Švestkové knedlíky
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Tak to těžko říct. U nás se švestkové dělaly z bramborového, jablkové z tvarohového. ostatní jak kdy. Takže já bych Ti napsala to bramborové a třeba ho i znáš. Brambory uvařené ve slupce necháš vychladnout, nastrouháš na jemném struhadle, smícháš s hrubou moukou, aby se těsto nelepilo, ale nebylo jako guma. Těsto neskladuj nebo zřídne a nedá se s ním pracovat. Dáš vařit vodu. Vyválíš hada, nakrájíš kousky a do každého kousku zabalíš švestku. Když máš zabaleno, dáš je vařit, odmícháš ode dna a necháš vařit, dokud nevyplavou na povrch. Vytáhneš a pomastíš, aby se neslepily.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
A ty tvarohové:
Do mísy vysypeš tvaroh, přidáš na 1 tvaroh jedno vejce, špetku soli, asi lžíci cukru a másla. Přisypeš hrubou mouku a uhněteš. Mouky musí být tolik, aby se těsto nelepilo a nebylo moc tuhé. Je-li moc tuhé, přidej trochu mléka. A zbytek je stejný s tím rozdílem, že tohle těsto můžeš klidně schovat na příště, když Ti zbyde.
Do mísy vysypeš tvaroh, přidáš na 1 tvaroh jedno vejce, špetku soli, asi lžíci cukru a másla. Přisypeš hrubou mouku a uhněteš. Mouky musí být tolik, aby se těsto nelepilo a nebylo moc tuhé. Je-li moc tuhé, přidej trochu mléka. A zbytek je stejný s tím rozdílem, že tohle těsto můžeš klidně schovat na příště, když Ti zbyde.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Tak tak, oreb to dobře píše. Já bych do těsta dala ještě vejce. A pozor, z nových brambor se knedlíky nemusí dělat nejlíp. Když tak trošku škrobu přidat.
Zde od Cuketky i z videjkem.
https://recepty.cuketka.cz/svestkove-knedliky/
Zde od Cuketky i z videjkem.
https://recepty.cuketka.cz/svestkove-knedliky/
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Dnes jsem dělala z tvarohového těsta. Na tvarohové těsto dávám polohrubou mouku a na bramborové hrubou s trochou dětské krupičky. No a jelikož v knedlíkách maso nemusím, tak nejdřív vyloupu pecky. Když je to klasická česká švestka, tak ji potom dám celou. Velké dávám jenom půlky a meruňky taky půlky.
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Používám oba. Ten ve vaničce, když je pár dní v ledničce, tak se nic nestane. Někdy z něj vystoupne syrovátka, tak ji vyleju. A použiji menší vejce. Ten v alobalu taky přes vrch balí to igelitové folie, takže všechna syrovátka zůstane v tvarohu. No a když je jenom v alobalu a hned se nezpracuje, tak se na něm udělá smradlavý sliz. To je pak tak akorát na rozhudu. A tu nemám moc ráda. Dalo by se říct, že už musí být nouze nejvyšší, abych si ji vzala.
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Já dělám těsto tvarohovobramborové.
Uvařené brambory, tvaroh, vejce, hrubá mouka, sůl.
Těsto rozválím, nakrájím na čtverce a zabalím švestky.
Uvařené brambory, tvaroh, vejce, hrubá mouka, sůl.
Těsto rozválím, nakrájím na čtverce a zabalím švestky.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Nejdřív bych asi zkusila ty tvarohové. potom ty míchané tvaroh s bramborama a nakonec bramborové. Bramborové těsto je prevít. To chce fakt zkoušet pokus omyl, až se příjde na ten správný postup. Jak jsem stará, tak nedokážu udělat bramborové knedlíky přílohové, co se krájí na plátky. Naučila jsem se dělat bramborové špalíčky a ty mě docela jdou. Takže, když je psaná příloha bramborový knedlík, dělám bramborové špalíčky. Nemusí se tak dlouho vařit, když vyplavou jsou hotové .
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Já bych řekla, že bramborové knedlíky (přílohové) umím dost dobře. Ale z nových brambor, to někdy jde opravdu blbě. Naposled se mi při vytahování z vody jeden skoro rozsypal. Ale dobrý byl, můj muž si pochvaloval, že jsou jako obláčky.
Já zase bojuju s houskovými knedlíky.
Já zase bojuju s houskovými knedlíky.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Takže nok?
Nic na tom není, jen to chce mít v ruce nebo oku tu správnou hustotu těsta. Vařím 25 min., problém nebyl snad nikdy, pokud se kuchař někde nezapomněl a nerozvařil.
Nic na tom není, jen to chce mít v ruce nebo oku tu správnou hustotu těsta. Vařím 25 min., problém nebyl snad nikdy, pokud se kuchař někde nezapomněl a nerozvařil.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4625
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 1899 poděkování
- Dostal poděkování: 4109 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Tvaroh používáme domácí, z kozího. Do těsta i na posyp.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Jen jestli vy to, holky, nechcete mít moc dokonalý. Dělám to všechno do oka.
Kynuté houskové, hrubka, droždí, vejce, teplá voda, sůl, tvrdší rohlík. Mouka do mísy, cca půl kila, droždí, půl kostičky, rozmíchat v teplé vodě, vejce na mouku, vzešlý kvásek přilejt, přidat teplou vodu, osolit, zadělat. Pokrájet rohlík, přizadělat do těsta. Kynout. Když chvátám, tak rovnou ve tvaru knedlů.Přikrejt utěrkou. Do pekáče na husu dát vařit vodu. Osolit. Vykynuté knedle dát do vroucí vody, vařit 20 minut, v půli otočit. Krájet nití.
Kynuté houskové, hrubka, droždí, vejce, teplá voda, sůl, tvrdší rohlík. Mouka do mísy, cca půl kila, droždí, půl kostičky, rozmíchat v teplé vodě, vejce na mouku, vzešlý kvásek přilejt, přidat teplou vodu, osolit, zadělat. Pokrájet rohlík, přizadělat do těsta. Kynout. Když chvátám, tak rovnou ve tvaru knedlů.Přikrejt utěrkou. Do pekáče na husu dát vařit vodu. Osolit. Vykynuté knedle dát do vroucí vody, vařit 20 minut, v půli otočit. Krájet nití.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Švestkové knedlíky
Pardon, přibyl kluk.
Jo, jde o konzistenci těsta. Jak to čovek jednou vidí, tak to jde samo.
Jo, jde o konzistenci těsta. Jak to čovek jednou vidí, tak to jde samo.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů