Co nám roste v sadech a na zahradách

Stromy a keře
Profesor1
Dal poděkování: 4430 poděkování
Dostal poděkování: 5028 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co nám roste v sadech a na zahradách

Nový příspěvek od Profesor1 »

Když stříkneš těsně před kvetením nestihnou dospěláci naklást vajíčka - pilatka švestková.
Navíc ještě nelétají včely.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
andre.marek
Dal poděkování: 1411 poděkování
Dostal poděkování: 1615 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Hhippie píše: 19 dub 2026 22:10 Tomu rozumím. Dokud jsou venku. Ale co pak s tím záhonem? To celé léto udržujete takhle holý záhon? Sázet se tam asi nic jiného nedá, to by se okopáváním zničily cibulky, ne?
Tak jsem to myslela… to mi vrtá hlavou :vytlem:
Záhon zůstane přes léto prázdný, nic dalšího tam samozřejmě není.
andre.marek
Dal poděkování: 1411 poděkování
Dostal poděkování: 1615 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Profesor1 píše: 19 dub 2026 22:46 Když stříkneš těsně před kvetením nestihnou dospěláci naklást vajíčka - pilatka švestková.
Navíc ještě nelétají včely.
No nikdy jsem to v žádném doporučení neviděl, ale třeba to funguje. Problém je, jak udržet postřik funkční po tak dlouhou dobu co kvetení někdy trvá. Když se stříká po odkvětu, tak už žádné včely na ty květy nelétají. Navíc se snažím stříkat k večeru.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3588 poděkování
Dostal poděkování: 6695 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Super, díky :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6145 poděkování
Dostal poděkování: 6948 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Takhle kvete lepotica, a na dvorku třešeň. Jsou stejně staré. Od roku 2019. Poněkud rozdíl,v sadu je asi víc hryzců než na dvorku.
Přílohy
IMG_3084.jpeg
IMG_3109.jpeg
IMG_3102.jpeg
IMG_3096.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Je to smutné.
Všude se předhánějí v tom, jak moc děsivé předpovědi napíší… příroda trpí, moc se nedaří ani na zahradě… krom sucha, které tedy zatím můžeme redukovat zaléváním, mi prostě nic neroste… tak 3x týdně vše zmrzne, takže rostliny, co jsou odolnější, sice neumřely, ale téměř nepřirůstají… a ty choulostivé, co mám vysázené v květináčích a přenáším na noc dovnitř jsem včera zapomněla venku… musím vám říct, že tohle je úplná frustrace a zmar… :smutek:
Vždycky mě vlastně nadzvedne, když někdo o něčem říká, že je to plevel… upřímně… když nemáte podmínky a když není dobrý rok… tak ani “plevel” neprospívá… ono se to snad nakonec dohoní… každý rok to tak je… ale myslela jsem si, že když seji na konci dubna, je to dostatečně pozdě… a stejně ne. A to na mrkvích třeba, je, že se sejí v březnu… hahaha… tak ve Španělsku možná… :112:
Přílohy
IMG_3119.jpeg
IMG_3120.jpeg
IMG_3121.jpeg
IMG_3122.jpeg
Profesor1
Dal poděkování: 4430 poděkování
Dostal poděkování: 5028 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Cérko, ty jsi tak netrpělivá. Dřív se v dubnu nesadilo nic. Teď nás zahradnictví a polští prodejci nalákají, vysejeme, nakoupíme a stejně to v té zimě čučí a pozdější výsev a nákup to dožene a předežene. Jó, zalévat se musí vím dál víc. Zatím ještě je čím zalévat.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jana P.
Dal poděkování: 6145 poděkování
Dostal poděkování: 6948 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Včera jsem se vrátila skoro o půlnoci. Ve skleníku mám papriky, rajčata, dva lilky, celery, už lezou cukety a dýně ze semínek. Manžel vše zakryl bílou a silnější tmavou netkanou textilií. Tedy vyjma lilků. 🤦🏻‍♀️
asijskou zeleninu a sazenice kedluben a brokolice nezakrývám. v sedm ráno byla kolem skleníku jinovatka, voda ve vaně a kýblu byla komplet zamrzlá, cca 4mm? vše přežilo, i nezakryté lilky 😯
sazenice rajčat i paprik jsou ještě malé, ale ony to doženou. lilek je koupený v Sedlčanském zahradnictví, kde paní má jen nevytápěné skleníky. asi otužilý. Také pomáhá dát do skleníku několik konví s vodou, ráno, ona se prohřeje přes den,a to pomáhá, taky tam mám jako cestičku pár kamenů. V noci jsem zvažovala zapálit tam svíčku, ještě jsem to neudělala nikdy, a tak jsem to nechala tak.
Přílohy
IMG_3306.jpeg
IMG_3305.jpeg
IMG_3304.jpeg
IMG_3303.jpeg
IMG_3302.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Mno… tak žádná extra hitparáda zatím.. :nevim:

Napodruhé vyseté okurky, cukety a dýně, co zmrzly v květináčích, mi zpoloviny sežral slimák… taky letos neklíčí semena z Culina Botanica. Takže ještě, že může jít člověk alespoň na jistotu se semínky z běžného obchodu.. takže místo zajímavých asijských okurek budeme rádi za nakládačky a salátovky. A jak nám s nimi bude prima! :andel:
Rajčata a papriky zatím čekají ve fóliáku.
Dnes jsem přesila mrkve a petržele. Těžko říct, zda se řádky ještě dozahustí… semtam jsem to prosela i okrasnými kytkami, kdyby nová semínka nevzešla :otraveny:
A na půlku záhonu, co měla být petržel, jsem dala pár semínek barevného mangoldu.
Tak prostě uvidíme, co to udělá.
Brambory vyletěly v posledních dnech rychle ze země, ale teď jsou nějaké smutné, tak nevím, co se děje. Myslím, že úplně mráz nebyl… tak snad se mi to jen zdá.
Těším se, zda se zas ujmou mezi zeleninou květiny. To mě docela baví :andel:
Přílohy
IMG_3430.jpeg
IMG_3431.jpeg
EA402D9B-E681-4310-8537-1BE688BAA4B4.jpeg
Odpovědět