Tvaroh
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Tado, to je přece v pořádku, já se jen podivila . Ale nic, co by škodilo zdraví, tam nemáte. Co Vy víte, třeba to taky jednou zkusím.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Ale když jsem u tvarohu použil šetrnou pasterizaci a ten sýr byl taky tak u 75 stupňů tak by tam ty prospěšné bakterie měli zůstat něho alespoň trochu nebo snad ne?. To by toho u jogurtu taky moc nebylo když se má zahřívat na 95 stupňů nebo snad ne. Ale tam zas ti bakterie přidá jogurt/jogurtová kultura. Nebo se úplně pletu?
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Tado, zahřátím nad 60 stupňů denaturujete bílkoviny. Ono už i nad 40 stupňů neproběhne bez změny, pokud to není jen na malinkou chvilku. Mění se bílkoviny mléka a bakterie taky. Mění se mléčné enzymy.
Když pasterujete mléko, provedete rozklad bílkovin, tzv. stabilizaci a zlikvidujete mikroflóru v mléce. Máte mléko bez bakterií a enzymů, hůř stravitelné, s těžce vstřebatelným vápníkem.
Když do tohoto mléka přidáte jogurtové bakterie, nemají konkurenci v jiných mikroorganismech, fermentují ho a tím natráví ty "uvařené" bílkoviny. Navíc samy laktobakterie jsou prospěšné v lidském trávení.
V zemích původu se jogurt dřív nevyráběl z pasterovaného mléka, takže vápník asi měl jinou strukturu, mohl být lépe přijímán. Nevím, jestli kdo zkoumal, jak je to s vápníkem v jogurtu, který se dnes vyrábí. Možná se vstřebatelnost tím kyselým prostředím příznivě upraví, ale to je jen můj odhad.
Dodatek: Šetrná pasterace není vůbec šetrná, to je reklamní tah na prodej čerstvého mléka, které je ve skutečnosti denaturované.
Nechte si ruku nějakou dobu ve vodě při 60 stupních, jak dlouho to vydržíte nebo jestli se opaříte. To jsou taky bílkoviny.
Když pasterujete mléko, provedete rozklad bílkovin, tzv. stabilizaci a zlikvidujete mikroflóru v mléce. Máte mléko bez bakterií a enzymů, hůř stravitelné, s těžce vstřebatelným vápníkem.
Když do tohoto mléka přidáte jogurtové bakterie, nemají konkurenci v jiných mikroorganismech, fermentují ho a tím natráví ty "uvařené" bílkoviny. Navíc samy laktobakterie jsou prospěšné v lidském trávení.
V zemích původu se jogurt dřív nevyráběl z pasterovaného mléka, takže vápník asi měl jinou strukturu, mohl být lépe přijímán. Nevím, jestli kdo zkoumal, jak je to s vápníkem v jogurtu, který se dnes vyrábí. Možná se vstřebatelnost tím kyselým prostředím příznivě upraví, ale to je jen můj odhad.
Dodatek: Šetrná pasterace není vůbec šetrná, to je reklamní tah na prodej čerstvého mléka, které je ve skutečnosti denaturované.
Nechte si ruku nějakou dobu ve vodě při 60 stupních, jak dlouho to vydržíte nebo jestli se opaříte. To jsou taky bílkoviny.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Nedávno u náš byl pán od kterého jsem ten recept na sýr dostal (myslím ten ze škody másla tvarohu a mléka) a on povídá že to vyl jedinný pořádný sýr ne jak ty do kterých se cpe chemie (nechápu co tam vidí za chemii jestli myslí syridlo nebo mlékárentské kultury tak to mi řekňete co chemie není) (hned jsem si vzpomněl na františku )
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Nojo... tak v dnešní době asi nikdo nebude shánět žaludky přežvýkavců, aby si zasýřil mléko...
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 7662
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Ale někde jsem dokonce četl že si doma jde udělat výluh z kopřiv ale né stoprocentně to funguje
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7662
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
v tom článku se píše,že ďelaj ten pokus na rostliná siřidla s trvanlivím mlékem.to asi neňi úplňe srážlivé,že?
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Nezkoušela jsem rostlinná syřidla, protože jsem to nepotřebovala, neměla čas a nechtěla kazit mléko. Ale mám takové nutkání čím dál víc, a to hlavně v létě, když vídám svízel syřišťový. Asi se to zkazit nedá, v nejhorším z toho bude jen kyška a tvaroh. Třeba to někdo zkusí dřív než já, každopádně pak o tom napište.
Jde o to, jak se mléko srazí. Samo o sobě se taky srazí, citrónem nebo octem se taky srazí, ale sýr se z toho neudělá. Jestlipak všechny ty vyjmenované rostliny mléko sýří nebo je jen sráží kysele na kyšku?
Jde o to, jak se mléko srazí. Samo o sobě se taky srazí, citrónem nebo octem se taky srazí, ale sýr se z toho neudělá. Jestlipak všechny ty vyjmenované rostliny mléko sýří nebo je jen sráží kysele na kyšku?
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Zase po roce jsem se pustila do výroby sýra. Dělám jenom obyčejný, žádné dohřívání ani ani zrání. Do toho se nepouštím. Na to nemám trpělivost a podmínky. Uvidím, jak se povede. Když ne, tak si pochutnají kočky a slepice.
-
- Příspěvky: 7662
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Tvrdší je dobrý, když je přebytek mléka a je potřeba ho nějak uskladnit na "suché měsíce" .
Ale čerstvý sýr nebo nějaký smradlavý už nečerstvý, to taky není vůbec špatné .
Ale čerstvý sýr nebo nějaký smradlavý už nečerstvý, to taky není vůbec špatné .
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
U nas máme nejraději haloumi (je jednoduchý zádné kultury jenom syridlo a chlorid)(sýr na gril) teď jsem ho zkoušeli i obalovat a je vynikající . Pak maji radi kanadsky sýr tam přijde syridlo a termofilni kultura. (nahrazuji jogurtem)
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
https://www.tomscheese.cz/Kanadsky-syr- ... -a5_21.htm
Nekrájím na kostky ale dám do formy a lisuji podle chuti.Zkoušel jsem na panvicce smažit jenom přírodní ale on se docela roztikal jinak byl vinikajici. Jde i zrát ale to jsem nezkousel. Naložit do oleje do bylinek (to jsem taky nevyzkoušel ). Nastrouhat ťreba na rizoto místo eidamu.
Nekrájím na kostky ale dám do formy a lisuji podle chuti.Zkoušel jsem na panvicce smažit jenom přírodní ale on se docela roztikal jinak byl vinikajici. Jde i zrát ale to jsem nezkousel. Naložit do oleje do bylinek (to jsem taky nevyzkoušel ). Nastrouhat ťreba na rizoto místo eidamu.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tvaroh
Není autor receptu brácha Kubíka?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti