Brambory

Zelenina
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2359 poděkování
Dostal poděkování: 5173 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brambory

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Bez vody v určitých fázích vývoje to nejde, u brambor je nejdůležitější vzcházení , násada plodů a období maximálního růstu hlíz
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Vedra
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

Tak ve velkém se pěstují odrůdy s velkým výnosem obecně bez ohledu na vše ostatní protože českému zákazníkovi je to s vyjímkou vánočního salátu jedno. Když neprší tak mají výnos samozřejmě nižší.

V malém jasně taky mám čerpadlo v potoce, 100m hadic a pouštím mezi řádky hlavně když kvetou.
Jana P.
Dal poděkování: 6145 poděkování
Dostal poděkování: 6948 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Po starém kurníku a jeho okolí zbyl vcelku velký prostor, pěkně ho slípky přehrabávaly a rochnily. Napadlo mne tedy, žel bohu až nedávno a nikoliv třeba vloni, že by tam mohly dobře růst brambory.
Nemám velké záhony a prostor na brambory mi chyběl. Navozila jsem tedy v rychlosti nějakou masu z dýňoviště a rajčatoviště. Také nám tuhle spadly dva snopy svázané povřísly, staré tak cca nejméně 80 let, z hůry.
Ve sklepě zas byly naklíčené, přiměřeně, červené menší brambory. Tak jsem je v sobotu zasadila. Uvidíme. Nestálo mne to nic, jen trochu potu, bylo dosti horko.
Pokud se zadaří, bude dobře. Když ne, stejně budu pokračovat od podzimka ve vožení všeho rostlinného na tuto plochu. Tedy posekanou trávu tam budu dávat už nyní, při růstu brambor. A pak dál,a prokládat to vším možným rostlinným. Bude tam krásný záhon. :andel:
Přílohy
IMG_5254.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3588 poděkování
Dostal poděkování: 6695 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Super, Jani, vypadá to krásně!
My ten travní záhon neuzalévali. Je tam moc sucho, pod ním.. brambory byly sice krásně čisté, ale výnos byl velmi mizerný.. tak jsme přešli zas na normální hliněný.
Tak jsem zvědavá, jak to půjde u vás :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6145 poděkování
Dostal poděkování: 6948 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Přímo vespod není tráva, je tam pevná hlína, kterou jsem rýčem narušila. Sucho tam nebylo. Brambory budou kořenit do země, když se jim bude chtít. Nic moc od toho nečekám. Časem tam vyrobím normální hliněný záhon.
Letos budu přidávat posekanou trávu,na podzim různé podestýlky od zvířat,listí, popel,štěpku,padanky,atd. Příští rok na tom budou dýně,cukety a spol. A v zimě 2027/28 to manžel pěkně hluboce poryje. Uvidíme. Záhony zakládám takto pomalu, ale skorem bezpracně. Nemusím vozit podestýlky a ostatní až někam dolů k lesu, kde máme hlavní kompost, a pak to zas tahat zpět. Takhle na místě se to pěkně rozloží, pohnojí. Jsem spoko.
Ploty máme hotové, jen právě plot mezi zahradou a sadem bude manžel dodělát, tento záhon oplotí tak jak je i vidět, vlastně ho vydělí ze sadu a slepice tam takto nemohou. Je to šikovné místo.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kouťák
Dal poděkování: 8765 poděkování
Dostal poděkování: 4455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Dnes jsem dodržel tradici a zasadil jsem 10 kg brambor.Na svatého Marka,brambor plná jamka.Záhon jsem na podzim udělal opět z trávy na druhém konci zahrady,tak doufám,že tam nebude tolik mandelinek,ale ty potvory mají křídla. :vytlem:
IMG_3030.JPG
Odpovědět