Pečené kečup

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Kečup, část jsem i pekla, hotov. Minulé úterý. Z devíti kil rajčat a cca dvou kil padaných jablek, jen vykrajeno, neloupáno. A, jako vždy, luxusní. Kdo rad pikantní přidá si chilli. Na plotýnku do hrnce jsem dala dvě třetiny, třetinu jsem pekla , bezpracné.
Pŕed pasírováním vyndám bobkové listy a mixnu tyčákem. Pasíruji přes velké cedníkové síto :vytlem: jde to dobře, zbytku bylo cca kilo.
Přílohy
C42C0DB3-2C42-4D57-BF83-94FFF7E63618.jpeg
476EE241-3194-4EF5-805E-9731F2378342.jpeg
557F5C5A-A311-4D5E-8BE7-9B0EE2A3541C.jpeg
4E00A2A2-0C45-4DCF-8CA7-4F415272600B.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Jani, díky za sdílení. Zkoušela jsem kečup jen jednou podle nějakého receptu z internetu, ale už si ho nepamatuju. Jen si vzpomínám, že byl sice dobrý, ale řídký, resp. mám pocit, že se oddělovala voda od protlaku. Chtěla bych to zase letos zkusit. Chci se zeptat, nemáš také problém s oddělováním vody od protlaku, zvl. když tam není žádné zahušťovadlo? Mám matný pocit, že v tom mém receptu byl kukuřičný škrob, ale jistá si nejsem. Nebo to zahustí dobře ta jablka? Myslím, že v tom mém receptu jablka nebyla. Vařila jsi celou dobu odkryté? Mírný plamen? Jak dlouho to asi tak trvalo?

A ještě k tomu cezení, velké cedící síto znamená s velkými otvory nebo že je prostě velké? Zase si matně vzpomínám, že mi to pasírování přišlo nekonečné. Nemáte někdo zkušenost s pasírovačem s kličkou, má smysl to kupovat? Taky mě napadlo, jestli by nešla použít takováta litinová mašinka na odšťavňování rybízu, ale zas nevím, jestli to sítko není moc husté.

Předem díky za jakoukoli zkušenost. Rajčata máme zatím jen na jídlo, sázeli jsme pozdě. Doufejme, že nepřijde brzo mráz a něco ještě sklidíme.
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4930 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od PavelIV »

Na pasírování byl výbornej tzv. špičák, potkal jsem se s tím na praxi před mnoha lety. Ve větších kuchyních by dnes mohl překážet, asi všechno mixujou.
Je to tvar trychtýře a dole ta špička je pevná, aby to přežilo šťouchání takovým tím pádem.
:PavelIV:
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Profesor1 »

Nejlepší zahušťovadlo je vodu varem odpařit, nebo u rajčat to nefunguje?
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Určitě to chce zahusit odpařením při varu. Ale chce to odpařit ještě před pasírováním, protože odpařovat protlak jde dost blbě, resp. se to musí dělat pomalu a pořád u toho stát a míchat, jinak má člověk postříkaný strop. :vytlem: A já se přiznám, že mi ta výsledná hustota nejde dost dobře odhadnout ve fázi před pasírováním. A druhá věc je, že se mi odděluje voda od protlaku, že to nemá tu správnou konzistenci. A na to mi fungoval škrob. Ale u receptu od Jany tu konzistenci asi opravdu zajistí jablka, protože želírují. Je to jako když se vaří svíčková, jde ji udělat jen ze zeleniny, ale ta konzistence není to pravé ořechové. Stačí přidat do základu trošku mouky a všechno se pěkně spojí. Škrob, mouka, želírující ovoce - podobný efekt.
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Kouťák »

Kečup budeme dělat letos potřetí zítra.Nadšení vypadá jinak,ale co se dá dělat.Už to mám vychytané.Odpařujeme přesně 2 hodiny za stálého míchání,potom mixer a pak pasírování.Jablka nebo papriku nedáváme.Je krásně hustej.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

A můžu se zeptat na recept? Cibuli dáváte?
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Kouťák »

Myslím si,že stejný recept sem už někdo dával,ale nechce se mi hledat.Tento kečup děláme už pár let , stále stejně a všem chutná.
3 kg rajčat
3 velké cibule
3 polévkové lžíce soli
20 stroužků česneku
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
------------------------------
2 hodiny míchat a rozvařit asi na polovinu.Vyndat koření a přidat:
3 šálky krupicového cukru
3/4 šálku octa (3dcl)
Nechat projít varem,rozmixovat,propasírovat a sterilizovat 20 minut.
Pravidelně děláme dvojitou dávku.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Děkuju! Rozvařit asi na polovinu, to je dobrá informace. :souhlas:
Netopýr
Příspěvky: 35
Registrován: 09 úno 2020 22:46
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 44 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Netopýr »

Osvědčený recept (heinz ketchup)
2 kg rajčat (nejlépe kečupová masitá)
0,20 kg jablek
0,25 kg cibule
0,15 kg pískového cukru
5 ks hřebíčku
5 ks nové koření
5 ks pepř celý
2 ks bobkový list
0,1-0,2 l octa - dáváme spíš méně
1 lžíci soli
1 lžící papriky sladké nebo kapie 2-3
1 lžíci papriky pálivé nebo feferony (nemusí být pro děti)
1 lžička skořice

pokrájet rajčata,jablka,cibuli,vylepšujeme červenou kapií pro barvu,koření atd. a
vaříme cca 1 hodinu s poklicí a dále bez poklice do rozvaření.Jak je vše rozvařené vyjmeme koření rozmixujeme tyčovým mixerem,přepasírujeme od slupek a zrníček
Znovu povařit a plnit do čistých sklenic.Zavřít dezinfikovaným víčkem a otočit.Už nezavařujeme.
Přílohy
IMG_20210829_185818_resized_20210829_065849075.jpg
IMG_20210829_184351_resized_20210829_065914151.jpg
IMG_20210829_182703_resized_20210829_065949894.jpg
IMG_20210829_164337_resized_20210829_070027839.jpg
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Milá Savarko :ruzicka:
Kečup vařím v letní kuchyni na el. Sporáku, několik hodin, volněji, když jdu kolem promíchám. Celou dobu odkryté. Někdo radí přidat cukr později, kvůli připalování. Žádného oddělování vody od protlaku jsem si nepovšimla. Jablka přidávám jen bez jaderníku. Neloupu.
Větší hrnec byl na sporáku. Pekáč na husu, bez poklice, v troubě. Na cca 170 stupňů. Pečení mi přijde snadnější, prakticky bezpracné.
Před pasírováním vyndám bobkové listy a promixuju ponornym mixerem. Pak pasíruji přes síto na fotce pomocí tření naběračkou. Jde to vcelku dobře a rychle. Následně jsem kečup ještě odpařovala nějakou dobu.
Pak dám do středních sklenic, používám jen patentní. A v elektrickém zavařovacím hrnci zavařím 20 min na 80 stupňů.
Zavařuji vše vždy . Nikdy se mi nic nezkazí.
Přílohy
CF86ED53-FCE5-4AC3-8A60-DEB741BBA3AA.jpeg
65459765-D5D2-44F0-B57D-48A0BD2C7626.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Díky moc, Jani, za detaily. Ten nápad s naběračkou je super. Určitě vyzkouším! V té troubě když to děláš, nemáš pak moc napálený pekáč?
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Právě že vůbec.
Dnes jsem likvidovala na záhonech rajčata už dočista a ještě bedynka jich byla vcelku slušných takže kečup budu zítra opakovat. Vše vyfotím detailně a popíšu důkladně :andel:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
irčan
Příspěvky: 2771
Registrován: 28 črc 2019 14:43
Dal poděkování: 983 poděkování
Dostal poděkování: 401 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od irčan »

Dyž je obava že se to připálí tak se dá pekáč vystlat pečícím papírem.Dělal sem to tak při pečení povidlí.U kepuča si to už nepamatuju.
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

V hrnci je 4,5 kg rajčat , padana jablka jsem vykrajela, cibule, vše ostatní podle předpisu. Bobku více. Plotýnku jsem zapla ve 13.30.
Přílohy
F08AB4AE-66FC-41D6-8FF0-9005A67A7CAE.jpeg
46716106-F0F6-4ED4-A731-E3678043C1C9.jpeg
99C5AC38-1FDA-4B21-8FF5-198DEF5F9C37.jpeg
638FB0E0-30F2-4816-A8F0-BF6D298E1618.jpeg
687F58D0-B10B-49FF-847E-02EC9CCB1BA4.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Po dvou hodinách , převážně na trojku ze šesti stupňů . Pokračuji.
Přílohy
FCDFF660-9ACB-45FE-A7FD-C8CC9A65EF61.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

3 hodiny var a rozmixovano. Jdu pasirovat.
Přílohy
20210906_174642.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Pasirovala jsem 20 minut , odpadu je 80 deka. Ještě chvíli odparuji a pak do skleniček.
Přílohy
20210906_181245.jpg
20210906_181232.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Zavařeno 20/80, Výsledek je 5 litrů výborného kečupu, rajčata, cibule,jablka a bobkový list vlastní "vyroba"😍
Přílohy
20210906_192157.jpg
20210906_191913.jpg
20210906_191839.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Krása, Jani! Manžel před pár lety zpracovával pár kg přebytku, když jsme nebyly doma a byla to tedy obrovská dobrota! To se nedá srovnávat s kupovaným… :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů