Houby, ať už z lesa, luk, či pěstované jsou významnou součástí jídelníčku soběstačné rodiny.
Pro začátek zajímavý článek o podobnosti jedlých a jedovatých hub.
https://www.myko.cz/houby/jedovate-houby/
Houby sběr, doporučení, poznávání
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Tedysek
- Příspěvky: 766
- Registrován: 10 říj 2018 10:12
- Dal poděkování: 24 poděkování
- Dostal poděkování: 35 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
My sbíráme jen "hnědé hlavy" tedy hříbky, václavky, klouzky, bedly, lišky a šípatky (kozáky). Ale letos ještě nerostou u nás.
Předloni byla taková úroda, že máme ještě něco málo zásob teď. Doufám, že letos něco poroste. Protože vloni u nás nic nerostlo, Vloni se poštěstili jen dva kotrče. Letos jsme to pojistili ještě koupeným substrátem s hlívou ústřičnou.
Miluju domácí houbové koření. Když se bedlám sní klobouky tak nohy usuším a namelu na prášek. k tomu pár hříbků a klouzků a je to perfekt.
Pak zavařené houby. Na ty jsou úplně nejlepší lišky a malinké hříbečky nebo sólo václavky.
Předloni byla taková úroda, že máme ještě něco málo zásob teď. Doufám, že letos něco poroste. Protože vloni u nás nic nerostlo, Vloni se poštěstili jen dva kotrče. Letos jsme to pojistili ještě koupeným substrátem s hlívou ústřičnou.
Miluju domácí houbové koření. Když se bedlám sní klobouky tak nohy usuším a namelu na prášek. k tomu pár hříbků a klouzků a je to perfekt.
Pak zavařené houby. Na ty jsou úplně nejlepší lišky a malinké hříbečky nebo sólo václavky.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
Teď rostou pečárky ovčí (zápašné ještě naštěstí ne), podtrnky, májovky. Víc jsem neviděla. Ale co je v lese, to nevím, tam asi už bude i něco jiného. Já sbírám jen po loukách apod.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
Jani...uvod Tveho prispevku je sice pravda, ale vseho s Mírou.
Vzhledem k tomu, jak houby pracuji s tezkymi kovy, bych je az tak casto do jidelnicku nezarazovala...
Vzhledem k tomu, jak houby pracuji s tezkymi kovy, bych je az tak casto do jidelnicku nezarazovala...
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
Veru, já si myslím, že při houbařské sezoně a pak třebas dvakrát za měsíc přes rok, houby ničemu neškodí.
Tedy ne významně více, než ovoce, zelenina, obilniny a další, prakticky vše, co se dá koupit, které se jedí denně plné pesticidů a éček.
Jen můj názor.
Tedy ne významně více, než ovoce, zelenina, obilniny a další, prakticky vše, co se dá koupit, které se jedí denně plné pesticidů a éček.
Jen můj názor.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
Navíc houby mají i mnoho zdravotních přínosů, např. doplnění stopových prvků, zvýšení obranyschopnosti organismu.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby sběr, doporučení, poznávání
Při léčbě jsem používala tento přípravek https://www.mycomedica.cz/eshop-mycochemo.html
a také Coriolus https://www.mycomedica.cz/eshop-coriolus.html
Houby máme rádi sušené, na zimu, a v sezoně míchanici, houbový guláš, jihočeskou polévku Friko https://www.regionalnipotravina.cz/ocen ... jck/friko/, škvarky z muchomůrky růžovky=masák, obalované bedly a hřiby, dršková z bedly či kotrče,různé maso na houbách, králík pečený s množstvím hub, špecle s houbami,......
a také Coriolus https://www.mycomedica.cz/eshop-coriolus.html
Houby máme rádi sušené, na zimu, a v sezoně míchanici, houbový guláš, jihočeskou polévku Friko https://www.regionalnipotravina.cz/ocen ... jck/friko/, škvarky z muchomůrky růžovky=masák, obalované bedly a hřiby, dršková z bedly či kotrče,různé maso na houbách, králík pečený s množstvím hub, špecle s houbami,......
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů