Lůj a jeho využití
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Lůj a jeho využití
Po porážce mám z koz i tuk, který je mi líto nevyužít. Část sežerou psi s uvařenou rýží a masem, ale těm dávám jen ten, který není úplně čístý. Podobný dávám ptákům na zobání.
A ten dobrý jsem nakrájela na malé kostičky a škvařila. Vypařila jsem všechnu vodu a škvařila několik hodin. Zpočátku to trochu smrdělo, ale postupně ten zápach mizel a nakonec mám docela voňavý lůj se škvarečky, který se dá využít podobně jako vepřové sádlo při vaření. Část jsem zcedila a smíchala s olivovým olejem a je z toho mast. Třeba na ruce i jinak. Napadlo mě to, když jsem si uvědomila, že jelení lůj na rty je vlastně taky lůj a pěkně na kůži vydrží. Taky se lojem dá namazat plotna nebo kožené boty.
Nezkoušela jsem s ním svítit, protože ho tolik nemám a ani nevím, jak ho na svíčku použít. Možná by taky smrděla, ale nevím.
Další využití už jsem nevymyslela, ale třeba ještě něco někoho napadne.
A ten dobrý jsem nakrájela na malé kostičky a škvařila. Vypařila jsem všechnu vodu a škvařila několik hodin. Zpočátku to trochu smrdělo, ale postupně ten zápach mizel a nakonec mám docela voňavý lůj se škvarečky, který se dá využít podobně jako vepřové sádlo při vaření. Část jsem zcedila a smíchala s olivovým olejem a je z toho mast. Třeba na ruce i jinak. Napadlo mě to, když jsem si uvědomila, že jelení lůj na rty je vlastně taky lůj a pěkně na kůži vydrží. Taky se lojem dá namazat plotna nebo kožené boty.
Nezkoušela jsem s ním svítit, protože ho tolik nemám a ani nevím, jak ho na svíčku použít. Možná by taky smrděla, ale nevím.
Další využití už jsem nevymyslela, ale třeba ještě něco někoho napadne.
-
- Příspěvky: 757
- Registrován: 18 pro 2018 19:12
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Já jsem také smíchala s trochou přepáleného oleje po smažení a natíram si pracovní boty, jedna paní mi poradila že vyškvařený lůj používá
na smažení koblihů.Vyzkoušela jsem měly krásnou křupavou kůrku .Přidala jsem do toho trochu oleje aby se tak tak rychle nepřepálil.Někdo dává
také do těsta na buchty.
na smažení koblihů.Vyzkoušela jsem měly krásnou křupavou kůrku .Přidala jsem do toho trochu oleje aby se tak tak rychle nepřepálil.Někdo dává
také do těsta na buchty.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Olej se ale přepálí při nižší teplotě než sádlo i hovězí lůj, tak myslím, že i kozí. Chtěl bych někdy zkusit smažit na hovězím loji. Sádlo je pro moji drahou polovičku moc cítit
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Tak jsem si o loji neco precetla. Pry se nehodi do testa, ale na smazeni je to v pohode. A ze je desne rychle skazitelny, do 3 tydnu v chladu spotrebovat...musi se rozpoustet pri nizkych teplotach a jakoby tavit. Proste je to jina prace nez skvareni sadla...
Zajimave, dekuji.
Zajimave, dekuji.
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Zajímavé. Naše jehňata při porážce mají málo loje, co pan B ořeže, zamrazíme a zkrmíme přes zimu v sadu ptákům. Dospělou, např. čtyřletou, ovci, porážíme velmi zřídka, a ani ty nemají moc loje.
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 281 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Lůj jsem používala i do těsta na buchty. Ale jenom trochu, asi tak 1/3 dávky. Zrovna tak, když je tučná slepice. To je ještě lepší. Všechno ostatní už bylo napsáno.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Hhippie, není to pravda, že málo vydrží, je to naopak. Řekla bych, že je nezkazitelný, když je už vyškvařený. Já ho teda škvařím jako sádlo. Nevydrží syrový ani v chladu, to je fakt. Na vaření ho také používám, pod cibulku, na jíšku apod.
Když jsou kozy tlusté, tak to není jako tlustá nebo i normální ovce. Prostě mají trochu břišního tuku, v mase není nic. Ale mám tuk z mnoha zvířat a dohromady už se to dá na něco použít.
Když jsou kozy tlusté, tak to není jako tlustá nebo i normální ovce. Prostě mají trochu břišního tuku, v mase není nic. Ale mám tuk z mnoha zvířat a dohromady už se to dá na něco použít.
-
- Příspěvky: 757
- Registrován: 18 pro 2018 19:12
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Oreb má pravdu když se dobře vyškvaří vydrží mluvím z vlastní zkušenosti.V chladu se nekazí.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Vzdycky lepsi zkusenost nez psany teoreticky clanek. Diky za upresneni
Bubáci forever!
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Když už jsem vyrobila mast na mazání rukou z loje přídavkem trochy olivového oleje zatepla, zkusila jsem to použít i na boty. Kam se hrabe běžný krém. Pokud nepotřebujeme zabarvit nějaké odřeniny a proto použít třeba černý krém, je nakonec lůj mnohem lepší. Bez oleje s ním boty moc leštit nejdou, je na to tvrdý, ale s olejem to jde krásně.
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Říkal mi jeden Ukrajinec, který si chodí pro mléko, že kozí nebo ovčí lůj používá na mazání hrudníku při nachlazení a na mazání nohou v zimě, že prý tak neprochladnou. Mimoto ho v zimě trošku přidává do čaje s medem. Nezkoušela jsem to zatím.
Namazání nohou a prstů je dobré i do holínek proti zapaření a plísním. Bakterie se v tuku neudrží. A nemusí mít člověk celé nohy mastné, stačí použít malinko.
Namazání nohou a prstů je dobré i do holínek proti zapaření a plísním. Bakterie se v tuku neudrží. A nemusí mít člověk celé nohy mastné, stačí použít malinko.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Tedy...Františko, Vy máte tedy divoké tipy! Do čaje s medem bych se asi neodvážila! Ale jestli to někomu pomůže, tak paráda!
Naopak na promazání ztvrdlé kůže nohou mi to přijde ok.
Možná jsem psala: si ke mě jedna paní pro skopové sádlo. Že prý je ti nejlepší sádlo pod maso na pečení i do buchet. Že dá jídlu vůni...
Naopak na promazání ztvrdlé kůže nohou mi to přijde ok.
Možná jsem psala: si ke mě jedna paní pro skopové sádlo. Že prý je ti nejlepší sádlo pod maso na pečení i do buchet. Že dá jídlu vůni...
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Jen předávám informace, já ten čaj nezkusila, nějak jsem neměla chuť . Připomnělo mi to mongolský čaj se žluklým máslem, ale ani ten nemusím. Leda kdybych fakt musela .
Vyzkoušela jsem mazání do holínek a už to dělám pokaždé. Krém přitom nepomůže, ten má úplně jiný účinek než ochranu proti bakteriím.
Smažila jsem na kozím loji řízky, bylo to výborné, mnohem lepší než na oleji.
Vyzkoušela jsem mazání do holínek a už to dělám pokaždé. Krém přitom nepomůže, ten má úplně jiný účinek než ochranu proti bakteriím.
Smažila jsem na kozím loji řízky, bylo to výborné, mnohem lepší než na oleji.
-
- Příspěvky: 7662
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
zlatokopové vařili grog s máslem.gdiž je fakt zima,tak ťelo tráví tuk daleko snadňeji.já piju čaj s mľíkem,ale neznám ňikoho dalšího gdo to pije,ačkoliv britové to pijou dávno
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Já ho pil jako dítě a teď jsem se k němu vrátil. Po ránu není čas na chladnutí čaje, tak chladím mlíkem. Čaj samozřejmě černej
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Po tom, co jsem se vrátila po několika měsících ze “zkušené” z Irska, jsem čaj s mlékem ještě nějakou dobu pila také, ale já jsem prostě na zelený, takže jsem zpět u “jenčaje”.
Pavle, mám výhodu, že muž vstává o dost dřív. Takže když se dostanu ke stolu, čaj mám teplý akorát
Pavle, mám výhodu, že muž vstává o dost dřív. Takže když se dostanu ke stolu, čaj mám teplý akorát
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 847
- Registrován: 16 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 81 poděkování
- Dostal poděkování: 751 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Loni mi kamarád přivezl hovězí maso a pytel loje, pro sýkorky;) Táta zajásal, že není nic lepšího než hovězí škvarky a koblihy dělané na hovězím tuku. Na koblihy bohužel nedošlo, ale byla radost na tom vařit, a rozhodně ani po 4 měsících nebyl zkažený.
Mimochodem, zkoušeli jste někdy jehněčí játra na grilu v pobřišnici ( nebo jak se jmenuje ta blána ve které jsou obalené vnitřní orgány) Pěkně čerstvý jatýrka vcelku ještě za tepla zabalit do té “krajky” a šup s tím na gril. Pozor nespálit! Solit a pepřit až po nakrájení, je to jako koláč. Výborný!
Mimochodem, zkoušeli jste někdy jehněčí játra na grilu v pobřišnici ( nebo jak se jmenuje ta blána ve které jsou obalené vnitřní orgány) Pěkně čerstvý jatýrka vcelku ještě za tepla zabalit do té “krajky” a šup s tím na gril. Pozor nespálit! Solit a pepřit až po nakrájení, je to jako koláč. Výborný!
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Už jsem o hovězím loji taky četl, že na smažení nemá chybu.
Jupíku, studený nebo teplý? Jestli teplý, tak to já bych nemohl (Švejk u Dr. Grűnsteina)
Jupíku, studený nebo teplý? Jestli teplý, tak to já bych nemohl (Švejk u Dr. Grűnsteina)
- andre.marek
- Příspěvky: 1302
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 859 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lůj a jeho využití
Já také rád čaj s mlékem
Jinak u nás zase používáme králičí sádlo - hlavně do buchet, jsou pak o hodně vláčnější.
Jinak u nás zase používáme králičí sádlo - hlavně do buchet, jsou pak o hodně vláčnější.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti