Pečené kečup

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Díky! Asi hodím do té trouby na rajčata bylinky ke konci sušení, pro jistotu. Zatím jsem na začátku sušení, tak doufám, že dobře odhadnu tu míru vysušenosti, ať to nemám jak broky jako minule.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Zrovna na bazalku za čerstva bych si netroufla. Při některé úpravě umí i zhořknout lehce… já bych šla cestou přidání sušených při nakládání do oleje…
:Hhippie: Bubáci forever!
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Tak vám děvčata moc děkuji za veškeré rady. Bohužel s mým přehnaným pocitem zodpovědnosti skončila usušená rajčata zavakuovaná v mrazáku, pač jsem se dočetla, že pokud nebudou dostatečně usušená a kyselá, riskuji botulismus. Do toho oleje jsem je chtěla hlavně jako dárky, ale nemám na to nervy. Aspoň zbydou pro nás. :vytlem:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Savarko - ikdyž se naloží do oleje? To je také konzervant přeci…
:Hhippie: Bubáci forever!
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

No právě ten olej je pro botulismus problém, vytvoří anaerobní prostředí (bez vzduchu), ve kterém se bakterie botulismu šíří. Vím, že byl případ botulismu z česneku v oleji. Ale jinak olej je fajn, chrání před mikroorganismy z okolního prostředí, ale ne před těmi, které už v té potravině jsou. Jako ono by se nejspíš nic nestalo, ale já na to prostě nemám nervy, kór to dát někomu jinému.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

:otraveny: Úplně Tu rozumím. Proto umím darovat maximálně čerstvě vyrobené zavařeniny. Protože představa, že někomu dám něco plesnivého, mě omývají… a někoho úplně otrávit, je fakt děsivá :ajeje:
Ale jako… stát se to prostě může, no… :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Františka. »

V oleji naložená rajčata jsou ještě posolená, sůl může být jodizovaná, přidáte bylinky - rozmarýn a chilli nebo pepř. Vím, že potřebujete mít jistotu, ale pravděpodobnost je minimální. Protože se to někdy někomu možná stalo a někdo o tom napsal, dodnes se budou lidi bát naložit rajčata.
Připomíná mi to, jak před několika lety dvě učitelky PRÝ koupily kozí mléko někde na Liberecku nebo kde, dostaly PRÝ z něho klíšťovou encefalitidu, nato se kontrolovala krev všech koz v ČR a žádná ji neměla. Nejenže je minimální pravděpodobnost, že by byla v mléce, navíc naším trávicím traktem skoro nikdy neprojde. Přesto se dodnes občas lidi na základě tehdejších zpráv bojí. Psalo se o tom a to rozhodlo.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Savarka »

Františko, plně s vámi souhlasím, ta pravděpodobnost je minimální. Jen co se týče té soli nebo bylinek, obávám se, že ty nepomůžou. V klobásách je spousta soli a koření a přesto se kvůli botulismu přidává dusitan. Já si spíš musím v hlavě srovnat, jaký postoj k botulismu zaujmu. :vytlem: Šunku bych bez rychlosoli nedělala, ale pak klidně k nakládanému sýru v oleji přidám cibuli. Než si to srovnám, radši jsem ta rajčata hodila do mrazáku. Toho nakládaného sýru s cibulí by mi bylo líto, ale mohla bych to vyřešit tím, že ho budu skladovat při nižší teplotě a i pokud ho někomu dám, doporučím ho včas sníst a též chladit. U sušených rajčat v oleji to skladování v lednici zní tak nějak divně, když se to v obchodech prodává mimo chlaďák a už vůbec divné je někomu radit, aby to rychle spotřeboval.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Františka. »

Bylinky a koření mají taky konzevační schopnosti, proto jsem jmenovala právě rozmarýn a pepř.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Hele holky, to jste sem neměly psát! Doposud jsem celá léta nakládala rajčata do oleje, s bylinkami,česnekem, atd. A vůbec mne nenapadlo, že touto delikatesou, kterou nabízím těm nejdražším co mám, je mohu zabít! Naštěstí jsme všichni přežili. Takže rajčata v oleji u nás skončila. :smutek:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Kečupová sezona je tu 😀 zatím ze tří kil.
Suroviny
– na jednu dávku (dělali jsme ze dvou, údaje v závorkách):

1,5 kg rajčat (3)
5 ks jablek (10)
3 ks velké cibule (6)
1 lžíce soli (2)
4 ks hřebíčky (8)
1/4 lžičky skořice (1/2)
1 ks bobkový list (2)
250 g cukru (500)
1/8 l octu (1/4 l)
Postup:
Všechny suroviny umyjeme, rajčata zbavíme stopky a nakrájíme na čtvrtiny. Je zbytečné je krájet více, ušetříme si práci. Jablka neloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme – tady záleží, zda jsou jablka měkká nebo tvrdší. Čím tvrdší, tím drobněji je krájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší půlměsíce; vůbec není nutno je krájet na drobno, cibule při vaření velice rychle změkne.
Kdo rád, hoďte si tam feferonku. 😀
Vše nakrájené dáme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny a dáme vařit. Občas promícháme. Kečup je hotov, jakmile obsah hrnce zhoustne. Pak už jen stačí přepasírovat přes sítko, dát do sklenic a vychutnat si plody své práce.
Mňam.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Staré pasírovadlo si vystavuju na polici. 🙈
Letos jsem ho použila 👌👍
Přílohy
20230822_063438.jpg
20230822_063021.jpg
20230822_063014.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

To máš dobré. My letos - opět!! :zed: - neměli ani jedno rajče!! Zas jsme vyházeli celé plesnivé keříky s rajčaty těsně před dozráním! :plac:
:Hhippie: Bubáci forever!
Dena
Příspěvky: 251
Registrován: 21 úno 2020 20:11
Dal poděkování: 1131 poděkování
Dostal poděkování: 363 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Dena »

Jano kečup dělám taky tak, letos zatím ze 4kg, ale chystám se na další.Rajčat je spousta, i ty na záhoně kupodivu zatím plíseň nemají.Většinu pěstuju v kýblích pod převisem střechy aby na ně nepršelo.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Letos se mi nevydařily v kýblích. Nedostatek vápníku. I když jsem mocně dotovala.zřejmě se odrůda Tornádo pro pěstění v kýbli nehodí. Plísen není.
Na záhoně mám rezistentní Crimson Crush a Rose Crush. Krásná rajčata, už červená, ničím netrpí. Vápníku dost, plísen 0. Pak je tam keříková Pavlína. Taky dobrý.
Letos vyberu pečlivě jen rezistentní odrůdy. A k domu do kýble dám jen tři kousky tak, a to nějaké koktejlové, velmi rané.
Veru to je mi líto, dobře to znám 2021 stejné, vloni jsem zas měla z Permasemínek nějaké zavirované kusy. Hrůza. Letos konečně rajčata.
V Radotíně mám sedm kusů Tornád, zamulčovaných, ve vcelku chudé půdě, zalévám jednou týdně. Rajčata tam červenala nejdříve, a uroda je obstojná. Plísen 0.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Pro jistotu zavařuji 20/80
12 skleniček dobroty 🙏
Přílohy
20230822_113037.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4930 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od PavelIV »

Nám se v kýblích letos vydařily. Tedy takových s jako bílým flekem dole jsem taky asi 1/4 vyházel. Ale i tak je jich dost a ještě zdaleka nekončí. Jsou u jižní zdi pod střechou. Zaléváme jednou denně, konev na všech 6 keříků. Odrůdu nevím, jsou to asi dvě různý, kupuje manželka.
:PavelIV:
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak včera dalších osmnáct skleniček kečupu dle mého receptu. :vytlem:
Ovšem nekončím, tedy rajčata nekončí. Na face jsem pro nás,vás, našla nový recept. Vypadá velmi zajímavě a určitě ho vyzkouším. Tak kdo by se chtěl inspirovat. Nebudu ho tedy grilovat, upeču ho v troubě.
Radka dala fotky i recept volně k dispozici, tak zde i pro nás, vás.
Přílohy
IMG_6277.jpeg
IMG_6276.jpeg
IMG_6275.jpeg
IMG_6274.jpeg
IMG_6273.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Jana P. »

Včera jsem na plechu s vyššími okraji pekla rajčata se solí a bazalkou. Po upečení jsem přejela tyčákem v misce a jsou z toho čtyři sklenky od jogurtu výborné italské pomazánky. Na fokaču, foccaciu, například. https://cs.wikipedia.org/wiki/Focaccia
Dále jsem vyrobila, upekla, boloňskou směs na špagety. Pročetla jsem co se tam obvykle dává a upravila dle svého.
Olej
2 cibule pokrájet
2 palice česneku
6 mrkví nastrouhat na hrubo
1 cuketa-máte li pokrájet
2 lilky-máte li pokrájet
2 až 3 kila pokrájených rajčat
Sůl, deci vinného octa červeného, deci cukru, dostatek oregana, bazalky
Pekla jsem v pekáči na husu, a pak tyčákem projela ale ne moc na hladko.
Vše zavařuji ve skleničkách v el. Zav. Hrnci. Po dosažení teploty 90 st ještě 20 min.
Přílohy
20230828_063556.jpg
20230827_165147.jpg
20230827_153520.jpg
20230827_123431.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pečené kečup

Nový příspěvek od Hhippie »

Vše vypadá krásně, Jani. Děkujeme za sdílení. Škoda, že nemáme co zpracovávat.. :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů