Čteme a píšeme, sdílíme.. Malochov žije jen díky vašim příspěvkům! Pro další fungování však potřebujeme doplnit finance na účtu. Předem děkujeme za vaší podporu! č. účtu: 123-1207850277/0100

KHO - katarální horečka ovcí

chov ovcí a koz...
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3624 poděkování
Dostal poděkování: 6731 poděkování
Kontaktovat uživatele:

KHO - katarální horečka ovcí

Nový příspěvek od Hhippie »

Vloni se v republice objevila katarální horečka ovcí (a dalších přežvýkavců).
Někdo se splašil a hned očkoval, já to nechtěla, protože prý v posledním očkovacím období, když tudy prolétla, způsobovala vakcína neplodnost u beranů a aborty u bahnic… ale teď nic nemnožím, tak mi mohou být tyhle vedlejší účinky jedno. A vzhledem k tomu, že mi přišla zpráva, že pro svod ovcí v Lysé v říjnu budou požadovat naočkování proti KHO, tak jsem se o to zase začala zajímat.
Navíc psala chovatelka, od které mám letošní skudde, že to chytli a dost těžce to nesou…
Tak zas obvolávám vety v okolí a snažím se sehnat někoho, kdo bude ochotný… zase děsný problém. Stejně jako s odběry krví kvůli KU… takže nevím úplně, v čem je problém, ale prostě to problém je :nevim: sehnat ochotného veta, který by přijel k ovcím… je prostě téměř nereálné… :otraveny:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Dal poděkování: 61 poděkování
Dostal poděkování: 898 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KHO - katarální horečka ovcí

Nový příspěvek od Vedra »

Hm no normálně se doporučuje si právě něčím takovým dopředu naplánovaným vytvořit obchodní vztah s veterinářem aby pak přijel v noci když je třeba.

Nevím no, možná už nechtějí další pacienty obecně, je jich málo. Nebo je jim nepříjemné si říct adekvátní cenu u ovcí protože je to relativně levné zvíře a aby pak někdo neměl kecy...
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nevim. Tady je asi prostě tak málo ovcí (koz), že je nikdo nedělá. Oni prostě o nich nic nevědí. Ani často o králících a dalších “hlodavcích”. O drůbeži nemluvě.. :nevim:
Vystačí si s tím, že dělají psy a kočky a nebo koně. A mají naplněnou kapacitu. Na další méně časté pacienty nemají čas ani zájem :mrzimeto: takhle to přiznávají.. :nevim:
Františka.
Dal poděkování: 5755 poděkování
Dostal poděkování: 4892 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Je to tak, jak píše Hhippie. Většinou je vůbec nenapadne, že by se mohli nebo i měli věnovat hospodářským zvířatům. Koně jsou jiná sorta, to už snad ani není hospodářské. Slyším to od studentů tady, co plánují, jak se chtějí živit.
Hhippi, a nešlo by ty Vaše ovce nějak veterinárně spojit s koňmi? Když už k Vám nejspíš občas někdo jezdí kvůli koním, mohl by si vzít na starost taky pár ovcí, když je to na stejném hospodářství.
Anebo ty ovce do ordinace dovézt. Já to tak dělám vždycky.
Dcera měla podobný problém s koněm, široko daleko nikdo. Sehnala jednu mladou veterinářku, která ale prohlašovala, že o koních skoro nic neví. Všechno hledala, ověřovala, ale dcera řekla, že jí to nevadí, ať je v klidu a protože už toho ví víc než ona, vždycky to nějak nenápadně daly dohromady.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko… mám vážně naložit (teď už jen) 7 ovcí a dovézt je někde do zástavby a tam rozložit hráždě a postavit ohrádku, aby je v ní mohl vet obsloužit? :udiv:
Jedna věc je slovo “neumím”, druhá věc je ochota.
Taky když jsem sháněla někoho, kdo mi je nabere, tak jsem nakonec narazila na mladou vetku, která reagovala “sice to neumím, ale jestli vám nevadí, že budou jako jehelníček, můžeme to zkusit..” :nevim: a ta to zachránila!
Ale mám pocit, že to zachraňují mladí, protože ještě nemají klientelu. Jakmile se zajedou, už si vybírají, co se jim chce a co ne. Protože nemají potřebu řešit nekomfortní věci.
Na jednu stranu to chápu, na stranu druhou je to jako by si doktor chtěl vybírat pacienty, že děti ne, protože řvou a staré lidi taky ne, protože s nimi těžká domluva… :nene: ale co jako pacient s tím nadělám…? :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Třeba je to divné, ale opravdu jsem čekala se dvěma kozami v čekárně mezi psy, kočkami a králíky. Ty tam došly po svých. Neptám se a co už mu pak zbývá, když jsou zvířata v čekárně. Já nikoho jiného neznám, chodím tam se psy, je to nejblíž, co mám tedy dělat atd. Používám pravdivé argumenty, trochu zveličené :vytlem: .Naštěstí to už dlouho nebylo potřeba.
Mimochodem u nás už si doktoři vybírají pacienty, ne obráceně.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Hledal bych veterináře co dělá skot. Stav se do kravína a zkus získat kontakt. Případně nabídni, že ti to stačí jednou ukázat a pak jenom prodat léčiva, že si to napícháš sama.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vedro, rozumím. Ale u těchhle léčiv, kde člověk pak potřebuje mít papír, to prostě jinak nejde, než aby mi to přijel někdo udělat osobně.. tak dobré vztahy, aby si to chovatel napíchal a vet na to pak vydal papír… to už musí být dobrý známý asi.. :stydim:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Je to dobré, zítra by mi měla přijet paní, co mi je před Vánoci nabírala :andel:

Máte někdo zkušenosti nebo slyšeli jste, že by měly ovečky po očkování zdrav.problémy..? To mě vždycky děsí… :ajeje:
Vedra
Kontaktovat uživatele:

No jo potvrzení na to jsem zapomněl. Tak to je dobré, že se to vyřešilo.
Jana P.
Dal poděkování: 6162 poděkování
Dostal poděkování: 6991 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Vloni jsem v masném skotu psala o ukrácení života naší nejstarší bahnice, během září, kdy jsem byla přesvědčena, že trpěla KHO. Zw beran, kterého jsme koncem srpna koupili, mladík rok a půl od Popovic, v té době pokašlával, možná trochu pohubl,ale pak oki. Nyní už není mezi námi, koncem ledna skončil v mrazáku.
A následky KHO , kterou patrně trpěl, jak jsem přesvědčena, byly, že ztratil dočasně plodnost. První bahnici obskočil hned po příjezdu, ta porodila na přelomu ledna a února. A pak byl dočasně neplodný, než se dal do formy. A proto máme takto rozvleklé porody. Druhá bahnice rodila nyní koncem dubna a ještě máme dvě, které patrně také porodí. U čtyřčlenného stádečka ovcí je toto velmi neobvyklé. Běžně všechny porodí v průběhu dvou týdnů, max jednoho měsíce.
Berani jsou choulostivější než ovce.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Achjo. Tak snad budou ovečky v pořádku.. jehňata jsou ok?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Víte jistě, že v době nemoci skákal? Mohlo to být, jak píšete, anebo jen neměl kvůli nemoci a celkové slabosti dočasně o říjící ovce zájem.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

U ovcí říje a skoky neprobíhají jako u koz. Ovce jsou v tomto tajnosnubné. I když je máme v období připouštění u domu, tak málokdy, některý rok vůbec, nevidíme berana skákat. Beran byl v kondici, na pohled i pohyb, jen trochu kašle občas nějaký čas.
U bahnic říji poznám tak, že jsou kontaktnější, mazlivější,vlídné.
Fyzicky by jistě skákat mohl a možná to i dělal. Ale spermie dle mne byly nekvalitní.
Po porážce v lednu jsme na jeho vnitřních orgánech neshledali nic nepatřičného. Ani jsem na nemoc vážnou neměla podezření. Ten kašel byl fakt málo.
Na face se toto hodně probírá, následky po KHO, neplodnost, poškozené plody, nestandardní březost apod. I u skotu, ovcí, koz.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Hhippie píše: 27 dub 2026 07:22 Achjo. Tak snad budou ovečky v pořádku.. jehňata jsou ok?
Ta první tříměsíční jsou oki. A ta druhá se jeví také dobře. Uvidíme. Další dvě ovce ještě pravděpodobně porodí.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jj. Dočasná neplodnost je zmiňována nejčastěji. Pokud nedojde k úmrtí. A pak ty poškozené plody. Proto jsem se ptala na jehňata.
Ale pak jsem četla vedle, že dobré. Tak super.
honzauta
Dostal poděkování: 412 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

U nás proběhla katarální horečka v září , říjnu celkem brutálním způsobem, příšel jsem o nadějnou jehnici, která se utopila ve vlastních slinách a dále o 4 nejsilnější ovečky, ty jsem raději zabil... Nechal jsem proto do další sezóny i ovečky určené na vyřazení. Letošní bahnění bylo celkem rychlé (14 dnů) a relativně bezproblémové - od 21 porodivších oveček, 43 přeživších jehňat. Z mého pohledu rychlé porody a normální počet životaschopných jehňat.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

A beran měl nemoc také?
PavelIV
Dal poděkování: 6496 poděkování
Dostal poděkování: 3895 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Nevím, u skotu je to jiný, slyšel jsem, že problém k KHO je, když se kráva nakazí v druhým trimestru březosti, což je u ovcí vlastně v zimě. Určitě jsou na to ovce náchylnější
:PavelIV:
Profesor1
Dal poděkování: 4443 poděkování
Dostal poděkování: 5047 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Chovám ovce i kozy. Když začne říje, tak začne říje. Kozlové chodí za kozama a berani za ovcama. Nevidím v tom žádný rozdíl. Jestliže při KHO beran prodělává horečku - zvýšenou teplotu, tak ta zvýšená teplota na spermie má vliv. Určitě taky na ochotu skákat. Ne nadarmo jsou varlata umístěna mimo tělo.
Ale to si jen tak přemejšlím po selsku.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Odpovědět