Vynesené slepice z velkochovu

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vynesené slepice z velkochovu

Nový příspěvek od Hhippie »

Už tu kdysi Andre zmínil, že i vynesené slepice z velkochovu umějí dobře snášet.

Ráda bych se zeptala, jestli má někdo další s nimi zkušenosti?
Upřímně… pořízení mladé slepice před snůškou je cirka 300 - 400 Kč. Snášejí asi 1,5 roku a pak začnou mít některé defektní vajíčka, slabou skořápku, nebo nenesou vůbec.
Teď mám ale porovnání:
Mladé slepice (na podzim měly začít snášet) ze třech různých chovů, z nichž mi zbylo 17 ks a denně mám cca 10 vajec. Max 12.
Staré hejno, ve kterém je 11 slepic, v daleko horších podmínkách (zima) snáší pravidelně 7 vajec.

A - kamarád před týdnem přivezl cca 54 vyřazených Isa brown z velkochovu a ty mu po týdnu snášejí kolem 30-35 vajec denně.
Pořizoval je po 60 Kč / ks. Chápu, že budou rychloobrátkové. Ale třeba na tu sezonu vydrží… pak je otázka, jestli to není daleko jednodušší cesta… :nevim:

Jediné mínus vidím jako Andre v tom, že to není zajímavé barevné hejno. Ale když na to přijde, tak přihodit tam pár jiných se dá vždycky - než se vytvoří pevné hejno s hierarchií, ani nebudou boje…

Jak to vidíte vy? V čem je výhoda kupování 17týdenních kuřic z odchovny?
:Hhippie: Bubáci forever!
čtenářka
Dal poděkování: 2105 poděkování
Dostal poděkování: 732 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vynesené slepice z velkochovu

Nový příspěvek od čtenářka »

Pokud stojí 60,- Kč, což je dneska cena cca 10-20 vajec, tak to neni mnoho. Kamarád si je pořizoval a takhle mi to přepočítával. Že po sneseni 30 vajec jsou zaplacené. Bral jich víc, protože ne každá vydržela. Když ještě vezmu v úvahu ztráty od dravců, tak by to za vyzkoušení určitě stálo. :mrk:
přezdívka
Dal poděkování: 443 poděkování
Dostal poděkování: 1209 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

U nás v blízké drůbežárně prodávali v lednu slepice Dekalb za 50 Kč. Taky jsem o nich uvažovala, jenže zrovna docela mrzlo a chlév je studený ne jako drůbežárna s řízenou teplotou, tak jsem se na to vykašlala.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jj, proto jsem je nemohla ani já kupovat. Nejsem na to přes zimu vybavená, nezvládly by to. Ale občas se i přes sezonu něco najde.. třeba z těch venkovních “ekobio” větších chovů - ty nejsou tak olysalé a jsou víc zvyklé na nesterilní prostředí, tak by ten přechod nemusel být náročný..
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět