Vánoční cukroví, pečené i nepečené

láska prochází žaludkem
Odpovědět
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od arus »

Podělte se, prosím o receptíky a zkušenosti s vánočním cukrovím.
:arus:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

Inspirační foto. :hvezda:
Přílohy
1933283_10205620007199006_786740452752602347_o.jpg
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od arus »

Janinko, paráda :kyticka:
Receptík na ty řezy, by se hodil. :dort:
:arus:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

O víkendu ho sem dám, je to medovník, dělám ho každoročně. A pak ještě jedny řezy jsou oblíbené, Ořechové řezy se žloutkovým vrchem.
Možná bych měla upozornit, že na Vánoce nedodržuji zdravé stravování. :slunce:
Na medovník jsou třeba vyloupat vlašáky, zkaramelizovat salko, med je potřeba a Rum. Soda, mouka, máslo, moučkový cukr.... Peču z másla.
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od arus »

Zkaramelizované salko nekupujete?
Já ho koupila nedávno, ale nechutnalo nám. Lepší je udělat si ho doma.
:arus:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Hhippie »

S vanocnim cukrovim kazdorocne bojuji. Nejsme moc na sladke,ani detem ho extra nedavam , ale na Vanoce se kazdy rok donutim par druhu napect. Protoze to je cesky zvyk. Ale pak to neni kdy jist. Driv se to jedlo vzdycky k caji,kdyz jsme se vratili z venku,z bobovani nebo prochazky,zmrzli. Ale ted,kdyz je teplo a skarede... nejak to nepasuje. A jen tak se cpat cukrovim,protoze ho mame,nam taky nejde. Tak nevim,co s tim 😔
Jak to mate doma vy?
:Hhippie: Bubáci forever!
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

Hhippie,to děláš dobře. Nejni to moc zdravé, sladkosti.
Já jsem stará škola. Za mlada jsem pekla nejméně sedm druhů, jak se tradovalo, k tomu nepečené, prostě hodně.
Nyní dva medovníky velikosti plechu, rohlíčky, hnětýnky=kočičí oči=linecké, ořechové řezy, vosí hnízda ze dvou dávek, švestky v čokoládě a něco inspirované vámi. A vánočku.
Jíme to trošku před vánoci, ochutnávka, pak ke kafíčku.
Jeden z medovníků je pro pana Bosorku , uloží ho v dílně do jeho kouzelné skříně, tam si po maličkých kouskách odkrajuje, vloni ho dojedl v červenci, naprosto dobrý, nijak nezkažený. :shock:
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od oreb1 »

Myslím, že není potřeba se cukroví vyhýbat a ani ho nepovažuju za nezdravé. Když je v něm plno ořechů, koření jako hřebíček, skořice, zázvor, ta trocha cukru nevadí. Ale je fakt, že u nás bylo opravdu spíš to staročeské cukroví bez krémů, málo cukru, spíš jen posypat. A v poslední době už peču jen vanilkové rohlíčky, kterými občas někoho obdaruju a i já jsem obdarována, třeba i někým jiným, než daruju, tudíž máme druhů víc. Cukroví u nás nikdy nezbývá, asi ho pečeme jen tolik, kolik se sní, nebo nevím, proč.
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Marion108 »

Kazdy rok nekolik krabic, zmizi vzdy rychle, mam problem uchranit ho do Silvestra.:D
Ale ja mam doma pazravce...
Pecu tradicni z masla, vajec bile mouky a pak verze celozrnne bez vajec a s rostlinymi tuky. Nepecene delam vceli uli, kulicky kokosove a datlovo-svestkove, a z pufovane ryze takove platky. Moje mama dela oplatky plnene karam. salkem.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od arus »

Taky mám doma pažravce, peču hodně a aby bylo na Silvestra, tak schovávám krabici na půdu. Peču rovnou dvě dávky.
Začínám perníčkami, které jsou hned měkké a taky hned zmizí. Někdy i nenazdobené. Druhou várku nazdobíme a schovám. Stejně tak linecké, rohlíčky, atd.
Zjistila jsem, že ochutnávka při pečení, je to nejlepší...navozuje atmosféru blížících se vánoc a krásně to doma voní. :party:
Naposledy upravil(a) arus dne 26 lis 2018 12:54, celkem upraveno 1 x.
:arus:
Uživatelský avatar
Bekkky
Příspěvky: 1157
Registrován: 11 říj 2018 13:43
Dal poděkování: 234 poděkování
Dostal poděkování: 519 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Bekkky »

Předloni jsem udělala malou změnu u náplně do čokoládových vosích hnízd. Naplnila jsem je máslovým krémem s pomerančovou příchutí, do klasického máslového krému jsem přidala trochu pomerančového likéru a pomerančové kůry. Všem chutnalo, tak teď už je dělám takhle.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

Bekkky to je u nás, bohužel, nemožné. Synové jsou děsný konzervy v tomto. Když byl starší v Edinu, přijel na Vánoce, já dala do hnízd, která miluje, jiný krém než předchozích dvacet let. A společně jsme den před Štědrým dnem dělali hnízda nová. :cert:
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4929 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od PavelIV »

Bez rumu to nikdy nebude ono :P
:PavelIV:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

Rum už mám koupený, hrozinky a švestky namočené. Kdo nepoužívá rum? :shock:
Do hnízd dávám rum do těsta, do krému již není třeba.
Uživatelský avatar
arus
Příspěvky: 4216
Registrován: 09 říj 2018 21:24
Dal poděkování: 1362 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od arus »

Janinko, mateřská láska nezná hranic. :kyticka:
Na štědrý den ještě hňácat vosí úly, to si fakt nedovedu představit...no, asi dovedu. Mámy se umí obětovat. :srdicko: :kyticka:
:arus:
Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od Janina »

Arus on tehdy žil ve Skotsku, trvale, domů jezdil třikrát za rok, tak měl určitá privilegia. A vyučilo mne to, do určitých věcí inovace nezavádim. :slunce:
Uživatelský avatar
manbea
Příspěvky: 43
Registrován: 02 lis 2018 18:37
Dostal poděkování: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od manbea »

Tak u nás se moc cukroví nesní, je toho jen tolik aby bylo co sezobnout ke kávě a pohoštění pro návštěvy.
Jako první peču perníčky, používám je i jako voňavou dekoraci, takže některé jsou upečené rovnou s háčkem na vánoční ozdoby :) .
Následuje linecké, různé piditvary slepuji klasicky domácí rybízovou zavařeninou. Tohoto těsta dělám vždy více a peču z něj ještě korpusy na košíčky. Loni se mi při výrobě vosích hnízd rozlomila formička, na shánění nové nebyl čas a tak jsem vosáky (včetně krému) nacpala do košíčků, zalila čokoládou a ozdobila vlašským oříškem. Výrobek byl velmi kladně oceněn a tak si letos zahrávám s myšlenkou, že toto zopakuji. Z výroby lineckého těsta vždy zbydou bílky - z těch peču kokosky, plním je marmeládou a napůl máčím v čokoládě.
Toto cukroví je náš základ, někdy ho dle přání rodiny doplní vanilkové rohlíčky, pracny apod. Ale většinou to nevyžadují. Jinak pečeme ještě vánočku a na Štědrý den štrúdl.
Prázdné linecké košíčky mám odložené stranou a na Nový rok je jako poobědní dezert plním vanilkovým pudingem a čerstvým ovocem. A také peču novoroční štolu s rozinkami, kandovaným ovocem a marcipánem. Tou naše slaďourové období končí.
Vše peču pouze z másla, dnes mi kolegyně dávala recept na kynuté těsto, do kterého se dává vařený morek z kostí. Prý vydrží dlouho vláčné. No nevím, na to nemám nějak odvahu. :? :? :?
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od oreb1 »

manbea, nezveřejnila byste recept na štolu?
Uživatelský avatar
manbea
Příspěvky: 43
Registrován: 02 lis 2018 18:37
Dostal poděkování: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od manbea »

Novoroční štolu dělám jednoduše - kynuté těsto jako na vánočku, do něj přidám citrónovou kůru, kandované ovoce, mandle, rozinky v rumu. Po vykynutí vyválím (lehce) vyšší placku, marcipánovou hmotu vyválím na tři tenké válečky, položím na těsto a zavinu jako závin. Ke konci pečení štolu potírám vodou s rozpuštěným moučkovým cukrem (může se i máslem) a po vyndání z trouby ihned bohatě pocukruji. Cukr by měl na štole udělat takovou krustu. Ta opravdová štola se myslím peče několik týdnů dopředu, jedla jsem originál v Německu a nějak to oproti této čerstvé a nadýchané nebylo ono.
Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4528
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené

Nový příspěvek od oreb1 »

Nemáte někdo osvědčený recept na nějaké mrkvové cukroví? Mám za úkol ho upéct.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti