No ono Ukrajina je jedna z největších evropských zemí. Tak velká, že mezi městy nejenže blbne mobil, ale nechodí ani pomalu rádio. Většina těch lidí , co jsou tady , jsou buď zakarpatci , teda bývalý čechoslováci , nebo západní Ukrajinci - teda od Kieva na západ. Poslední dobou, co už není výhodný pracovat v Rusku i z východu a jihu.
A i na tom zakarpatí jsou Bojkové , Lemkové, Rusíni , Huculové, Rumuni , Maďaři, Romové ... takže v jedný vesnici to bude jinak, než 20 km dál. Tim chci říct , že se nezměnilo všechno hned - ono je to pomalu. . Když jsem jel autem, tak na západě, teda od Lvova na východ mívají na vesnicích (ale viděl jsem jen to u silnice) mívají takové loužorybníčky , kterým se říká boloto. Tam mají husy a kachny. A poblíž bývá na řetězu bejček. no a víc na východ je pochopitelně taky poutaj na řetěz, ale spíš tam chodí na pastvu. Je to jako všude , jiný kraj, jiný mrav (a zvyky,řeč..) Třeba v Polsku je to skoro stejný. Už za Náchodem jsou vidět na rozdíl od nás krávy na řetězu a pak víc a víc.
Ale hlavně, až na vyjímky, oni nejsou chovatelé proto, že by chtěli, ale proto, že musí. Prostě je kráva, je mlíko, máslo, sýr, něco peněz, neni, musí se kupovat, nebo maj děti smůlu. Ale aspoň co vim, tak to berou jako ostudu, že musí mít zvířata a né normální práci a vše si koupit. samo né všichni - nemůže člověk mluvit s každým

chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek