Domácí přítel
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Domácí přítel
Moučník, který se připravuje v naší rodině už po několik generací. Je tak oblíbený, že se podává i třeba i po vánoční večeři.
Do čtyřhranné mísy (není to podmínka) se na dno narovnají piškoty. Z předem uvařených jablek (oloupaná jablka na osminky, trochu vody, cukru, kousek citronové kůry) slijeme vodu a rozmačkáme je na piškoty. Pokračujeme další vrstvou piškotů, jablek a zakončíme poslední vrstvou piškotů.
Pokapeme rumem. Vyrobíme čokoládovou polevu (čokoládu rozpustíme v kousku másla, přidáme asi 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali malinko škrobu). Jak zhoustne odstavíme. Měla by být tekutá. Ještě teplou nalijeme na moučník. Necháme uležet v lednici, klidně do druhého dne. Piškoty by se měly nasáknout jablečnou hmotou.
Ušleháme šlehačku. Výborné je když na čokoládu dáme na kolečka nakrájený banán a zakončíme vrstvou šlehačky.
Babička ve šlehačce udělala vidličkou vlnovku.
Hezké je na ozdobu třeba kiwi, nebo jahody.
Do čtyřhranné mísy (není to podmínka) se na dno narovnají piškoty. Z předem uvařených jablek (oloupaná jablka na osminky, trochu vody, cukru, kousek citronové kůry) slijeme vodu a rozmačkáme je na piškoty. Pokračujeme další vrstvou piškotů, jablek a zakončíme poslední vrstvou piškotů.
Pokapeme rumem. Vyrobíme čokoládovou polevu (čokoládu rozpustíme v kousku másla, přidáme asi 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali malinko škrobu). Jak zhoustne odstavíme. Měla by být tekutá. Ještě teplou nalijeme na moučník. Necháme uležet v lednici, klidně do druhého dne. Piškoty by se měly nasáknout jablečnou hmotou.
Ušleháme šlehačku. Výborné je když na čokoládu dáme na kolečka nakrájený banán a zakončíme vrstvou šlehačky.
Babička ve šlehačce udělala vidličkou vlnovku.
Hezké je na ozdobu třeba kiwi, nebo jahody.
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
Javorko, jak to z té čtyřhranné mísy dostáváte ven, vyklopíte, nebo vykrajujete z mísy?
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
Vyklopit by to šlo leda na hromádku.
Obracečkou na palačinky to předkrájím na kvádříky a ty pak nějak vylovím. První jde blbě, další už lépe.
Obracečkou na palačinky to předkrájím na kvádříky a ty pak nějak vylovím. První jde blbě, další už lépe.
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- manbea
- Příspěvky: 43
- Registrován: 02 lis 2018 18:37
- Dostal poděkování: 2 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
To bude určitě vynikající !
Děláme něco podobného:
oloupaná a vykrájená jablka povaříme se skořicí, roztlučeným hřebíčkem a trochou cukru (jako kompot), v trošce vody rozmícháme dva vanilkové pudingy a vlejeme do vroucích jablek. Krátce povaříme do zhoustnutí a horké nalijeme do mísy na vrstvu piškotů. Vrstvy jablka/piškoty se dají střídat anebo tam piškoty nemusí být vůbec. Po vychladnutí je nejlépe uložit do druhého dne v lednici. Vylepšit je možno před podáváním šlehačkou nebo zakysanou smetanou a posypat kakaem. Pokud se dobře odhadne množství jablek vs počet pudingů, tato dobrůtka se dá normálně krájet nožem. Je to strašně rychlé, nenáročné a dost návykové
Děláme něco podobného:
oloupaná a vykrájená jablka povaříme se skořicí, roztlučeným hřebíčkem a trochou cukru (jako kompot), v trošce vody rozmícháme dva vanilkové pudingy a vlejeme do vroucích jablek. Krátce povaříme do zhoustnutí a horké nalijeme do mísy na vrstvu piškotů. Vrstvy jablka/piškoty se dají střídat anebo tam piškoty nemusí být vůbec. Po vychladnutí je nejlépe uložit do druhého dne v lednici. Vylepšit je možno před podáváním šlehačkou nebo zakysanou smetanou a posypat kakaem. Pokud se dobře odhadne množství jablek vs počet pudingů, tato dobrůtka se dá normálně krájet nožem. Je to strašně rychlé, nenáročné a dost návykové
- arus
- Příspěvky: 4216
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1362 poděkování
- Dostal poděkování: 785 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
Něco podobného znám se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. Dospodu piškoty, zakys.smetanu, ovoce a vrstvíme. Dělávám to do dortové formy. Nahoru zakysanku a ovoce. Je to mňamka.
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
Taky dělám. A nebo piškoty namočit do kafíčka a ještě lépe místo piškotů Be-be sušenky.
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí přítel
Přehrabuji se ve starých fotkách a narazila jsem na dort, co jsem dělala pro děti. Je to na podobné téma. Sušenky Be-be namáčené do kávy, s krémem z tvarohu, zakysané smetany a vanilkou. Je to z roku 2014 a děti byly ještě takové roztomilé.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů