Jitka sem chodí, ale nepíše.

A má krásnou divokou rozkvetlou zahradu. Vídám na face.
Máš pravdu, že ne vše roste dobře mimo hlínu. Já nemám travní záhony ale mám tři záhony, na nihž shromažduji všechen organický materiál, který mám. Postupně to tam vrstvím jak je místo, v průběhu celého roku. Už pár let. Na jednom pěstuji dýně. A je tam nově malinoostružina Tayberry co se jinam nevešla.
Na dalším dobře rostly jiřina, rajčata, papriky,cukety, na okraji záhon cinií, taková směs prostě. A trvale jsem tam vysadila dvě pivonky, beztrnný angrešt, a maliny. Nad tím je jabloň.
A letos jsem po sklizni česneku založila třetí takový záhon. Tam budou příští rok rajčata. Je tam podestýlka králičí, všelijaké plevele vytrhané, měsíčky, ostříhané byliny, posekaná tráva, jablka,listí….
Jsou to takové komposty vlastně. Prohazuji to i slepičincem, popelem, toho je stále málo, a chystám se přivápnit.
Na fotce kde je šnitlík v ohrádce je kopa kde zas budou dýně, a na druhé je vidět budoucí rajčatoviště. Vedle cinií. V pozadí kopa , deponie, uleželého ovčího hnoje, který si manžel navozil ještě za sucha ze zdola ze sadu. Je to do kopce a když naprší tak se boří a klouže. Jak sklidím růžičkovou kapustu tak pohnojí a poreje.
S těmito kopami je mnohem méně práce než s klasickým záhonem. Neplejí se, neryjí se, drží vlhko.
Dnes jsem se věnovala vyprazdnování nádrží na deštovku. Ne že bychom už je uklízeli, ale rozhodla jsem se po takto suchém roce všechnu vodu rozdělit k vegetaci, ke keřům, stromům, jahodám, malinám, ostružinám,…ani kapka na zmar. Pokud ještě naprší a nezamrzne, zopakuji to, výhoda je , že voda teče samospádem, tak jsem přendavala hadici tu a tam, 2000 litrů, a přitom jsem kolem pohrabala listí, jablka, pouklízela, stále ještě dosbírávám ořechy, je jich letos opravdu hodně, vytrhala bršlici a kopřivy…