Sýry
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Marion, ono by to tam mělo nalítat ze vzduchu. Koupit syrečky můžeš, mají výraznější chuť. Nepasteruju, takže nedokážu říct určitě, ale i ty vzdušné by měly stačit. Plácat kolečka nemusíš, pokud na tom tatínek netrvá. Líp sýr prozraje, když ho necháš jen tak v misce a občas promícháš. Pak se jen namaže na chleba. Taky se dá přidat kousek camembertu a bude to mít zase jinou chuť, jemnější.
Občas je dobré dát nádobí na sluníčko, plachetku to samé. Pokud to nádobí ale používáš i na jiné pokrmy, není riziko kontaminace tak velké. Pokud máš jedno nádobí jen na sýr, riziko je větší, protože prostředí pro množení patogenů je stálé. Kdežto když v tom po sýru uvaříš polívku nebo přecedíš nudle, prostředí se změní a to jim neprospívá.
Občas je dobré dát nádobí na sluníčko, plachetku to samé. Pokud to nádobí ale používáš i na jiné pokrmy, není riziko kontaminace tak velké. Pokud máš jedno nádobí jen na sýr, riziko je větší, protože prostředí pro množení patogenů je stálé. Kdežto když v tom po sýru uvaříš polívku nebo přecedíš nudle, prostředí se změní a to jim neprospívá.
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já jsem veškeré náčiní vyvařovala. Dělala jsem to tak, že jsem do hrnce, který byl na vodní lázeň (do které jsem pak postavila hrnec s mlékem) dala vodu a když se vařila, dala jsem tam formičky, plachetku, nože a nerez mísu do které jsem si to po vyvaření všechno naskládala. Pak jsem hrnec použila na tu vodní lázeň na úpravu teploty mléka. Nikdy jsem neměla problém s plísněmi a bakteriemi.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Bekkky, to je moc dobré, ale dovolím si mírně oponovat. Kvasinky a bakterie ano, ale plísně varem nezničíte, ty zničí ultrafialové záření ze sluníčka. Já mám bílou penicilinovou plíseň stabilně, takže mi jiná plíseň do ničeho neleze, ale kdybych se jí chtěla zbavit, je to velmi problematické. V ostatním máte samozřejmě pravdu .
V jedné družstevní mlékárně na Hané jsem viděla, že tam mají ultrafialový zářič, který pouštějí na noc, když tam nikdo není. Neměli ho myslím ve všech prostorech, jen tam, kde měli nějaké pracovní předměty.
V jedné družstevní mlékárně na Hané jsem viděla, že tam mají ultrafialový zářič, který pouštějí na noc, když tam nikdo není. Neměli ho myslím ve všech prostorech, jen tam, kde měli nějaké pracovní předměty.
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Já jsem nikdy nedávala plísnovou kulturu do syreniny. Vždycky až na povrch. Taky se mi plisnove sýry moc nedařily. Ale je fakt, že i na kolibach se nechává vše schnout na slunci.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
já pasteruju na 73 stupŇů pár vteřin,jinak jsem mŇel u síra strukturu,jakou má houba na miŤí nádobí.prej to Ďelá ešerichia kolí
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Ještě jsem chtěla poznamenat ohledně zduření sýrů jednu věc. Obvykle se uvádí jako důvod špatná hygiena a za tím pak člověk spatřuje něco odporného a přemýšlí, čeho se dopustil. Hygiena pracovních předmětů je samozřejmě základní věc, ale nesmíme zapomenout ani na mikroorganismy, které se nacházejí především v létě v našem prostředí. Mám v této souvislosti na mysli hlavně kvasinky, které v tomto "švestkovém" období jsou všude. Jsou pro nás neškodné, ale do sýra se mohou dostat a někdy to neovlivníme. Jiné podmínky mají v mlékárnách a jiné domácí provoz. To neznamená, že je v mlékárnách výroba bezpečnější. Je to možná spíš naopak, co se týče opravdu nebezpečných bakterií, protože tam se zachází trvale a ve velkém množství jen s mlékem, navíc dopravovaným z různých míst a neznámých podmínek, ale v domácím provozu se s nimi při dodržení základních hygienických pravidel nesetkáte. Doma se vyskytují spíš kvasinky a plísně, které nám nejsou nebezpečné. Tím chci jen říct, že nádobí a plachetky je potřeba vyvařovat a dávat na sluníčko, pracovní plochu umývat a nechat uschnout, ale nemusí se člověk obávat, že po požití sýra se nakazí střevní infekcí, pokud ji někdo z domácnosti nemá a tuto základní hygienu nedodržujeme. Jednou všeobecnou zásadou, která je pro zachování čistého prostředí doma dobrá, je po příchodu z veřejného prostředí, z dopravních prostředků, obchodů apod. si hned umýt ruce.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
ročŇí období hraje svou roli určiŤe.ja se setkal se zduřeŇím síru před Ňekolika roki v kvjetnu,gdiž se vírazŇe oteplilo.
-
- Příspěvky: 241
- Registrován: 10 úno 2020 11:49
- Dal poděkování: 107 poděkování
- Dostal poděkování: 376 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Tak dnes se u nás udilo- já vyrobila sýr - kozí dohřívaný farmář- a muž se postaral o naložení a udírnu
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Příspěvky: 1812
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1700 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
parádní ! Slintnul jsem si na pyžamo a šel do lednice pro neuzenej..
V čem to bylo naložený před uzením? Tedy jestli to není rodinné tajemství
V čem to bylo naložený před uzením? Tedy jestli to není rodinné tajemství
Tykat, díkes ....
-
- Příspěvky: 241
- Registrován: 10 úno 2020 11:49
- Dal poděkování: 107 poděkování
- Dostal poděkování: 376 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
O půl druhé v noci, jo?
Bylo to v obyčejném solném nálevu - na 1 l převařene a již studene vody 35 g soli. Dělali jsme 4 l nálevu - takže do 4 l pak přidáno 1 čajová lžička octa a 1 polévková lžíce chloridu. Naloženo cca 20 hodin při teplotě 12-15 st. 1 ks čerstvého sýra měl cca 400 g. Po vyuzení jsem už nevážila.
Bylo to v obyčejném solném nálevu - na 1 l převařene a již studene vody 35 g soli. Dělali jsme 4 l nálevu - takže do 4 l pak přidáno 1 čajová lžička octa a 1 polévková lžíce chloridu. Naloženo cca 20 hodin při teplotě 12-15 st. 1 ks čerstvého sýra měl cca 400 g. Po vyuzení jsem už nevážila.
- Augenblick
- Příspěvky: 1812
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1700 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Ano i takto pozdě jsem schopen udělat razii v ledničce
Díky za recept na nálev
Díky za recept na nálev
Tykat, díkes ....
- irčan
- Příspěvky: 2771
- Registrován: 28 črc 2019 14:43
- Dal poděkování: 983 poděkování
- Dostal poděkování: 401 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Jako 100pro sova su taky schopné dracovat ledničku po půlnoci. Ale dyž mě negdo cpe jídůo po ránu?Děs běs hrrůza.Leda tak lógr. No čo už každej sme ňákej
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
- Augenblick
- Příspěvky: 1812
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 1557 poděkování
- Dostal poděkování: 1700 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Vyrajcovala mě ta fotka...Mělo by se dát do pravidel fóra, že příspěvky tohoto druhu by se mohly zveřejňovat jen dopoledne.. Blbost, stejně bych si to přečetl v noci...
Tykat, díkes ....
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
No nevim jak by si chtěl specifikovat rajcovni fotky Hlavně jestli sis pochutnal
U me je problém mit hlad a chuť zároveň ale kdyz už to prijde tak klidně v 1rano
U me je problém mit hlad a chuť zároveň ale kdyz už to prijde tak klidně v 1rano
-
- Příspěvky: 847
- Registrován: 16 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 81 poděkování
- Dostal poděkování: 751 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Tak dneska jsem odstavila první várku kůzlat a od zítra dojení 7mi koz. Tak ať se holky ukážou! Z toho 3 veteránky a 4 prvničky, tu budou zase boje;)
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Dojim holky jen na půl Mam odstavene kozliky ale kozicky nechavam stále pít,takže lepim jeden struk. Jupiku mam to samé,par babiček a nadoj je letos nejnižší a pak mladé...az půjdou i kozicky odstavit bude to snadnější.
Ten slanny nalev používám taky,dlouho vydrží a jen se musi dodat za cas sůl. Tam se to pak počítá na % myslim ze dávám vic soli. Aby to byl 20%solny nalev.
Ten slanny nalev používám taky,dlouho vydrží a jen se musi dodat za cas sůl. Tam se to pak počítá na % myslim ze dávám vic soli. Aby to byl 20%solny nalev.
-
- Příspěvky: 847
- Registrován: 16 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 81 poděkování
- Dostal poděkování: 751 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Nojo,moje mlikarny letos rodily pozde, tak je mi lito odstavovat ve 2 mesicich. Ty prvnicky jsou sice drbarna, ale aspon budou pristi rok uz zvykle na dojeni.Ze 3 prvorodicek, 1 po druhem porodu (letos dojena poprve), a trech veteranek (ovsem stale v rozpuku;)) po rannim dojeni 5 litru mlika. Panyr uz odkapava!
-
- Příspěvky: 241
- Registrován: 10 úno 2020 11:49
- Dal poděkování: 107 poděkování
- Dostal poděkování: 376 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Právě vyklopené z košíčků. Ještě obalit v kořeni a mohou jít odpočívat do vinotéky. Dohřívaný farmář z kozího mléka
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů