Vítáme chovatele, nové přátele.

Představte se v popisu, https://www.malochov.cz/ucp.php?i=ucp_ ... ofile_info
seznamte se v Pokecu, https://www.malochov.cz/mchat
zkoukněte Nepřečtené příspěvky, https://www.malochov.cz/search.php?sear ... nreadposts
počtěte si v Článcích. https://www.malochov.cz/kb/index
Založte nová Vlákna s vašimi dobrými i špatnými zkušenostmi. https://www.malochov.cz/
Sdílejte s námi čas, fotky, příběhy.
Řekněte ostatním Co vám dnes udělalo radost, https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=5
postěžujte si v Když se nedaří, tak se nedaří. https://www.malochov.cz/viewtopic.php?f=11&t=4
Inzerujte v prodeji i nákupu, vyměňujte, darujte. https://www.malochov.cz/viewforum.php?f=47

Nebojte se na cokoliv zeptat. Radíme si navzájem jak chovat, pěstovat, vařit, kutit, udržitelně a spokojeně žít.

Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Uživatelský avatar
oreb1

Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od oreb1 » 30 lis 2018 13:23

Karlovarské knedlíky z grahamových rohlíků:
Jde o knedlík houskový karlovarský, kde místo běžného bílého pečiva použijeme pečivo grahamové.
Potřebujeme asi 4 grahamové rohlíky (i tvrdé), trochu mléka na zvlhčení, trochu vody, vejce (lze vynechat), asi půl kostky droždí, půl lžičky cukru, asi hrneček hrubé mouky, sůl, nové koření, případně petrželovou nať. Vegani mohou vynechat mléko a nastrouhat do těsta pro zvláčnění najemno menší bramboru. Bohužel neznám váhy jednotlivých surovin, protože pracuji s odhadem.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem, případně jen vodou v případě veganské verze. Máme-li úplně tvrdé rohlíky, je potřeba o něco víc mléka, protože výsledkem mají být téměř měkké kostičky. Do hrnečku vlijeme trochu vlažné vody, vsypeme do ní cukr a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít, což se stane, až droždí bude plavat na povrchu. Do mísy vsypeme mouku, sůl, mleté nebo tlučené nové koření a případně i nasekanou petrželovou nať. Přilijeme kvásek a vařečkou uhněteme nepříliš tuhé těsto. necháme 15-30 minut odstát.
Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do těsta vmícháme navlhčené rohlíky a znovu prohněteme. Pokud je těsto řídké, přisypeme trochu mouky. Je-li těsto husté, přidáme trochu vlažné vody, aby se pěkně spojilo i s rohlíky. Mokrýma rukama vytvarujeme dlouhou knedlíkovou šišku, kterou vhodíme do vařící vody. Hned knedlík podmícháme vařečkou, aby se nepřichytil ke dnu. Vaříme mírným varem 10 minut, poté ho otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotový knedlík opatrně vytáhneme a propícháme, aby z něho unikla pára, případně ho hned nakrájíme. Dá se vařit i v ubrousku podle zvyklosti v domácnosti. Hodí se jako příloha ke všem jídlům, ke kterým podáváte knedlíky. Je o něco hutnější a většinou vyhovuje těm, kteří nemají rádi "bílé" knedlíky.

Uživatelský avatar
oreb1

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od oreb1 » 21 pro 2018 20:07

Tradiční bramborové špalíčky:
Potřebujeme brambory, hrubou mouku, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Do hrnce dáme vařit vodu. Rozstrouháme brambory na jemném struhadle a na vále je smícháme s moukou a solí. Přidáváme tolik mouky, aby se těsto nelepilo, nanejvýš velmi lehce. Na silně pomoučeném válu vytvoříme z těsta hada o průměru asi 5 cm a nožem z něho našikmo odkrajujeme asi třícentimetrové kousky - špalíčky. Dáváme je na stranu do mísy lehce, aby se neslepily. Když je všechno těsto pokrájené, nasypeme špalíčky opatrně do vařící vody a podmícháme je vařečkou. Vaříme, dokud nevyplavou. Na zkoušku jeden vytáhneme a rozkrojíme. Měl by být stejnoměrně uvařený bez lepkavého prostředku. Uvařené špalíčky vytáhneme z vody, nasypeme do kastrolu s rozehřátým tukem a promícháme. Můžeme je smíchat i s kyselým zelím, houbovou smaženicí nebo míchanými vajíčky a tím se z nich stane plnohodnotné jídlo, které se vařilo běžně v Podorlicku i jinde. Toto bramborové těsto je tradiční těsto, které je základem i pro bramborové placky, taštičky nebo plněné knedlíky. Někdy se stává, že hospodyně připraví těsto dopředu a knedlíky chce vařit až později. To nelze doporučit, protože odležením těsto řídne a nedá se s ním dál pracovat. Musí se připravit vždy těsně před vařením.
Naposledy upravil(a) Anonymous dne 21 pro 2018 21:12, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Marion108
Co chovám: koně, kozy, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Marion108 » 21 pro 2018 20:14

:souhlas: delam presne takto. ;)
"Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:

Uživatelský avatar
Javorka
Co chovám: drůbež, kočky, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka » 21 pro 2018 20:15

Bramborové knedlíky
(nejen pro Tedýska)

Uvařené a vychladlé brambory nastrouhám, přidám dětskou krupičku, vejce, trochu octa (asi 2 lžíce), sůl a vypracuji těsto, do kterého podle potřeby přidávám hrubou mouku. Jen tolik, aby těsto nelepilo. Když se jí dá moc, mohly by být knedlíky tvrdé. Dám vařit vodu do širokého hrnce (stačí tak do výšky 7 cm), kterou osolím a rychle vypracuji knedlíky, které hned vkládám do vařící vody. Je lepší moc neotálet, jinak těsto řídne. Vařím 20 minut. Na začátku je třeba pohlídat, aby se nepřilepily ke dnu. Knedlíky krájím nití, nezmáčknou se.
:433:

Uživatelský avatar
Javorka
Co chovám: drůbež, kočky, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka » 21 pro 2018 20:17

Než jsem to sepsala, tak tu je recept od Oreb. :lol:
:433:

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Bosorka Jana » 21 pro 2018 21:26

V pekáči osmažíme strouhanku, dosti strouhanky méně tuku, s tukem, sádlo s máslem je nejlepší. Vmícháme špalíčky podle Oreb. Toto jídlo jsme jedli velmi často, když jsem byla malá. S kompotem jakéhokoliv druhu, nebo se zeleným salátem se sladko kyselou zálivkou.
Tykání vítáno.

Uživatelský avatar
Javorka
Co chovám: drůbež, kočky, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka » 21 pro 2018 22:33

Na to už jsem zapomněla. Taky to máma dělala. Pohostím vegetariány. :slunce:
:433:

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Bosorka Jana » 04 led 2019 20:26

Dnes jsem vařila tyto bramborové šišky a noky.
1 kg vařených brambor, za studena nastrouhat
30 dkg hrubé mouky
dvě vejce
Zadělat těsto.
Do vroucí vody, sedm až deset minut povařit.
Přílohy
20190104_170838.jpg
20190104_165726.jpg
Tykání vítáno.

přezdívka
Co chovám: drůbež, ovce, kozy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od přezdívka » 04 led 2019 20:37

Já dnes dělala po x letech klasické kynuté houskové knedlíky. A mám radost, že se mě povedly. Kolik čeho na gramy jsem tam dala nevím. Dělala jsem podle oka. Sice už mizerně vidím a brýle musím mít nejen na čtení, ale tohle jsem měla z minulosti nakoukané dobře. :hihi: :hihi: :hihi:

Uživatelský avatar
Tedysek
Co chovám: kočky, králiky, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Tedysek » 01 úno 2019 13:55

Knedlíkové kuličky:

Suroviny: 7 rohlíků, 2 vejce, sůl, zelené bylinky

Postup: rohlíky nakrájím na kostičky a vše smíchám, vytvořím kuličky. Knedlíčky vhodím do vařící osolené vody a za chvilku je hotovo.

Kynuté houskové knedlíky:

suroviny
podle potřeby
500 ml mléko

těsto
1 lžička cukr
2 ks starší rohlík
20 g sůl
20 g droždí
2 ks vejce
1 kg polohrubá mouka

Postup přípravy
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10-ti minutách je otočíme.

Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
:tedysek: :tedysek: :tedysek:

Uživatelský avatar
Javorka
Co chovám: drůbež, kočky, psy

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Javorka » 10 lis 2019 13:20

Dýňové noky (nebo šišky?)
Pečená dýně, vejce, hladká mouka, sůl

Chutnají báječně, příště je sním samotné, maso netřeba.
Fotografie0071.jpg
Vepřová líčka na červeném víně
:433:

Uživatelský avatar
Bosorka Jana
Co chovám: drůbež, kočky, králiky, ovce, psy, ptactvo

Re: Přílohy k pokrmům - knedlíky, těstoviny a jiné

Nový příspěvek od Bosorka Jana » 10 lis 2019 16:09

Dokonalé! :ruzicka:
Tykání vítáno.

Odpovědět