevu. Tu jsem ale nejdřív upekla v alobalu do poloměkka. Bude na přílohové zelí k masu. A pak jak už jsem psala klasická sterilovaná řepa ve sladkokyselém nálevu s fenyklem.

Zbytek řepy už nechám na průběžnou spotřebu. Momentálně ujíždím na salátu z pečené řepy: pečená řepa na kostičky, čerstvý kozí sýr, cibule, sladkokyselý nálev, olivový olej, sůl, pepř, bylinky. Na a až se ještě ochladí, přijde na řadu boršč. :souhlas:
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Jana P. »

Ty jo tleskám. :ruzicka:
Taky mám moc ráda ŕepu Savarko. Nechávám ve sklepě a v zimě peču. A naloženou často jako příloha.
Příští rok chci vypěstovat ještě více. :andel:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

No, já se přiznám, že pro mě je červená řepa objevem sezóny. Máme sousedku z Ukrajiny a vždycky jsme od ní nějakou dostali a stačilo nám to. Letos poprvé jsme vyseli i my. Když jsem viděla, kolik se urodilo, říkala jsem si, co s tím budeme dělat. Ale fakt nám zachutnala a už jsme jí stihli dost sníst ještě před zimou. Takže příští rok už je zase v osevním plánu. :souhlas:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11578
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5324 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Hhippie »

A mě tak moc láká, ale ještě jsem se neprokousala k tomu se jí naučit upravovat. Mám pocit, že když už je, tak je jí moc a pak jí nikdo nechce… :smutek:
Jo a zkoušela jsem jí uskladnit do sklípku, ale rychle osychala, tak jsem jí tedy spotřebovala. Ale bylo jí maličko, tak to nevadilo.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Profesor1
Příspěvky: 8384
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Profesor1 »

Od cca 5 minuty je červená řepa.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ ... 160030005/
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládaná červená řepa.

Nový příspěvek od Savarka »

Hhippie píše: 18 lis 2021 18:14 A mě tak moc láká, ale ještě jsem se neprokousala k tomu se jí naučit upravovat. Mám pocit, že když už je, tak je jí moc a pak jí nikdo nechce… :smutek:
Jo a zkoušela jsem jí uskladnit do sklípku, ale rychle osychala, tak jsem jí tedy spotřebovala. Ale bylo jí maličko, tak to nevadilo.. :promin:
Řekla bych, že je to o tom rodinu na řepu pomalu naučit. Začala bych používáním řepy jako dekorace, její rudá barva pěkně oživí talíř. Může se upéct nebo uvařit, oloupat a vždycky pár plátků přidat jako oblohu jen tak nebo lehce posolit a pokapat olejem. Co se týče chuti, myslím, že může být atraktivní i pro děti, protože je sladká. Stejně tak mám zkušenost, že se dětem líbí řepa v pomazánce - když se smíchá s nějakým bílým pojivem (pomazánkové máslo, jogurt, zakysanka apod.), je z ní krásná růžová pěna. Já bych do takové pomazánky přidala ještě cibuli nebo i česnek, v případě potřeby dochutit solí a citronovou šťávou. Když se všechny suroviny nasekají v sekáčku, je pomazánka hned hotová.

A když už si na chuť řepy zvyknou, pustila bych se do jídel, kde je řepa základ jako třeba salát z řepy s čerstvým sýrem nebo boršč. Taky všem většinou chutná pečená zelenina - na hranolky tvrdší zelenina jako mrkev, petržel, celer, kedlub - a řepa (syrová), promíchat s olejem - dá se přidat na hranolky špek nebo anglická - a upéct v nízké vrstvě na plechu. Jíst jen tak s pečivem nebo když zbyde, smíchat s těstovinami. No a letos jsem objevila využití jako náhražka kyselého červeného zelí. Buď kysaná a nebo zase pečená či vařená nastrouhaná se sladkokyselým nálevem.

A když už rodina bude řepu úplně milovat, vytáhla bych k šunkoflekům, rizotu apod. místo kyselých okurek sterilovanou řepu na kostičky s fenyklem - a už si nikdo ani nevzpomene, že tuhle lahodu kdysi odmítal jíst ve školní jídelně. :usmev:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů