Mlato pre kozy skusenosti
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3716 poděkování
- Dostal poděkování: 6805 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mlato pre kozy skusenosti
Nitraner hází celé řepy ovcím a ty si je ostrouhají zuby postupně… to by ty moje dámičky omdlely, kdybych náhodou měla takovýhle nápad…

-
Profesor1
- Dal poděkování: 4494 poděkování
- Dostal poděkování: 5136 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Taky nestrouhám, jen půlím.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Dal poděkování: 5813 poděkování
- Dostal poděkování: 4957 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Asi by stačilo, aby na to přišla jedna nebo to začali žrát mladí. Řeknou si mezi sebou, že je to k jídlu. Třeba jim to předveďte, jinak je to nenapadne
.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Díky za připomenutí, dnes jsem kozám dovezla mláto. Na zkoušku jsem dala do bedýnky i pro slepice, nejdřív na to kohout koukal nedůvěřivě, pak ochutnal a zavolal slepice. Sezobaly toho docela dost a nepotřebovaly tolik pšenice. Chtějí rozmanitost. Někdy to dokonce žral i pes, ale to bylo mláto z jiného pivovaru, tohle mu nechutná.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Vy mi to tak krásně připomínáte. Přivezla jsem dnes taky. Už je sežráno.
Jen pro zajímavost: Dočetla jsem se, že zkrmování většího množství mláta, tj. u skotu kolem 10 kg, se snižuje obsah tuku v mléce. Doporučuje se pro skot zhruba 5 kg denně. Ale u koz a ovcí to nikdo nezkoumal a nedá se to rovnocenně porovnat.
Jen pro zajímavost: Dočetla jsem se, že zkrmování většího množství mláta, tj. u skotu kolem 10 kg, se snižuje obsah tuku v mléce. Doporučuje se pro skot zhruba 5 kg denně. Ale u koz a ovcí to nikdo nezkoumal a nedá se to rovnocenně porovnat.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ještě s tím budu trochu otravovat, ačkoliv možná je to všem jasné: Když jsem četla, že při krmení větším množstvím mláta je nižší množství tuku v mléce, trochu mě to zarazilo a říkala jsem si proč asi. Pak mě napadlo, že je míň tuku, ale víc bílkoviny. Co jiného by mohlo být za to změnou ve složení mléka?
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Vůbec s tím neotravujete. Naopak . Jestli ten článek byl z internetu, tak bych vás poprosil o odkaz. Mlátem intenzivně jsem začal krmit minulý rok. Díky tomu že jsem v KU, mám rozbory mléka. Minulou sezonu jsme měli nejlepší dojivost, ale tuk pod průměrem, bílkovina v průměru, laktoza a sušina nad průměrem. Stále jsem dumal, čím to je, hoky fedruju jak to jen jde i jádrem, ale tuk mám pod průměrem z cca 400 VF ovcí v KU. Možná jste na to kápla a je to tím mlátem. Zvedla se dojivost na úkor tuku v %. Je to jako když se začíná po odstavu dojit. Nejdríve je opravdu velké množství mléka a malé % tuku. S dalšími přibývajícími měsíci dojení postupně produkce mléka klesá, ale množství tuku je stále stejné, Na začátku sezony je tedy % tuku v mléku malé a ke konci velké. Mlátem jsem sice zvedl dojivost, ale množství tuku zůstalo stejné. Když se podívám na jednotlivé holky, tak nejlepší dojky mají nejmenší množství tuku. Někde zkusím dohledat tabulky z časopisu Schoku.
U Holštýnek s největší dojivostí se říká, že dojí vodu. Jersey mají malý nádoj, ale velké % tuku. Připadá mi to, zkrátka že čím více mléka, tím % méně tuku a mláto dokaže zvednout dojivost, ale tuk zůstane stejný. Je to jen taková malá dedukce po pátém pivu, tak mě berte s rezervou. Jdu hledat tu tabulku ..
U Holštýnek s největší dojivostí se říká, že dojí vodu. Jersey mají malý nádoj, ale velké % tuku. Připadá mi to, zkrátka že čím více mléka, tím % méně tuku a mláto dokaže zvednout dojivost, ale tuk zůstane stejný. Je to jen taková malá dedukce po pátém pivu, tak mě berte s rezervou. Jdu hledat tu tabulku ..
Tykat, díkes ....
- PavelIV
- Dal poděkování: 6566 poděkování
- Dostal poděkování: 3937 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Máš výrazně lepší výsledky, než jiní chovatelé! Dobrá práce! 
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Díky
ono je to hlavně o krmení, ty Frýšky mají velký potenciál, ale je to za cenu opravdu velkého množství krmení.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Je to tady, ale žádné tabulky nebo rozbory k tomu nejsou.
https://www.agrokonzulta.cz/files/files ... 9-F-g-.pdf
Většinou nacházím zajímavé věci v diplomkách a bakalářkách, příp. články z výzkumných ústavů.
Od půlky sezóny se zvyšuje množství tuku vždycky, ne? Na konci by se dala i z kozího sebrat smetana.
Když se tedy po mlátu snižuje množství tuku, nezvyšuje se bílkovina, ale jen nádoj, tak to myslíte? Jsem trochu pomalejší v chápání
.
https://www.agrokonzulta.cz/files/files ... 9-F-g-.pdf
Většinou nacházím zajímavé věci v diplomkách a bakalářkách, příp. články z výzkumných ústavů.
Od půlky sezóny se zvyšuje množství tuku vždycky, ne? Na konci by se dala i z kozího sebrat smetana.
Když se tedy po mlátu snižuje množství tuku, nezvyšuje se bílkovina, ale jen nádoj, tak to myslíte? Jsem trochu pomalejší v chápání
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Jj přesně tak, tuk zůstává stejný a klesá množství mléka. Procentuelně je tedy tuku ke konci laktace větší.
Tykat, díkes ....
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem to tak, že tuk se nesnižuje nikdy, je stále stejný. Díky mlátu se zvětší množství nadojeného mléka, ale né tuku. Množství tuku bude stále stejné během celé laktace. V % ho bude samozřejmě méně, ale hmotnostně stále stejně. Zvíře produkuje stále stejné množství tuku, bez ohledu na množství mléka. Teď jsem to snad už napsal srozumitelněji a už s tím dám pokojFrantiška. píše: 27 dub 2024 09:22
Když se tedy po mlátu snižuje množství tuku, nezvyšuje se bílkovina, ale jen nádoj, tak to myslíte? Jsem trochu pomalejší v chápání.
Tykat, díkes ....
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Po celý rok mají u mě kozy ráno seno. Mám sice teď dobře usušené seno z loňska, ale je trochu žluté, asi přemoklo. Žerou ho, ale když dostanou seno zelené, mají větší radost, jenže to nemám. Vyzrála jsem na ně. Dávám jim do krmelce seno a navrch nasypu mláto. Samozřejmě sežerou nejdřív mláto, ale i seno mlátem voní a je jím namočené, takže zmizí všechno beze zbytku.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Místo televize trávím večery studiem různých vědeckých prací. Mimo jiné jsem se dozvěděla, že pivovarské mláto je krmivo bohaté na nenasycené C18 mastné kyseliny, zejména linolovou, a pokusy u dojnic ukazují, že jeho zařazení do krmné dávky může měnit profil mastných kyselin mléčného tuku, mimo jiné zvyšovat podíl C18:1 (kyselina olejová) a CLA (konjugovaná kyselina linolová). Je rozdíl, jestli je zkrmováno mláto mokré nebo sušené. U mokrého jsou příznivější hodnoty. Jak popsal Augenblick, nezvýší se množství mléka ani bílkoviny. Ale zvýší se podíl konjugované kyseliny linolové. Ta vzniká v bachoru z kyseliny linolové a přechází do mléka.
(Miyazawa et al. (2007), *Animal Science Journal* – Effect of brewer's grain on rumen fermentation, milk production and milk composition in lactating dairy cows)
Obiloviny mají úplně jiné vlastnosti a vzhledem k tomu, že mají více škrobů a méně vlákniny než mláto, působí v bachorové fermentaci jinak a tím ovlivní i složení mléka.
(Miyazawa et al. (2007), *Animal Science Journal* – Effect of brewer's grain on rumen fermentation, milk production and milk composition in lactating dairy cows)
Obiloviny mají úplně jiné vlastnosti a vzhledem k tomu, že mají více škrobů a méně vlákniny než mláto, působí v bachorové fermentaci jinak a tím ovlivní i složení mléka.