Stránka 1 z 2

Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 13 zář 2019 19:52
od Janina
Vzala jsem celer, mrkev, natě vše omyla. Celer a mrkev pokrájela , dala do pekáče na trochu oleje a pekla, nevím, tak půl hodiny. Na 180. Pak jsem do sáčků dala pokrájenou petrželovou a celerovou nat, k tomu prochladlou zeleninu a zamrazila.
Dejme tomu, že bych vařila dvě polévky týdně, v zimě, potřebuji tedy kolem 40 sáčků zeleninové směsi. Zatím mám 6.
Jak to děláte vy?
Obvykle skladuji mrkev v písku a celer ve sklepě, nemrazím, ale letos hryzci silně útočí, do října by nezbylo nic.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 13 zář 2019 21:37
od DAD David Abrahám
Mrkev na plátky a kostičky,
petržel a kedlubny na kostičky
Rajčata, jahody, borůvky, rybízy a maliny v celku
Fazol na kousky i v celku
Paprika bez jádřinců v celku
Květák po růžičkách
Petržel naťová a pažitka na drobno nasekaná
další domácí zelenina a drobné ovoce do mrazáku nejde

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 13 zář 2019 21:38
od Janina
Prima dade a jen tak, syrové? Neoblanšírované?

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 13 zář 2019 21:45
od DAD David Abrahám
Jen syrové. Kuchařka si s tím musí poradit :usmev: . Ono v době sklizně je vždy i jiná práce a tak se dost spěchá. Fazolky by šli předvařit, cibule předsmažit atd.
Zapomněl jsem na hrášek jak cukrový a tak kuličkový.
Jsem konzument, né kuchařka :blazen: .

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 15 zář 2019 10:28
od Tedysek
Letos první pokusy...
Mrkev, celer, petržel, květák (ten na růžičky) pokrajim na kostky, hodimdo vroucí vody na cca 3min, pak podproudem studené vody svhladim. Nechám chvilku okapat a stěhují do sáčku a do mrazáku.
Papriku co chci a vaření, tak taky na kostky,...
Zbylou papriku v celku bez seminek bez vaření.
Dýni na kostky bez vaření. Ovoce tak jak je...jen meruňky a švestky a takové bez pecek. Třešně v celku.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 27 zář 2019 23:24
od Janina
Kopr na devět koprovek je v mrazáku. :usmev:
Přes léto furt nerost a nerost. Tak jsem ho před nedávnem vysela do skleníku, takhle dozadu, po okurkách. Krásně vzrostl.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 09:43
od Savarka
Dělám téměř přesně tak jako Tedýsek. Jen nemrazím papriky (protože jich nemám dost, ne že by to nešlo :vytlem: ) a zrušila jsem mrazení dýně na kostky. Pokud mám velkou dýni, pokrájenou upeču a rozmixuji na pyré, které mrazím (i když by šlo určitě i zavařit). Většinou mám ale jen malé a ty spotřebovávám po jedné, vydrží v pokojové teplotě až do jara.

Co se týče blanšírování, určitě doporučuji. Dřív jsem mrazila zeleninu (hlavně mrkev) syrovou a ztratila barvu, chuť, strukturu. Posledních pár let blanšíruji a kvalita nesrovnatelná. Vhodím pokrájenou zeleninu do vroucí vody, co nejrychleji znovu uvedu do varu, minutku, dvě povařím (záleží na druhu zeleniny), vyndám cedníkem a přehodím do hrnce s ledovou vodou (ideálně i s kostkami ledu). Když se zelenina zchladí, dám na cedník okapat a zamrazím v sáčcích. Dokonce se mi takhle podařilo jeden rok zamrazit i cuketu na plátky (bylo výjimečně dost místa v mrazáku :vytlem: ) a byla jsem překvapená, jakou si zachovala kvalitu (používala jsem pak na pizzu a slané koláče). Cuketu jsem ale mrazila na táccích a po zamrazení sesypala do sáčků.

Zajímavá je varianta se zapečením zeleniny místo blanšírování, asi vyzkouším. :souhlas: Pečená zelenina mi přijde do polévek a omáček chuťově nejlepší, ale s čerstvou zeleninou se mi s tím většinou nechce dělat.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 10:05
od Janina
Díky Savarko za zkušenosti. :souhlas: Také blanšíruji, například fazolky. Jeden rok jsem udělala skorem 50 balíčků, přejedli jsme se a už je mnoooohem menší zájem. :vytlem: Dělám tak do deseti a letos ani to ne. Pěstovala jsem keříkovou fazoli na semena, musím ještě vyluštit.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 10:27
od Hhippie
Jani, ty plasty, co na to pouzijes, jsou nejak znovu pouzitelne? :nevim:
Me ti totiz trha srdce. :nesouhlas: Mame vakuovacku, takze je fakt, ze maso do mrazaku vakuujeme, protoze dele vydrzi. Prezentuji ty folie i jako znovupouzitelne. Ale to jsem se zatim nenaucila...
Ale zeleninu se snazim davat do krabicek co kde posbiram... jsou taky plastove, ale daji se pouzit xkrat (treba od velkych baleni zmrzlin z obchodu).
Ale mnohe veci proste jinak nez plastem pohodlne vyresit neumim :smutek: Treba chleb z hadroveho pytliku stejne doma prendam do igelitu, aby vydrzel dele cerstvy... :nevim:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 10:29
od Savarka
Fazolky miluju. :souhlas: Jenže bohužel jen já, takže je taky už nedělám. Další takovou "delikateskou" je růžičková kapusta. Dle mého ideální zelenina, nemusí se řešit skladování, protože vydrží přes zimu na záhoně, ale kromě mě to nikdo nechce jíst :plac:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 10:41
od Hhippie
Savarko: clovek musi i sam sobe obcas udelat radost :souhlas: Preci uvarit si jako prilohu navic ruzickovou kapusticku jen sama pro sebe, neni zadny hrich ani moc prace na ic :mrk:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 13:36
od Savarka
Hhippie, díky za milá slova. :usmev:

Já ani tak nemyslím vaření, ale spíš pěstování. Líbí se mi myšlenka co největší soběstačnosti a samozásobení. Ze začátku mi to přišlo snadné, člověk se postupně naučí co nejefektivněji využít svoje zdroje (myslím tím hlavně půdu, ale i třeba čas, sílu, prostě veškeré hmotné i nehmotné zdroje) a tím směřuje k větší a větší soběstačnosti. Jenže jsem zjistila, že aby to opravdu fungovalo, musí tuhle myšlenku sdílet oba partneři. S manželem máme oba rádi dobré jídlo, ale zatímco mě uspokojí už jen to, že je zdravé, z našich vlastních zdrojů a že je jako třeba u té kapustičky snadno "skladovatelné", manžel tohle hledisko nevnímá. Myslím, že je to tak trochu chlapský pohled na věc a svým způsobem ho chápu a jsem ráda, že někdo vyvažuje můj sklon k extrémizmu :vytlem:

Takže do své ideologie :vytlem: soběstačnosti jsem musela zařadit i pravidlo: pěstovat, chovat, produkovat to, co se doma opravdu sní. Nemá smysl mít plný mrazák a spíž něčeho, co pak jím jenom já, aby se to nezkazilo. :vytlem:

Ale jo, udělat sama sobě radost, mít takovou tu zdravou sebeúctu, v tom s tebou souhlasím, to je potřeba jako sůl. :usmev:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 13:49
od Hhippie
Savarko, ja jsem taky musela neco takhle vyradit. Tim si asi projde kazdy. Napr.ze zvyku jsem kazdorocne sela redkvicky, protoze rostou samy, ze, ale vzhledem k tomu, ze at jsem pestovala jakekoli a kdekoli, byly vzdycky palive a nikdo je nejedl, tak jsem je pestovat prestala. To same musim udelat s kedlubny. Nestihneme je apotrebovat, kdyz jsou mlade a pak uz se nedaji jist. Tak je mam doted na zahonku a postupne skrmim kralikum... :usmev:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 14:34
od Savarka
K těm kedlubnám - z tohoto důvodu už se několikrátý rok chystám vyzkoušet postupné vysévání (nejen kedluben), aby se dalo sklízet postupně celou sezónu, ale nějak na jaře vždycky zapomenu nebo možná jak vidím ten krásný prázdný záhon, neodolám a celý ho zasypu. :stydim: Má s postupným výsevem někdo zkušenosti? Jakou zeleninu takhle pěstujete? Odkdy dokdy vyséváte a v jakých intervalech? Občas jsem tedy zkusila něco vysít během léta pro podzimní sklizeň, ale nikdy z toho nic nebylo. Nevím, jestli to bylo nevhodným počasím při výsevu nebo vyčerpanou půdou po předchozí sklizni a je potřeba záhon trochu pohnojit nebo nevím...

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 17:23
od Javorka
Zrovna fazolky se dají vysévat i později. Dokonce bych řekla, že z pozdějšího výsevu mám lepší úrodu.

Obrázek

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 28 zář 2019 18:40
od Janina
Dávku kopru na jednu koprovku zabalím do alobalu. To je hliník. Do sáčku do mrazáku dám dvě dávky. Poté všechny sáčky s koprem do plastové krabice. Sáčky je možno používat neomezeně, nejsou nijak špinavé.
Když jsme byli malí moje matka vymývala sáčky od mléka a dávala v nich věci do mrazáku a to opakovaně. I jiné plastové sáčky, pokud měla jaké, vymývala a užívala opakovaně. Vakuovačku zatím nemám.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 14 říj 2021 14:34
od Jana P.
Letošní plněné papriky na zimu. :usmev:
Maso je jehněčí. Nyní je peču a pak je uložím po čtyřech do mrazáku.

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 14 říj 2021 14:50
od Kouťák
Jani,hezké.Přidej ještě pátou až přijedu. :vytlem:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 14 říj 2021 15:38
od Jana P.
:usmev:

Re: Mrazíme zeleninu. Až se zima zeptá.

Napsal: 14 říj 2021 19:27
od Uwe
Minulý podzim jsem si dal tu práci a natrhal do mrazáku dva sáčky rakytniku kvůli vitaminum na zimu a to vám povím,to byla taaak hnusna práce :nesouhlas: Ještě hnusnejsi je teda rakytnik samotný, takže minimálně ještě na dva roky je od toho klid :hura: