Jan - můj chov včel
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2891 poděkování
- Dostal poděkování: 5964 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jan - můj chov včel
Naši taky hlásí letos dobrý výnos ze včel. Zítra mají přijet na návštěvu a přivézt víčka, tak se nemůžeme dočkat!
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dnes vitočil z posledňího úlu skoro 10litrů medu.Jsem zvjedav,kolik to bude na kila.
-
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 918 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
0,7 litrů je kilo
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska je opravdické jaro. Včely létají, pokud nejsou matky v izolatoru, tak už mají dost plodu, který budou při ochlazení muset ohřívat .
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jane… oslabí se tím včely v sezoně, že už teď musejí pečovat o plod?
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 4013 poděkování
- Dostal poděkování: 4316 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jestli nezmrznou jehnědy, kočičky a jiné jarní pylotvorné rostliny, jestli nepřijde dlouhé období chladu, kdy včely nevyletí, tak to dají.
Ale loni se taky včely brzy rozjely, pak přišel studený duben a máj, a bylo zle.
Ale loni se taky včely brzy rozjely, pak přišel studený duben a máj, a bylo zle.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Kontaktovat uživatele:
Ony se toho právě nemusí dožít. Loni jsem touto dobou přišel o cca 15 včelstev. Rapidně zeslably a i když měly zásoby, tak umřeli hlady.pokud matka zaklade jeden rámek, a ochladí se tak nastanou 2 možnosti, buď plod zruší a snědí, nebo naopak musí udržovat teplotu cca 37C cca 30 dní. Současně nemohou na záchod, pokud není teplo, aby se mohly vyprášit. Pokud se to opakuje 2-3* , nemusí to dát.Ono při tom použití izolátorů jakmile se vypustí matka, tak defakto hned zaploduje hodně rámků ( 2-5) , pokud není extra silné včelstvo ( které si bohužel dost často dotáhne nemoci a padne), ploduje už od začátku ledna , takže pokud tam v lednu byly 4 roztoči, koncem února jich už může být přes 200 a v červenci je konec .Míň známá věc je, že rojit se chce 3 generace, tedy izolaci se toto oddálí. Záleží i na plemeni včel. Ideál je, podle místních možností matku v půlce květů řepky zavřít do izolatoru a pak ji rovnou vyměnit a včely přeléčit. Třeba kyselinou šťavelovou.
-
- Dal poděkování: 381 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Dal poděkování: 5568 poděkování
- Dostal poděkování: 3313 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
O víkendu jsem dával 2. medník. Teď bývá hlavní snůška akát. Jenže pomrzly, už raší znovu, ale bude o dost později. Většinu let navazuje na řepku. Myslím, že můžu být 3 týdny v klidu
-
- Dal poděkování: 4905 poděkování
- Dostal poděkování: 3866 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem si zrovna říkala, že nikdo dlouho nepsal o včelách. A hele, přišlo to vzápětí .
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Táta hlásil na konci března, že včely nemají kam ukládat. Ale že to není odvětrané, takže se vytáčet stejně nedá… říkala jsem mu - jen jim to nech, ještě za to budou rády… a byly..
Teď vytáčel, je to asi 14 dní zpátky. Už zas neměly kam dávat.. takže u našich na severu zatím spokojenost.
Teď vytáčel, je to asi 14 dní zpátky. Už zas neměly kam dávat.. takže u našich na severu zatím spokojenost.
Bubáci forever!